Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujrafestik_a_piros_zebrakat

Újrafestik a piros zebrákat

A gyalogos-átkelőhelyek biztonságának növelését hosszú ideje kiemelt feladatként kezeli a Hegyvidéki Önkormányzat. Figyelemfelkeltő táblákat, védőkorlátokat helyezett ki, továbbá fényvisszaverő prizmákkal és piros festékkel emelte ki az oktatási intézmények megközelítését szolgáló zebrákat. A piros festés a nagy forgalom miatt már több helyen megkopott, ezért a tanévkezdésig újrafestik a leginkább elhasználódott részeket.

A gyalogos-átkelőhelyek biztonságának növelését hosszú ideje kiemelt feladatként kezeli a Hegyvidéki Önkormányzat. ZebraFest címmel 2009-ben nagyszabású szemléletformáló kampányt indított: az akció keretében fiatalok által kipingált, látványos zebrafigurák tűntek fel a forgalmasabb kerületi csomópontokban.
Emellett az önkormányzat már évek óta fokozott figyelmet fordít arra, hogy az óvodák, iskolák környezetében található átkelőhelyeken biztonságban közlekedhessenek a gyerekek. Figyelemfelkeltő táblákat, védőkorlátokat helyezett ki, továbbá fényvisszaverő prizmákkal és piros festékkel emelte ki az oktatási intézmények megközelítését szolgáló zebrákat.
A piros festés a nagy forgalom miatt már több helyen megkopott, ezért a tanévkezdésig újrafestik a leginkább elhasználódott részeket. Az óvodák, iskolák közelében lévő zebrák csíkjait – az önkormányzat kérésére – a fő- és tömegközlekedési úthálózat kezelője, a Budapesti Közlekedési Központ festi át augusztusban.
Mivel a tapasztalatok szerint a vakációt követő hetekben különösen figyelmetlenek a gyerekek, a balesetek elkerülése érdekében a korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is megjelennek a legforgalmasabb gyalogátkelőhelyeknél a kerületi rendőrök, valamint a munkájukat segítő polgárőrök és a hegyvidéki közterület-felügyelők. A tervek szerint szeptember végéig hétköznapokon a reggeli és a délutáni órákban egyszerre öt-hat iskola előtt teljesítenek majd szolgálatot.
A BKK Közút munkatársai közel hatvan kerületi helyszínen festik át az elkopott útburkolati jelzéseket ezekben a hetekben. Összesen huszonegy teljes, illetve részcsomópont, valamint tizennégy gyalogátkelőhely válik így biztonságosabbá. Több szakaszon az elhalványult sávelválasztó vonalakat, irányjelző nyilakat teszik láthatóvá, továbbá közlekedésbiztonsági okok miatt új piktogramokat, felfestéseket is kialakítanak. A munkát a legtöbb esetben úgynevezett thermoplasztik anyaggal végzik, amely a hagyományos festéssel szemben jobban bírja a nagy forgalmi terhelést, illetve – üveggyönggyel szórva – a sötétben is könnyen észrevehetővé teszi az útburkolati jelzéseket.

d.