Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Onkormanyzati_szovetseg_a_tarsashazakkal

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Folytatódik az 50 lakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek az elmúlt években több mint kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a megújuló házakat mutatjuk be – ezúttal a Mártonhegyi út 31/c alatti épületet.

Szépészeti és gépészeti felújításokra költötte a "Szövetség a társasházakkal" program keretében az önkormányzattól kapott 5,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Mártonhegyi út 31/c alatti, több épületből álló lakásszövetkezeti ház közössége. A 2008-ban induló, ötéves pályázati ciklus első részében tizenkét gyűjtőkéményt béleltek ki, valamint felújítottak öt gáz alapvezetéket – mesélte Piroska Zoltánné, a ház képviselője.
Menet közben gondok adódtak a víz alapvezetékkel, illetve a csatornával is, ezért a lakók úgy döntöttek, részben saját forrásaik felhasználásával kijavítják a hibákat. Bár szerették volna a homlokzatokat is megszépíteni, a nem várt kiadások miatt ez egyelőre elmaradt.
Saját pénzből – az utóbbi esztendőkben összesen mintegy 13 millió forintot költöttek a házakra – elkészült viszont az egyik lábazat, valamint tavaly két épületben műanyagra cserélték a régi, vasból készült és már teljesen átrozsdásodott nyílászárókat. Szintén az elmúlt évben egy nagyméretű támfalat is építettek, amire azért volt szükség, mert egy váratlan csatornatörés miatt a meglévő falazat megsüllyedt és balesetveszélyessé vált.
Ezzel egy időben, a jobb megközelíthetőség érdekében, a támfalhoz vezető járdát is felújították. Még ebben az évben szeretnék elvégeztetni az egyik épület aljzatszigetelését, valamint a függőfolyosó rekonstrukcióját, míg a következő időszak tervei között első helyen az udvari csatornahálózat cseréje szerepel.
Piroska Zoltánné szerint a társasházi felújítási program nem csupán az anyagi támogatás miatt előnyös a közösségeknek. A lakók ugyanis megtapasztalhatják, hogy ha összefognak, és hajlandók némi anyagi áldozatot is hozni, az önkormányzattal együttműködve komoly eredményeket érhetnek el. Legalább ennyire fontos a kerületi szakiroda támogatása, ami hozzájárul a pályázati források hatékony felhasználásához.

(-os)