Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Viranyosi_sikerek_az_orszagos_Bolyai_versenyeken

Virányosi sikerek az országos Bólyai versenyeken

Kiválóan szerepelt a Bólyai matematika, illetve anyanyelvi tanulmányi csapatversenyen a Virányos Általános Iskola. Az ország egyik legnépesebb mezőnyében – a versenyekre több száz iskola küldött csapatokat – a negyedik osztályosok között a hegyvidéki diákok megszerezték a győzelmet, a hetedikesek pedig a területi fordulóban aratott siker után a döntőben az előkelő tizennegyedik helyen végeztek.

Először ért el első helyezést a Virányos Általános Iskola a Bólyai Anyanyelvi Csapatverseny országos döntőjében, a negyedikesek Tatán vívták ki a végső győzelmet. Méghozzá meggyőző teljesítménnyel, hiszen a Fabricius Márk, Nagy Ágoston, Fleiner Zsigmond, Pongrácz András összeállítású csapat csupán néhány pontot veszített a vetélkedésben.
„A kulturáltságra, olvasottságra, nyelvi készségekre kérdeztek rá, valamint olyan tudásokra, amik nem tartoznak az iskolai tananyagba – mondta el Görög Erika, a diákokat felkészítő pedagógus, hozzáfűzve, hogy amikor a győzelem után megkérdezték tőle, mennyi időt fordítottak a felkészülésre, azonnal rávágta: sokat! – Tulajdonképpen a tanév első napjától gyakoroltunk, tanítás után szinte mindennap foglalkoztunk a különböző feladattípusokkal. Ki kell emelnem, hogy az iskolából több pedagógus és a szülők is rengeteget segítettek a gyerekeknek, úgyhogy ez igazi csapatmunka volt.”
A csapat tagjai egyébként barátok, mind jó sportolók, különösen a focit szeretik, ezért is nevezték el magukat a labdarúgóklubok után M. C. Virányosnak.
A sok száz indulóból a területi forduló után tizennyolcan jutottak be az országos döntőbe, ahol írásbeli és szóbeli megméretés várt a résztvevőkre. Az utóbbin már csak a legjobb hat csapat küzdött a helyezésekért, a feladat egyebek közt egy színdarab eljátszása volt.
A virányosi gyerekek a Pál utcai fiúkból adtak elő egy rövid jelenetet. Mivel az írásbelin mindössze két pontot vesztettek, a szóbeli versenyen pedig negyvenből harmincnyolc pontot kaptak, így győzelmükhöz nem férhetett kétség.
„Külön stratégiát dolgoztunk ki a döntőre. Mindnyájan elmondtuk a véleményünket a kérdésekkel kapcsolatban, aztán eldöntöttük, melyik választ karikázzuk be. Párban dolgoztunk, ha megakadtunk, a másik két csapattag gondolkodott tovább a feladaton, a többiek pedig haladtak előre” – mesélte Fabricius Márk. A csapatkapitány szerint először kicsit izgultak, de a félelem gyorsan elmúlt, inkább feldobta őket a versenyhangulat. Ő az írásbeli végén egy fogalmazványt készített, ez idő alatt a többiek még egyszer ellenőrizték a válaszokat, ennek is köszönhető, hogy szinte hibátlan feladatlapot adtak be.
Szintén megnyerték a területi fordulót a hetedikes matekosok, akik az országos döntőben harmincöt csapat között a tizennegyedikek lettek, ez pedig matematikából a Virányos Általános Iskola eddigi legjobb Bólyai-eredménye. A gyerekek felkészítését vezető Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes iskolaigazgató elmondta, hogy a fináléban sok olyan geometriai és a kombinatorikai példát kaptak, ami csak kisebb arányban szerepel a normál iskolai tantervben. Nem véletlen, hogy a pedagógusok egyöntetű véleménye szerint az idei volt az utóbbi évek legnehezebb versenye.
„Szeptembertől készültünk közösen, a csapat önszorgalomból is rengeteg feladatot oldott meg, sőt, a gyerekek szüleik segítségével otthon egyedül is gyakoroltak” – mondta az igazgatónő, aki külön kiemelte, hogy a versenyre Dömötör Bálint, Ernyei Dániel, Saár Patrik és Magyar Milán már jó előre jelentkezett, így nem volt nehéz összeállítani a csapatot.
„Megbeszéltük, ki miben a legjobb, ennek alapján osztottuk el a feladatokat” – árulta el Dömötör Bálint, aki szerint a közös felkészülés idején megtanultak hatékonyan együtt dolgozni. Ez sokat segített, hiszen a csapattagok rögtön tudták, melyik példa kihez „tartozik”, aki valamiben nem volt biztos, megkérdezte a többieket, ha kellett, menet közben feladatot is cseréltek. Egyedül a geometria fogott ki mindnyájukon, azon sok pontot veszítettek. A végeredményre azonban így is büszkék lehetnek.

mm.