Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Víz alatti természetjárás

Első hallásra talán furcsának tűnhet, mégis igaz: a TFSE jóvoltából a Hegyvidéken is bárki megtanulhat búvárkodni.

Sikeres sportmenedzser a MOM Sportcsarnok élén

Márciustól az önkormányzat saját tulajdonú cége üzemelteti a Csörsz utcai MOM Sportcsarnokot (a korábbi Sportmaxot). A Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. irányítására a számos sportrendezvényt sikerre vivő, a World Bodybuilding and Physique Sports Federation európai főtitkáraként és a világszövetség női bizottságának elnökeként tevékenykedő Buranits Ildikó kapott megbízást. Őt kérdeztük a munkájáról, terveiről.

Csokipapírokkal jótékonykodhatunk

Az Amerikában élő, magyar származású Tom Szaky által alapított TerraCycle Magyarországon is megkezdte speciális hulladék-újrahasznosító tevékenységét: elsőként elindított programjuk keretében műanyag alapanyagú édességcsomagolásokat lehet gyűjteni, amelyekből újabb hasznos tárgyak készülnek. A gyűjtésben részt vevő csapatok jótékonysági célra fordítható forintokat kapnak munkájukért.

Páfrányok: vonzó és érdekes társaság

A páfrányoknak nincs látványos virága, mégis kedvelt szobanövények. Lombjuk változatos felépítésű lehet, de mindig laza, légies jelleget kölcsönöz nekik. A páfrányok népszerűségét növeli, hogy olyan helységekben is megélnek, ahol a legtöbb dísznövénynek már túl sötét van.

A kő makacs munkatársa a szobrásznak

Nemrégiben páratlanul gazdag kiállításon találkozhatott a közönség a Barabás Villában Nagy István János szobrászművész alkotásaival. A hetvenötödik évét március közepén betöltő, évtizedek óta a kerületben élő szobrásszal hegyvidéki otthonában beszélgettünk művészetéről, életéről.

Néptáncmulatság csillagszeműekkel

Nagyszabású néptáncgálával búcsúztatták a farsangi időszakot az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. A vidám családi programon a Csillagszemű Táncegyüttes oktatóinak irányításával táncot tanuló diákok mellett az iskolában működő Sashegyi Néptánc Együttes növendékei is felléptek.

Változnak az óvodai korhatárok

A 2014-es tanévtől hároméves kortól kötelező az óvodai nevelés, ám egyes esetekben ez alól kérhető felmentés. A XII. kerületi óvodák vezetőinek értekezletén szó esett a kiemelt figyelmet igénylő gyerekekről is.

Újoncként nyertek a Tamási floorballosai

A Tamási Áron iskola csapatai a negyedik és az ötödik korcsoportban is megnyerték az országos kispályás diákolimpia floorball-bajnokságát. Sikerük értékét növeli, hogy a fiatalok tanórai keretek között csupán egy éve foglalkoznak ezzel a sportággal.

„Az iskolaigazgatók társaim a vezetésben”

Kormányzati döntés következtében januártól átalakult az oktatás rendszere, és – az egyháziak és alapítványiak kivételével – az iskolák állami fenntartásba kerültek, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) irányítása alá. Lapunk is több alkalommal foglalkozott már e témával, értekezletekről, tájékoztatókról tudósítottunk. Ezúttal a KLIK Budapest XII. Tankerülete igazgatójával, Fodor Gáborral beszélgettünk új pozíciójáról, az átalakulás folyamatáról, valamint arról, érzékelnek-e majd változást az iskolások családjai.

Oviparádé segít az óvodaválasztásban

Még bő két hónapjuk maradt a szülőknek arra, hogy eldöntsék, szeptembertől hová járjon gyermekük óvodába. Akik szeretnék megismerni a nem önkormányzati fenntartású intézmények kínálatát, azoknak az Oviparádé nyújt kiváló lehetőséget a tájékozódásra.

Változások a beiratkozás rendjében

Nemcsak az iskolák fenntartója változott meg ettől az évtől, de a beiskolázás rendje is – derült ki azon a tájékoztató rendezvényen, amelyet a Hunniareg Pedagógiai Intézet tartott a Városmajori Gimnáziumban. A szülőknek szervezett fórumon bemutatkozó Fodor Gábor, a hegyvidéki tankerület vezetője ismertette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését és hatáskörét is.

Magyar ajkú színművészek dicsérete

Hatodik alkalommal veheti át idén nyáron az arra érdemesnek talált magyar ajkú színész a Kaszás Attila-díjat. A rangos elismerést 2013-ban a POSZT megnyitóünnepségén adják át – jelentette be Pécsett Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere, a díj egyik alapítója.

Parkolás mozgássérült-engedéllyel

Több lakossági bejelentés érkezett a Hegyvidéki Közterület-felügyelethez a mozgáskorlátozott parkolási engedélyekkel kapcsolatban. A panaszosok legtöbbször azt kifogásolták, hogy az engedély szabályos használata ellenére tilosban parkolás miatt kaptak bírságot.

Karitatív diákmunka a Pető Intézetben

Minden évben öt napot töltenek el egy rászorulókkal foglalkozó intézményben az önkormányzati fenntartású hegyvidéki iskolák tizenegyedikes diákjai. A Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére életre hívott önkéntes program keretében legutóbb az Arany János iskola nyolcvan növendéke végzett szociális segítőmunkát a Pető Intézet általános iskolai részlegében.

Van megoldás a vitás ügyekben

Ingyenes, gyors és objektív – így foglalta össze a Budapesti Békéltető Testület szolgáltatásait a szervezet 2012-es eredményeit ismertető sajtótájékoztatón dr. Baranovszky György. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő testület elnöke elmondta, hogy a közreműködésükkel lezajlott vitarendezések harminc százalékában a panaszosok számára kedvező megegyezés született.