Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Orszagtorta_a_Hegyvidekrol

Országtorta a Hegyvidékről

„Megnyertük!” – hirdeti büszkén a molinó a kicsiny, Maros utcai cukrászda portáján. Itt készítette el Nagyné Haán Bernadett, Kiss Károlyné Zsuzsa és Bacskó Szilárd Magyarország 2013-as születésnapi süteményét, a milotai mézes grillázstortát.

Húsz esztendővel ezelőtt két fiatal és tehetséges cukrász egy saját üzlet létrehozásáról ábrándozott, ahol egyszer megvalósíthatja álmait. Nagyné Haán Bernadett és Kiss Károlyné Zsuzsa ma annak a hegyvidéki cukrászdának a tulajdonosai, amelynek apró műhelyében egykori tanítványukkal, Bacskó Szilárddal megalkották Magyarország 2013-as születésnapi tortáját.
„A milotai mézes grillázs létrejötte két éve kezdődött – idézte fel a történteket Bacskó Szilárd. – A tavalyi országtortára volt egy elképzelésem, ami a nemzeti ünnephez és a kiírásnak is megfelelt: a Nemzeti trikolór torta. Ezzel az ötlettel és egy kész tortával egy évvel ezelőtt felkerestem régi tanáraimat, a Major cukrászda tulajdonosait. Mindenkinek tetszett a mű, a zsűri beválasztotta az első öt közé, de sajnos nem nyertünk. Nem adtuk fel, elhatároztuk, hogy az idén újra indulunk. A dió mellett döntöttünk, bár akkor még nem tudtuk, hogy ez lesz a kötelező íz. Utánanéztünk, milyen fellelhető, dióval kapcsolatos hungarikumok léteznek. Diógrillázs, mézben eltett dió adták a fő vonalait a torta megalkotásának. A névválasztásnál egyértelmű volt, hogy csak Milota jöhet szóba, mivel hazánkban nincs Milotánál híresebb diótermő vidék.”
A három cukrász közel két hónapig dolgozott azon, hogy tökéletessé fejlessze Magyarország születésnapi tortáját, amit mi is megkóstolhattunk. Az elegáns sütemény egyszerre krémes, roppanós és selymes. A lágy karamell, az ízletes dió, a pralinéréteg és a különleges piskótaalap összhangja teszi fenomenálissá és feledhetetlenné a gasztronómiai élményt.
Az alkotók mindazonáltal egyáltalán nem számítottak arra, hogy augusztus 20-án ezzel a mesterművel ünnepli mindenki az ország születésnapját. „Nagyon fiatal cukrászda vagyunk, négy éve nyitottunk, csupán harminckilenc négyzetméter az egész helyiség. Épp emiatt az esélytelenek nyugalmával ültünk az eredményhirdetésen. Nagynevű cukrászdákkal versenyeztünk, nem csoda hát, hogy annyira meglepődtünk, amikor kiderült, a milotai mézes torta a győztes” – emlékezett vissza a felejthetetlen pillanatra Kiss Károlyné Zsuzsa.
A húsz évvel ezelőtti álom tehát megvalósult. Sőt, a kicsiny, Maros utcai cukrászdára most már nemcsak tulajdonosai, hanem minden hegyvidéki ember büszke lehet.

B. M.