Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kiraly_volt_a_nyar

„Király volt a nyár!”

Az idei nyár igazi kaland volt az Ifjúsági Közösségi Tér tagjainak: részt vettek a Formula–1 Magyar Nagydíjon, pancsoltak a Velencei-tóban, és egy teljes hétig kalózkodhattak Balatonalmádiban. A gyerekek lapunknak meséltek arról, mennyi erőt ad nekik a vakáció az iskolakezdéshez.

Hangos zene, állandó nevetések, csocsózás, pingpongozás, jóízű beszélgetések – a legtöbbször igazi „tini” hangulat uralkodik a két évvel ezelőtt megnyílt Ifjúsági Közösségi Térben, a Hegyvidék egyik legvidámabb szegletében. Az idei nyár ismét felejthetetlen élményekkel gazdagította az ottani csapat tagjait.

„Két évvel ezelőtt, amikor megnyílt a hely, be sem akartam tenni oda a lábam. De már megbántam! Tavaly szeptember óta én is tag vagyok, és nagyon jól érzem magam. Jó a társaság, frankók a programok, az idei nyár pedig egyenesen király volt!” – mesélte Gergő, aki szerint a vidám vakáció erőt ad majd az eredményes iskolakezdéshez.

A szünidő programjai közé tartozott az egynapos pancsolás a Velencei-tónál, a Formula–1 Magyar Nagydíja, ahová az önkormányzat, a MOM Sport, valamint a Hegyvidéki Szabadidősport Központ jóvoltából juthattak el a közösségi tér tagjai, továbbá az egyhetes tábor Balatonalmádiban.
„Nagyon jó hangulatú, vidám táborozásban lehetett részük a gyerekeknek. Ilyenkor bevett szokás, hogy bizalomtallérokat osztogatunk, amit félórás kimenőkre lehet beváltani, ám annyira élvezték a programokat, hogy gyakorlatilag csak a boltba mentek át jégkrémet venni” – mondta Krolopp Györgyi, az ifjúsági tér vezetője, aki azt is elárulta, kollégáival közösen a tábor megrendezése előtt egy teljes hétvégét töltöttek a nyaralás helyszínén, hogy kitalálják és eltervezzék a játékos, kalózos kerettörténetet, aminek lényege, hogy egy expedíció keretében meg kellett találni, majd kimenekíteni az elrabolt csapatkapitányokat.
A kis "kalózok" – akik egyébként irtóznak a túrázástól – könnyedén legyalogolták a tíz kilométeres távot, hogy megmentsék a kapitányukat. De volt alvás a csillagos ég alatt, vízipisztolycsata, sőt önként jelentkezők a felnőttek segítségével főztek a húsz főből álló csapatra, és csupán elvétve fordult elő, hogy a strandon lakmároztak.
„A tábor hatalmas húzás volt! Iszonyatosan jól éreztem magam!” – bólintott elismerően Ricsi, akinek egyébként a hétköznapi programok is nagyon tetszenek. Sokan vannak, akiknek anyagi vagy magatartási problémák miatt nem adatik meg a nyaralás, így számukra az egyhetes kaland és a Forma-1 Magyar Nagydíja jelentette az igazi vakációt.
„A nyári emlékeim felejthetetlenek, kicsit jobban megismertem mindenkit, új dolgokat tanultam, és a csapatmunkában is fejlődtem. Alkalmam nyílt szórakozni, edzeni, de a legfontosabb, hogy mindezeket a barátaimmal tehettem meg. Második otthont látok, amikor itt vagyok. Az iskolára való felkészülés nem nehéz, a pótvizsga nagyban rásegít, sajnos. Fura lesz, hogy minden reggel megint monotonná válik, de legalább a barátaim feldobják a szürke hétköznapjaimat” – árulta el Roland, mennyi erőt és kitartást ad neki a hely, ahová szinte mindennap bejár.
„Legutóbb egy kislány jelentkezett nálunk, mert ő is a közösségünk tagja szeretne lenni, és azonnal kiöntötte a lelkét, elmesélte, milyen problémái vannak. Akadnak olyanok, akik elsőre, illetve olyanok is, akik később nyílnak meg előttünk. Azon túl, hogy együtt játszunk, sokat beszélgetünk, heti három órában egy pszichológus is segíti a munkánkat, akinek a fiatalok elmesélhetik a gondjaikat, bajaikat. A mi feladatunk az, hogy ezeknek a gyerekeknek formáljuk a viselkedését, a gondolkodását – hangsúlyozta Krolopp Györgyi, aki azt is elárulta, hogyan készülnek a gyerekek a szeptemberi iskolakezdésre. – Egyre több az olyan hang, hogy már várják a találkozást az osztálytársakkal, hiszen elég sokan kerülnek középiskolába. Vannak, akik a pótvizsgára készülnek, de járnak hozzánk jó tanulók is. A bizonyítványosztáskor nagyobb tiszteletet kapott, aki szép eredménnyel zárta az évet, sőt az is számított, ki hol folytatja a tanulmányait. Ezek fontos dolgok, hiszen ettől fejlődnek igazán a gyerekek!”
Mint kiderült, a szorgalmasabb diákok segítik egymást az iskolai megméretések során. Ilyenkor lekapcsolják a zenét, befejezik a pingpongozást, kinyitják a könyveket, és keményen dolgoznak azon, hogy a tanév végén mindenkinek szép legyen a bizonyítványa. Majd ismét belevetik magukat a következő nyárba, ami minden bizonnyal legalább olyan frankó lesz, mint az idei volt...

Boussebaa Mimi