Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szurokamion_az_egeszsegmegorzesert

Szűrőkamion az egészségmegőrzésért

A legnagyobb hazai humanitárius egészségvédelmi program keretében járja az országot az a szűrőkamion, amely augusztus elején egy napig a Jagelló úti parkolóban várta a hegyvidéki embereket. Az általános vizsgálatok mellett a lakosság 85%-kát érintő vénás betegségek feltárására is különösen nagy hangsúlyt helyeztek a szervezők.

„A magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedekben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik. A krónikus nem fertőző megbetegedések súlya meghatározó az elkerülhető, az idő előtti halálozásban és megbetegedésekben” – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, dr. Szócska Miklós közleményéből.
A társadalom egészét fenyegető káros jelenségek, mint a dohányzás, az alkohol, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás olyan tényezők, amelyek igen fontos szerepet játszanak az idő előtti halálozásban. Lapunknak egy másik megdöbbentő adatot árult el Szlávik Péter, a Servier gyógyszergyár külkapcsolati és kommunikációs vezetője: „Nehézláb-érzés, feszülő láb – sokan nem is tudják, hogy ezek a panaszok visszérbetegségre utalhatnak. Felmérések szerint Magyarországon a lakosság nyolcvanöt százaléka érintett a vénás betegségekben.”
A többi között ezért indult útjára az a szűrőkamion, amely a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020” címmel meghirdetett hazai humanitárius egészségvédelmi program keretében járja az országot, és augusztusban ért a Hegyvidékre. A legfőbb cél az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása, a lakosság egészségügyi állapotának folyamatos megfigyelése.
A legmodernebb eszközökkel felszerelt járműben egy időben harminc vizsgálatot végezhetnek el. Az egyébként 40 000 forintot kóstáló komplex szolgáltatást mindenki ingyen veheti igénybe, és a szakmai protokollok alapján született hiteles eredménynek köszönhetően valós képet kaphat egészsége állapotáról.
„Az országjáró szűrőprogram szervezői Budapesten a mi kerületünket keresték meg, pontosan azért, mert hallottak róla, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az egészségtudatos gondolkodás és az egészségmegőrzést szolgáló kezdeményezések népszerűsítésére” – avatott be minket a háttérbe Gallai Dolores, az önkormányzat egészségügyi referense.
A szervezők az általános vizsgálatok mellett a vénás betegségek feltárására is különösen nagy hangsúlyt helyeztek. Hogy mekkora veszéllyel járhat egy későn felfedezett, kezeletlen vénás betegség, arról dr. Meskó Éva belgyógyász–kardiológus–angiológus főorvos beszélt.
„A mai adatok szerint a lakosság egy százalékának van súlyos lábszárfekélye, ami akár a végtag elvesztéséhez is vezethet – mondta. – Ha ezt időben felfedezzük, megelőzhetjük a kialakulását, és megszüntethetjük az egész életvitelt negatívan befolyásoló tünetcsoportot. Ezek a kórképek időben gyógyíthatók!”
A szűrőkamion egy napig parkolt a Jagelló úton, majd Kemence felé vette az irányt, hogy folytassa misszióját, és felhívja a magyarok figyelmét az egészség fontosságára.

BM