Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_TAO-tamogatas_szerepe_a_sportfejlesztesben1

A TAO-támogatás szerepe a sportfejlesztésben

Három év alatt több mint kétszázmillió forint TAO-támogatáshoz jutott a Hegyvidék Sportegyesület és a Hegyvidék–YBL Waterpolo Club – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen a TAO-bevételek felhasználásáról, valamint a jövő évi tervekről esett szó. A lehívható mintegy 83 millió forint előteremtéséhez továbbra is várják az utánpótlás-nevelést, a gyerekek sportolását fontosnak érző cégek, vállalkozások jelentkezését.

Három évvel ezelőtt határozott úgy a kormány, hogy a vállalkozások nyereségadójuk egy részéből támogathatják a kiemelt látványsportágak utánpótlásképzésével foglalkozó egyesületeket. Ennek köszönhetően ez idő alatt kerületi és budapesti cégek mintegy 200 millió forinttal segítették a Hegyvidéki Sportegyesület (HSE) és a Hegyvidék–YBL Waterpolo Club munkáját.
A bevételt utánpótlás-nevelésre, a gyerekek versenyeztetésére és a felszerelések megvásárlására fordították. A két egyesület továbbra is jogosult a TAO-támogatás igénybevételére.
A részletekről az önkormányzattal közösen megtartott beszámoló keretében adtak tájékoztatást. Bevezetőjében Váczi János alpolgármester elmondta, hogy az országban egyedülálló módon a Hegyvidéki Önkormányzat a költségvetése 4,4 százalékát költi diák- és tömegsportra, a szolgáltatások minőségének további javítása érdekében ráadásul az idén jelentős átalakítások történtek az intézményrendszerben. Egységesítették a hegyvidéki sportlétesítmények üzemeltetését, a Sportmaxot felváltó MOM Sportot a Hegyvidéki Sportcsarnok Kft., a többi sportlétesítményt a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. üzemelteti.
Mindkét cég száz százalékban az önkormányzat tulajdona, a vezetőjük Buranits Ildikó lett. Jelentős változások történtek a HSE irányító testületében is, az egyesület társadalmi elnöke Pentz Edina, az ügyvezetői feladatokat Horváth Péter látja el.
Az utóbbi évek gazdasági eredményeiről szólva Buranits Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy 2011-ben 46, míg tavaly már 73 millió forint támogatást tudott lehívni a HSE és a Hegyvidék–YBL, míg az idén ennél is több, összesen 83 millió forint TAO-bevételhez juthatnak. A támogatást – a szakszövetségek által elfogadott pályázatoknak megfelelően – mindkét egyesület a fiú és lány labdarúgó, illetve vízilabda utánpótlás-szakosztályok fejlesztésére fordította.
Buranits Ildikó hangsúlyozta, hogy a társadalmi felelősségvállalás erősítése és az érzelmi okok mellett a cégeknek az anyagi előnyök miatt is érdemes bekapcsolódniuk a TAO-programba. Az átutalt pénzösszeggel ugyanis egyszerre csökkenthető az adóalap és a befizetendő nyereségadó, a támogatás látható helyre kerül, felhasználását az illetékes állami szervek szigorúan ellenőrzik.
A TAO-bevételt a hegyvidéki egyesületek sporteszközök, felszerelések vásárlására, versenyeztetésre, bajnokságok szervezésére, utaztatásra, valamint pályabérletek fedezésére költötték. Ennek köszönhető egyebek között, hogy a Hegyvidék–YBL Magyarország legtisztább vizű uszodájában, a MOM Sportéban edzhet, és az ifjú kerületi focisták is kiváló körülmények között készülhetnek. Ráadásul anyagi hozzájárulásukkal a cégek nem csupán az utánpótlás-neveléshez, hanem ily módon az egészséges életmód népszerűsítéséhez is hozzájárulnak.
A TAO-támogatás felhasználásáról Lévai Balázs, a Hegyvidék–YBL WPC elnöke beszélt. Mindenekelőtt kiemelte, hogy jelenleg száz körüli igazolt utánpótláskorú játékos sportol a klubban, s jövőre körülbelül húsz százalékkal szeretnék bővíteni a keretet. A TAO-bevételeket vízfelületbérlésre és felszerelések vásárlására költötték. Így sikerült megoldani, hogy a gyerekek a papucstól a fürdőköpenyig mindent ingyen kapnak az egyesülettől, ami jelentős terhet vesz le a szülők válláról.

Lévai Balázs elmondta, hogy nyugat-európai mintájú utánpótlás-nevelő klub létrehozása a cél, amelyben a közösségépítés, a helyi értékek továbbvitele legalább olyan fontos, mint a sportolás. Ami a terveket illeti, a gyerekek utaztatásához szükség lenne egy saját buszra, bővíteni szeretnék a lelátót, valamint a medencét elválasztó köteleket is vásárolnának a TAO-pályázat keretében a Hegyvidék–YBL részére lehívható 56 millió forintból.A_TAO-tamogatas_szerepe_a_sportfejlesztesben2Pentz Edina mindehhez annyit tett hozzá, hogy a HSE 27 millió forint támogatáshoz juthat. Ebből, az elmúlt évhez hasonlóan, a pályabérletek kifizetése mellett sporteszközöket, továbbá sportruházatot vásárolnának a gyerekeknek.

MM.