Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ovodai_valtozasok

Óvodai változások

Rövidesen vége a nyárnak, kezdődik az új tanév, ennek teendőit beszélték meg augusztus 26-án az óvodák vezetői és a Hegyvidéki Önkormányzat oktatási irodájának munkatársai. A tanácskozáson – amelyen részt vett Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester – az intézmények vezetői tájékoztatót hallgathattak meg a munkájukat érintő törvényi változásokról.

„Hamarosan minden hegyvidéki szülőt, akinek gyereke 2014. szeptember elsejéig betölti a harmadik életévét, levélben tájékoztatunk arról, hogy a köznevelési törvény változásai minként érintik majd őket” – mondta Pokorni Zoltán az óvodák vezetőinek tanévnyitó értekezletükön. A polgármester arról is beszélt, hogy az intézmények finanszírozása érdekében az eddiginél is komolyabban oda kell figyelni arra, hogy a kerületi önkormányzati óvodákba csak olyan gyerekek kerülhessenek be, akik tényleg életvitelszerűen a Hegyvidéken laknak.
Az ideiglenes lakcímbejelentések miatt ugyanis a valóban kerületi gyerekek közül többen eleshetnek a lakhely szerinti beíratás előnyeitől – hangzott el a polgármesteri köszöntő kiegészítőjeként több óvodavezetőtől. Azt is hozzátették, hogy sokszor csak akkor derül ki, másik fővárosi kerületből járnak hozzájuk, amikor az iskolai jelentkezéshez „új”, azaz vélhetően valós lakcímet ad meg a család.
A továbbiakban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) berkeiben létrejövő, a tankerületekhez tagintézményként tartozó Pedagógiai Szakszolgálat megalakulásáról tájékoztatta a jelenlévőket Vári Zsuzsanna. Az igazgató elmondta, hogy az eddigi pedagógiai intézetek, tanácsadó szervezetek tevékenységét kiegészítve a szakszolgálat gyógypedagógiai tanácsadást és hároméves korig korai fejlesztést is végez. Ötéves kortól fejlesztő – gyógypedagógiai – nevelést szervezhet az érintett gyerekeknek, például felkészítve a Fekete István iskolába kerülő kisiskolásokat, emellett konduktív pedagógiai ellátást és gyógytestnevelést is végez.
A szakszolgálati igazgató arról is beszélt, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek elhelyezéséről is a KLIK dönt, ám egyelőre nem átlátható, hogy a feladatok megoszlása milyen metódusban folyik majd. Egyelőre az is bizonytalan – derült ki –, hogy az adott oktatási intézményekben milyen létszám fölött lesz mód fél- vagy teljes állású pszichológus alkalmazására, mindesetre a munkájuk koordinálása a szakszolgálat feladata lesz. A változások következtében a logopédiai ellátás is a szakszolgálatok hatáskörébe került, tizenkét szakembernek kell ellátni a kerületi óvodákat és iskolákat.
Győri Zsuzsa szakértő, hajdúszoboszlói óvodavezető arról tájékoztatta kollégáit, hogy a törvényi módosulások következtében hogyan változik a vezetők kötelező létszáma, a nevelő munkát segítő alkalmazottak finanszírozott létszáma, valamint a munkaidő kiszámítása. Az utóbbiról például elmondta, hogy a heti negyven órából harminckettő a kötött munkaidő, négy óra nevelés előkészítésére fordítható (például családlátogatásra, fogadóóra vagy szülői értekezlet tartására, de esetenként helyettesítésre is – azonban ezentúl már nem fizetett túlóra keretében).
A továbbiakban egyebek mellett a pedagógus életpálya felépítéséről szólt Győri Zsuzsa, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki mielőbb készítse el az úgynevezett pedagógus portfólióját. Ennek a szakmai önéletrajz mellett tartalmaznia kell a pedagógiai szakmai és egyéb tevékenységek dokumentumait, az önálló alkotó tevékenységek bemutatását, az óvoda intézményi környezetének ismertetését és a szakmai életút értékelését.
„Fontos, hogy minden óvodapedagógus hangsúlyozza a szakmai eredményeit” – hívta fel a figyelmet a szakértő. Kiemelte, hogy mindezek mellett az óvodavezetőknek minden eddiginél részletesebben kell nyomon követniük a gyerekek fejlődését, például érzelmi-szociális, értelmi, beszéd- és mozgásfejlődésüket, mégpedig a szülők tájékoztatására szolgáló feljegyzésekkel.
Az értekezlet vendége volt Szilajné Bárdos Mia, a Mums English Club vezetője (a klub tevékenységéről az elmúlt év végén már hírt adtunk a Hegyvidék olvasóinak). Arról beszélt, hogy önkéntes munkával szervezett, tehát ingyenes szolgáltatásukat ezentúl szeretnék az óvodák irányába is nyitni. Az angol nyelv használatára alapuló, kisbabás anyukáknak szervezett hetenkénti foglalkozásokat az óvodába készülő gyerekeknek és anyukáiknak is szeretnék megszervezni, a szociális közösséget vezető Szilajné Bárdos Mia tapasztalatai szerint várhatóan jó fogadtatással.

A. I.