Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Alacsonypadlos_villamososk_a_61-es_vonalan

Alacsonypadlós villamosok a 61-es vonalán

Az elöregedett fővárosi villamosjárműpark korszerűsítése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nyílt közbeszerzési eljárást írt ki 100%-ban alacsonypadlós villamosok szállítására. Harminchét energiahatékony (huszonöt 32-36 méter, valamint tizenkét 52-56 méter hosszú) járművet szereznek be, ezek a 61-es, illetve az 1-es, a 3-as és a 19-es vonalán közlekednek majd. Az új szerelvényekkel kiválthatják a BKV villamosflottájának legöregebb, negyven évnél idősebb tagjait.
Az érintett vonalakon átépítik a megállókat. Az alacsonypadlós villamosok, illetve a magasított, huszonhat centiméteres peronok nemcsak a mozgásukban korlátozottak, hanem a babakocsis anyukák és az idősebbek számára is nagyban megkönnyítik a közlekedést.
A közbeszerzési eljárás alapján a későbbiekben lehetőség nyílik újabb nyolcvanhét jármű megvásárlására. Ezzel biztosítható, hogy amennyiben további források állnak rendelkezésre, más vonalakon is megjelenhessenek azonos típusú és kialakítású villamosok.
A járműgyártók nyílt versenyében a BKK olyan európai referenciákkal rendelkező céget akar kiválasztani, amelyik bizonyítottan képes megbízható, a budapesti igényeknek megfelelő villamosokat leszállítani. Az ajánlati áron túl a műszaki és ergonómiai szempontokat is figyelembe veszik, így a többi között előnynek számít majd a kedvező energiafogyasztás, a jármű folyosójának minél nagyobb szélessége, valamint az ülőhelyek minél magasabb aránya is.
A járműgyártók ez év április 3-ig tehetik meg ajánlataikat, a szerződéskötés – a tender megfelelő lebonyolítása esetén – a nyár elején lehetséges. Az első járművek így 2014 végén érkezhetnek Budapestre, míg az utolsóként leszállított villamosok 2015 harmadik negyedévében állhatnak forgalomba. A járműveket a BKV üzemelteti majd.
A villamosbeszerzés része a „Budapesti villamos és trolibusz járműfejlesztés I. ütem” projektnek, ami csekély, mindössze 0,67%-os önerő biztosításával, valamint 99,33%-os uniós támogatás felhasználásával, összesen 43 milliárd forint értékben valósulhat meg.

z.