Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kibovult_az_adomanybolt

Kibővült az adománybolt

Másfél évvel ezelőtt nyílt meg, de már második alkalommal bővítették az Alkotás utcában működő nonprofit adományboltot. Az üzlet önfenntartó: a fő cél az, hogy a bevételekből biztosítani tudják a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását.

Nevében szellemesen az Ecseri-piacra emlékeztet, valójában azonban az angol charity shopokat mintázza a Közösségi Szociális Szövetkezet által másfél évvel ezelőtt megnyitott, E-cherry elnevezésű bolt az Alkotás utcában. Itt az adományozók által felajánlott használt cikkeket árulnak olcsón, az új termékek árának töredékéért.
„Az első hónapokban tizenhat négyzetméteren működött az üzlet, aztán átköltöztünk a szomszédos, tágasabb helyiségbe, amihez most hozzányitottunk egy hátsó szobát is. Így még nagyobb alapterülettel, rendezettebb kínálattal tudjuk fogadni vásárlóinkat, akik szerencsére egyre többen jönnek” – beszélt az indulásról a szövetkezet adománybolt-hálózatának vezetője a legújabb bővítés alkalmából megtartott, családias hangulatú ünnepségen.
Vízkelety László elmondta: a bővülésnek köszönhetően már nemcsak használt ruhák, cipők, műszaki cikkek, konyhai kellékek, játékok vagy ajándéktárgyak közül válogathatnak a vevők, hanem könyveket is kereshetnek katalogizált formában. Az új részleg – ahol a szövetkezet profiljához illően főként ökológiai, környezetvédelmi témájú kötetek találhatók – közösségi térként is funkcionál, beszélgetéseknek, előadásoknak biztosít helyszínt az otthonosan berendezett, leginkább egy lakás nappalijához hasonlító boltrész.
A Közösségi Szociális Szövetkezet eddig két boltot nyitott a fővárosban. Az elsőt a Hegyvidéken, az Alkotás utcában, a másodikat pedig a XI. kerületben, a Vegyész utcában. Mindkettő kialakításához egy uniós pályázat keretében kaptak támogatást, a működést pedig az önkormányzatok segítik azzal, hogy a kerületi tulajdonú helyiségeket kedvezményes feltételek mellett adják bérbe – tekintettel arra, hogy nonprofit tevékenységről van szó.
Mitől nonprofit az üzlet? Az adománybolt-hálózat vezetőjének elmondása szerint önfenntartó jelleggel működnek: fő céljuk, hogy álláslehetőséget biztosítsanak a munkaerőpiacról kiszorult, hátrányos helyzetű embereknek. A két üzletben jelenleg hatan dolgoznak – korábban mindnyájan tartósan munkanélküliek voltak. Hárman 55 év felettiek, ketten 25 év alatti pályakezdők.
Mindnyájukat a szövetkezet foglalkoztatja tisztességes feltételekkel, bejelentett munkaviszony formájában. A dolgozók, amennyiben igényt tartanak rá, egy névleges összeg befizetésével maguk is a munkáltatójuk tagjává, résztulajdonosává válhatnak, azaz lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek és szavazzanak a szövetkezet közgyűlésein, ahol a legfontosabb, a közösség jövőjét meghatározó kérdésekben hoznak döntéseket.
Az Alkotás utcai üzlet nonprofit jellegére az is utal, hogy az árucikkek nagy része jelképes összegért elvihető. A ruhák, könyvek többségét 150 forintos egységáron lehet megvásárolni, de a különféle használt háztartási gépek és lakberendezési tárgyak többsége is néhány száz, vagy egy-két ezer forintba kerül.
„A boltunkba főként kispénzűek térnek be, akik kifejezetten az olcsó termékeket keresik, ugyanakkor időről időre feltűnnek a fanatikus gyűjtők, a »kincsvadászok« is” – jellemezte a vásárlói kört Vízkelety László. Az adományozók által bevitt különleges retrotárgyakat internetes használtcikk-piacon is elkezdték hirdetni, így ugyanis nagyobb haszonnal tudják azokat értékesíteni. Az adománybolt-hálózat vezetője példaként hozta fel, hogy egy régi, de jó állapotú Burberry kabát hetekig állt náluk 1200 forintért, ám senkinek sem kellett, ezért licittel meghirdették az egyik netes piactéren, ahol végül húszezer forintért kelt el.
Mivel egyre több retrotárgyat adnak el sikerrel az interneten, ezért az Alkotás utcai bolt ráerősítene az online értékesítési vonalra. Sőt, ha a szövetkezet hozzájutna újabb fejlesztési forrásokhoz, további adományboltokat alakítanának ki. Egy belvárosi vintage-üzletet is létrehoznának, ahol igényes és szép, évtizedekkel ezelőtt viselt ruhadarabok közül válogathatnának a régi divatok kedvelői.

sz.

 

A hegyvidéki E-cherry adománybolt (XII., Alkotás utca 39/a) hétfőtől csütörtökig 10–18, pénteken 8–16 óráig várja az adományozókat és a vásárlókat. Telefon: +36/70-398-7488.