Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Napelemes_rendszer_a_Normafa_Ovoda_tetejen

Napelemes rendszer a Normafa Óvoda tetején

Minden évben a szünidőben végzi el az önkormányzat a kerületi fenntartású bölcsődék, óvodák és iskolák felújítását, ezúttal tizenhét intézményben történtek kisebb-nagyobb fejlesztések. A legjelentősebb beruházás a Normafa Óvodában zajlott: az épület tetejére napelemes rendszert telepítettek.

A nyári szünetet kihasználva a szokásos hibajavítások mellett értéknövelő beruházásokat is végrehajtott az önkormányzat a kerületi oktatási intézményekben, illetve bölcsődékben. Tizenegy tantermet újítottak fel az Arany János Általános Iskola és Gimnázium középiskolai szárnyában, a frissen kifestett helyiségeket szeptemberben az ELTE-től átvett diákok használják majd. A főépületen megjavították a rossz állapotú ereszaljat, valamint ahol szükség volt rá, kicserélték a hibás vízelvezetőket és a tetőszerkezet elöregedett faelemeit.
A régi, használaton kívüli pénztárból és üres helyiségből, illetve a felettük lévő konyhából és étkezőből két új tantermet alakítottak ki a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban. Ugyanitt a B és a D épület között szivárgót, növénytámfalat és korlátot építettek.
Folytatódott a vízvezeték-rekonstrukció a Városmajori Gimnáziumban, míg a Németvölgyi Általános Iskola főépületének alagsorában felújították a tornatermi lányöltözőt, valamint az egyik tanteremben kicserélték a PVC-burkolatot. Különleges, nagy kopásállású, zöld poliuretán bevonattal látták el és újravonalazták a Virányos Általános Iskola tornatermét, amelyet szülői segítséggel ki is festettek. Ugyanitt kicserélték az egyik tanterem padlóburkolatát, a Zugligeti Általános Iskolában pedig felújították a zuhanyzókat, lemázolták az emeleti ablakokat, kifestettek egy tantermet, valamint az aulát és az öltözőket.
A Városmajori Óvodák Csermely tagóvodájában újakra cserélték a faragott fatornác néhány rossz állapotú elemét, a belső foglalkoztatók és a vizesblokkok ízléses álmennyezetet kaptak. A Táltos Óvodában és annak Csikó tagóvodájában felújították az automata locsolórendszert. A Táltosban a gyerekek biztonsága érdekében radiátorvédőket is felszereltek, továbbá megújult az ereszalj, gumiburkolat került az egyik kerti játszószer alá, és befejeződött a nyílászárók tavaly elkezdett cseréje. Ezzel az épület valamennyi ablaka hő- és hangszigeteltté vált, ami lényegesen csökkenti az energiafelhasználást.
Ajtókkal szerelték fel az illemhelyeket elválasztó falakat a Süni Óvodákban, a szomszédba rendszeresen átpattanó labdák miatt ötméteresre magasították, egyúttal felújították a Mackós Óvoda hátsó játszóudvarának kerítését, kicserélték a konyhai szekrényt és a mosogatóknál a csempét a Zugliget Óvodában. Az elektromos hálózat rekonstrukciójához kapcsolódva energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel a Normafa Óvoda Őzike úti telephelyén.
Ütéscsillapító védőburkolatot tettek a radiátorokra a Hegyvidéki Mesevár Óvodában, ahol a hőközpont modernizációja után a gyerekek számára egyszerűbbé vált a meleg víz adagolása. Újakra cseréltek két bejárati ajtót a Svábhegyi Bölcsődében, az Orbánhegyi Óvodában pedig szülői közreműködéssel padlófűtést alakítottak ki a földszinti folyosón, amelyet a munkálatok végeztével teljes egészében újraburkoltak.
Az idei nyár egyik legjelentősebb beruházása a Normafa Óvodában valósult meg, ahol a Zugliget Óvodához hasonló napelemes rendszert építettek ki. Az előzetes számítások szerint a napsugarakból kinyert zöldenergia az intézmény éves elektromosáram-felhasználásának legalább harmadát fedezi majd.

mm.