Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sportdíjat kapott a hegyvidéki röplabdaedző

Sportolói és edzői pályafutása elismeréseként, valamint a fővárosi sportélet fejlesztése területén elért eredményeiért Papp László Budapest-sportdíjat vehetett át dr. Kotsis Attiláné. A Hegyvidéken élő mesteredző minden idők legsikeresebb női röplabda szövetségi kapitányaként írta be nevét a sportág történelmébe.

A TAO-támogatás szerepe a sportfejlesztésben

Három év alatt több mint kétszázmillió forint TAO-támogatáshoz jutott a Hegyvidék Sportegyesület és a Hegyvidék–YBL Waterpolo Club – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen a TAO-bevételek felhasználásáról, valamint a jövő évi tervekről esett szó. A lehívható mintegy 83 millió forint előteremtéséhez továbbra is várják az utánpótlás-nevelést, a gyerekek sportolását fontosnak érző cégek, vállalkozások jelentkezését.

Ünnepi fények, régi és új ízek

Dr. Tátrai Zsuzsa néprajzkutató gyűjtéséből való a karácsonyi alma szép hagyománya, amit – számos családban, így az övében is – évről évre felelevenítenek. Egy nagy, piros almát annyi cikkelyre vágnak fel, ahányan a karácsonyi asztal köré ülnek. A szeleteket együtt és egyszerre eszik meg, hogy a család úgy tartson össze jövőre is, ahogyan az almacikkek is összetartoztak. A néphagyomány szerint ha valaki év közben eltévedne, és erre a közösen elfogyasztott almára gondol: hazatalál. E gondolat jegyében ajánlunk figyelmükbe néhány ünnepi ételt.

Jubileumi betlehemkiállítás

Ismét állnak a Hegyvidék utcáin a családok, óvodai és iskolai csapatok, baráti, munkahelyi, egyházi közösségek által az elmúlt hetekben készített betlehemek. Az újak mellett a régebben készült művekből is láthatunk egy válogatáskiállítást a Sirály sétányon abból az alkalomból, hogy az önkormányzat öt éve hirdette meg betlehemépítő pályázatát.

Zugliget–London–Provence – nem elveszett idő

Íróvá válásáról, karácsonyi emlékeiről és hegyvidéki kötődéséről beszélgettünk legutóbb megjelent könyve, a Tamperdü (azaz elveszett idő) apropóján Sárközi Mátyással. A csaknem hatvan éve Londonban élő, ám mindvégig magyar író Molnár Ferenc unokájaként, Sárközi Márta fiaként és Buda szülötteként nemcsak az ősök és a szülőföld, de az anyanyelv hagyományainak tiszteletét is fontosnak tartja.

„Karácsony az ünnepek ünnepe”

Ahogy azt már több interjúkészítés kapcsán megszoktuk, Kovács Gergelyné most is igazi terülj asztalkámmal várt bennünket, hogy kávé, tea és bejgli mellett beszélgessünk az ünnepről. A kerület díszpolgára – miként e cím átadásakor Pokorni Zoltán fogalmazott – mindig barátságos, mindig közvetlen, és ezzel a fantasztikus lelkületével összetart egy közösséget. Kerényi Imre pedig páratlan érdekérvényesítő képességéért dicsérte az egyebek mellett az Esterházy-szobor kiharcolóját, akit ezúttal arról kérdeztünk, számára mi a karácsony lényege.

Ünneplős volt az egész év

Eredményes évet hagy maga mögött Kocsisné Dióssy Krisztina, a Solti György Zeneiskola igazgatója, aki három rangos kitüntetést is átvehetett az idén. Pedagógusnap alkalmából a Németh László- és a Bárczy István-díjat, november közepén, a főváros napján pedig a Pro Urbe Budapest-díjat, példaértékű vezetői és kiemelkedő zenei oktató-nevelő tevékenysége elismeréseként. Mindezek apropóján mégsem erről kérdeztük, hanem arról, hogyan tölti a karácsonyt.

A kockás inges pap

Pulóveréről, kockás ingéről, gondosan ápolt, őszülő szakálláról mindenki azonnal felismeri. A miseruhán kívül mindig civilben jár az idei év közönségdíjas Prima Primissimája, a Hegyvidéken élő Pál Ferenc, az angyalföldi Szent Mihály-templom helyettes plébánosa, akivel a kitüntető címen kívül arról is beszélgettünk, mennyire vagyunk felelősek önmagunkért és egymásért, s hogy miért nélkülözhetetlenek az ünnepek az életünkben.

Karácsonyi beszélgetés hegyvidéki polgárokkal

Ismét elérkezett az év vége, közeleg legszebb ünnepünk, a karácsony. Ki-ki családban, barátok között, idehaza vagy távol az otthontól, de mindnyájan egy szűkebb vagy tágabb közösség tagjaiként ünnepelünk. Idei összeállításunkban olyan hegyvidéki polgárokkal beszélgettünk, akik a maguk hivatásával, személyiségével sokat tesznek a hegyvidékiek közösséggé formálásáért, lokálpatriotizmusuk erősítéséért. Pál Ferenc atya legszentebb hivatását követve tudatos segítséget nyújt abban, hogyan legyünk elfogadó, elfogadott tagjai saját közösségünknek. Kovács Gergelyné kultúrtörténész, a Hegyvidék díszpolgára mindig élére áll a közösségi célokat szolgáló programoknak. Kocsisné Dióssy Krisztina a Solti György Zeneiskola igazgatójaként növendékeinek és kollégáinak számos koncertjével járul hozzá ahhoz, hogy advent idején gazdag zenei programokkal tölthessük fel lelkünket. Sárközi Mátyás író pedig a közelmúltban immár második kötetét adta ki, amely azt érzékelteti, miért nem lehet elszakadni a Hegyvidéktől, Zugligettől még több évtizedes külföldi lét után sem.

Virányosi sikerek az országos Bólyai versenyeken

Kiválóan szerepelt a Bólyai matematika, illetve anyanyelvi tanulmányi csapatversenyen a Virányos Általános Iskola. Az ország egyik legnépesebb mezőnyében – a versenyekre több száz iskola küldött csapatokat – a negyedik osztályosok között a hegyvidéki diákok megszerezték a győzelmet, a hetedikesek pedig a területi fordulóban aratott siker után a döntőben az előkelő tizennegyedik helyen végeztek.

Ismerjük meg jobban egymást!

Évről évre egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy másokkal együtt betlehemet építsenek, amelyet aztán mindenki örömére felállíthatnak a Hegyvidék forgalmasabb közterületein. Az önkormányzat által immár ötödik alkalommal megszervezett betlehemépítő program ötletgazdája Pokorni Zoltán polgármester, aki családi élményeit is felidézve a karácsony előtti készülődés, az alkotással együtt töltött idő és a közösségteremtő alkalmak fontosságáról osztotta meg velünk gondolatait.

Felavatták Kós Károly szobrát

Pokorni Zoltán polgármester és Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatta fel ünnepélyes keretek között a 130 évvel ezelőtt született Kós Károly szobrát az általa tervezett és róla elnevezett iskola szomszédságában. Az idős építészt alkotás közben ábrázoló művet Melocco Miklós szobrászművész készítette.

Terepfutók és zarándokok a Normafáról

Az elmúlt hetekben is folytatódtak az egyeztetések a Normafa tervezett megújításával kapcsolatban. Pokorni Zoltán polgármester december elején a Magyar Zarándokút Egyesület, valamint a Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség képviselőivel tekintette át a területtel kapcsolatos problémákat, valamint azok megoldási lehetőségeit.

Jövőre folytatódik a közterületek fejlesztése

Összeült a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület, amely civilszervezetként javaslatot tehet a kizárólag út-, járda- és lépcsőépítésre, valamint -karbantartásra felhasználható kommunálisadó-bevételek felhasználására. A tanácskozáson összefoglalók hangoztak el az idén végzett fejlesztésekről, valamint megvitatták a testület tagjainak javaslatait, észrevételeit.

Gázos ügy a Zsolna utcában

Fűtés nélkül maradt, hideg lakások, „hiénavállalkozók” és hiábavaló járdafelújítás: fordulatos, ám meglehetősen idegtépő történet részesei voltak az elmúlt hetekben a Zsolna utcában élők egy gázvezeték cseréje kapcsán. Az önkormányzatnak kellett közbelépnie, hogy hamar véget érjen a lakók kálváriája.

A Hegyvidékért dolgoznak a helyi kisebbségek

Közmeghallgatásokon ismertették 2013-as tevékenységüket a XII. kerületben működő nemzetiségi önkormányzatok. Az elhangzottakból kiderült, hogy a kisebbségek az idén is gazdag programokkal járultak hozzá a Hegyvidék kulturális életéhez.

Karácsonyi meglepetések a MOM Sportban

A homlokzat szépítésével folytatódott az önkormányzati uszoda felújítása a Városmajor utcában. Eltűntek az ablakokról a fóliák, a falra pedig felkerült az este világító "Hegyvidéki Sport Uszoda" felirat. Újdonságokból a Csörsz utcai MOM Sportban sincs hiány.

Egyre népszerűbb a hegyvidéki „Ecseri”

Nem kis eredmény, ha egy adományokra építő, a portékáit szinte fillérekért árusító, tartósan munka nélküli emberek foglalkoztatását vállaló nonprofit üzlet anyagi támogatás nélkül is képes fejlődni. Ezt a sikert tudja felmutatni az Alkotás utcai E-cherry Adománybolt, amelynek második születésnapját együtt ünnepelték a dolgozók és a hűséges vásárlók.

Sportolók a gyerekekért

Nem csak egy alkalomra szólt az a látogatás, melynek során a Hegyvidék–YBL WPC vízipólósai ajándékokkal lepték meg a Vakok Batthyány László Gyermekotthon, Római Katolikus Óvoda és Iskola növendékeit. A sportolók ugyanis megígérték: visszatérnek, és amiben csak tudják, év közben is segítik az intézményt.

Jótékonysági ruhabörze

Rendhagyó ruhabörzét szervezett a Kulturális Szalon a Nagycsaládosok Országos Egyesületének hegyvidéki csoportjával közösen. A megmaradt jó minőségű, tiszta felnőtt- és gyerekruhákat, valamint takarókat az önkormányzat által kezdeményezett akció keretében a hajléktalanmelegedőknek és a Nem Adom Fel Alapítványnak juttatták el.

Befejeződött a Városmajor felújítása

Lebontották a kordonokat a munkaterületek körül, és a Városmajorba sétálni, játszani, sportolni, kutyát sétáltatni járó fiatalok és idősek már birtokba is vették a park frissen felújított részeit. Az elkészült fejlesztéseket Pokorni Zoltán polgármester mutatta be helyszíni bejáráson.