Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Felujitottak_a_villamosvaganyokat

Felújították a villamosvágányokat

Több budai részen is új pályán haladnak a villamosok. A Krisztina körúton közös busz- és villamossáv készült, míg a Böszörményi úton átépítették azt a rendkívül rossz állapotú pályaszakaszt, amely az elmúlt években az autók futóművét is alaposan próbára tette.

Augusztus 20-ra több villamosvonalon is elkészültek a kivitelezők a hetekkel korábban megkezdett felújítási munkákkal, így a frissen átadott szakaszokat a menetrend szerint közlekedő Tátrák mellett a rendkívüli nosztalgiajáratok is birtokba vehették nemzeti ünnepünkön. A 61-es, valamint az 59-es vonalán a Debrecenből érkező csuklós „Bengáli” és az 1906-ban készült, az 1950-es években modernizált, Amszterdamot is megjárt 2624-es pályaszámú villamos tűnt fel.
A budai villamospálya-felújítások közül kiemelt jelentőségű a Krisztina körúti, ami több forgalmas villamosjárat (18, 59, 59A, 61) közlekedését tette gyorsabbá. A jelentősen elhasználódott sínek helyén új, korszerű, úgynevezett rugalmas alátámasztású, folyamatos sínágyazású vágány épült a meglévő vasbeton alaplemezek felhasználásával, így az érintett szakaszon megszűnhetett a sebességkorlátozás, csökkent a zajterhelés, illetve az autósok számára is komfortosabbá vált az áthaladás a kereszteződéseknél.
A Krisztina körúti fejlesztésnek köszönhetően kiszámíthatóbbá vált az arra járó autóbuszok (21, 21A, 39, 102, 139) közlekedése, az új villamospályát ugyanis mostantól a buszok is használhatják. Sőt, a Déli pályaudvar felől érkező járművek a Krisztina körútról letérve már a Vérmező úton is egy új, elkülönített buszsávon folytathatják útjukat, amíg lefordulnak a Várfok utcai végállomáshoz. A Krisztina körúti és a Vérmező úti fejlesztés együttesen 278 millió forintba került.
Az elmúlt években az 59-es és az 59A villamos vonalán a pályafelújítások az Apor Vilmos tértől felfelé eső szakaszt érintették, illetve még korábban, az ezredfordulón – az Alkotás utca felújításához kapcsolódóan – a Nagyenyed utcai pályaszakasz újult meg. Most a Böszörményi úton a Kiss János altábornagy utca és Apor Vilmos tér közötti, rendkívül leromlott állapotú, nagypaneles technológiával készült villamospályát építették át.
Ez nemcsak az 59-es utasai számára jó hír, de az autósok is fellélegezhetnek: végre nem kell kerülgetniük a sín- és panelhibákat, zötykölődés nélkül haladhatnak. A pálya cseréjével itt is gyorsabbá vált a villamosok közlekedése, a zajterhelés pedig számottevően csökkent. A Böszörményi úti munkálatok összköltsége 152 millió forint volt.

z.