Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jardajavitasok_lepcsofelujitasok_keruletszerte

Járdajavítások, lépcsőfelújítások kerületszerte

A lakossági kéréseket is figyelembe véve a nyár folyamán megkezdte a balesetveszélyes, illetve sérült burkolatú járdaszakaszok helyreállítását az önkormányzat. Folytatódtak a kátyúzások, az elmúlt hónapokban mintegy kétezer úthibát javítottak ki, és több kerületi lépcső is megújult.

Különösen az idősek, illetve a babakocsis anyukák közlekedését nehezítik a fák gyökerei miatt felpúposodó járdák. Emiatt az idén nyáron két helyen, a Stromfeld Aurél út 23. és a Pethényi út 15. előtt az önkormányzat újraaszfaltoztatta a gyalogjárók megrongálódott szakaszait.
Nem a növényzet, hanem a megsüllyedt járdaalap okozott gondot a Kiss János altábornagy utca 24/a alatti társasháznál, ahol a botlásveszély megszüntetését követően ismét biztonságosan járhatnak a gyalogosok. Eltüntették a Goldmark Károly utcai járdabeszakadás nyomait, az alap javítása mellett a burkolatcsere is megtörtént.
Komolyabb beavatkozást igényelt az Alma utcai járda, amelyet egy nyolcméteres szakaszon rendszeresen ellepett az esővíz. Ezért a felújítás során megemelték a burkolatot, így a jövőben a viharok idején sem kell számítani nagyobb tócsák kialakulására. A Maros utcában a 17-es számú ház előtti kockaköves favermet, míg a Pethényi úti játszótérnél a balesetveszélyes beton babakocsirámpát építették át. Az utóbbi biztonságosan járható aszfaltburkolatot és erős korlátot kapott.
Több helyszínen folytatódott a kátyúzás, az augusztusban elvégzett munkákkal együtt tavasz óta mintegy kétezer úthibát javítottak ki. Különösen rossz állapotban volt a kocsiút a Magas úton, ezért az itt található S-kanyart harminc méter hosszan vadonatúj aszfaltburkolattal és szegéllyel látták el. Ennek köszönhetően sikerült elejét venni a korábban rendszeresen előforduló és a közlekedést zavaró vízátfolyásoknak.
Jól halad az Árnyas úti támfal építése. A régi, húszméteres, kőből kirakott falat már elbontották, megtörtént a közművek kiváltása és a rézsűrendezés, a vízelvezető drain csövek telepítése, valamint a helyükre kerültek a kifejezetten a helyszínre gyártott beton tartóelemek.
Az iskolakezdéshez kapcsolódva az önkormányzat szakirodája az intézmények környezetében is elrendelte a balesetmegelőzést szolgáló felújításokat. Ennek keretében a zebrák újrafestése mellett több kisebb javítást végeztek.
Szintén a gyalogosok biztonsága érdekében több lépcsőn zajlott kisebb-nagyobb felújítás. Kijavították a járófelület hibáit a Fodor, a Kakukk, a Sólyom és a Zeke lépcsőn, míg az Arany János iskola tanulói által előszeretettel használt Sion lépcsőn rendbe hozták a korlátot és a teljes felső lépcsőkart, illetve gondoskodtak a csapadékvíz elvezetéséről.
Megerősítették a Libegő alatti Csiga lépcsőt szegélyező támfal megrongálódott részeit, az alsó és felső szakaszon megújították a rossz állapotú lépcsőfokokat. Új aszfaltburkolatot kapott a Svájci lépcső felső lépcsőkarja, ugyanitt csapadékvíz-elvezető folyókát is kialakítottak. Befejeződött a Széchenyi-emlékműhez vezető lépcső karbantartásának első fázisa, a munkák várhatóan az ősszel folytatódnak.

Em.

Közműfelújítások több helyen

Hamarosan megkezdi működését a svájci központú Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) első szintű adatközpontja az MTA csillebérci kutatóintézetében. Az ehhez szükséges jelentős többletenergia biztosítása érdekében 10 kV-os kábelhálózatot építenek ki a Szarvas Gábor út 52–54. alatti ingatlan és az MTA Központi Fizikai Kutató Intézet között. Az érintett járdaszakaszok felbontásával és a csatlakozó utcák átvágásával járó munkálatok a Szarvas Gábor út­–Zalai út–György Aladár út–Béla király út–Laura út–Normafa út–Alkony út–Fülemile út–Kázmér út–Sötétvágás utca–Konkoly-Thege Miklós út vonalat érintik. A több lépésben megvalósuló fejlesztés ideje alatt útszűkületre és sebességkorlátozásokra, valamint a parkolási lehetőségek korlátozására kell számítani, az ingatlanok elérését a kivitelező mindvégig biztosítja. A Susogó utca Galgóczy utca és Diós árok közötti szakaszán burkolatbontással járó gázvezeték-rekonstrukciót végez a Multi Kft. A várhatóan augusztus végéig tartó vezetékfektetés miatt összeszűkülő útpályán megállási tilalom van érvényben, a forgalmat a munkafázisoknak megfelelően időszakosan korlátozhatják. 10 kV-os elektromoskábel-csere zajlik az Acsády Ignác utca Városmajor utca és Határőr út közötti szakaszán. A munkálatok miatt az Észak-Budai Zrt. a SOTE-klinika oldalán felbontotta a járdát, amelyet lezártak a gyalogosforgalom előtt. Ugyanitt időszakosan parkolási tilalmat is elrendelhetnek.
Kozmufelujitasok_tobb_helyen

(m.)