Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csokipapirokkal_jotekonykodhatunk

Csokipapírokkal jótékonykodhatunk

Az Amerikában élő, magyar származású Tom Szaky által alapított TerraCycle Magyarországon is megkezdte speciális hulladék-újrahasznosító tevékenységét: elsőként elindított programjuk keretében műanyag alapanyagú édességcsomagolásokat lehet gyűjteni, amelyekből újabb hasznos tárgyak készülnek. A gyűjtésben részt vevő csapatok jótékonysági célra fordítható forintokat kapnak munkájukért.

Tom Szaky 1982-ben született Budapesten, négyéves volt, amikor családjával (Kelet-Németország és Hollandia érintésével) Kanadába költözött. Mindkét szülője orvos, mégsem követte őket: fiatal korától kezdve üzleti elképzeléseinek megvalósításán törte a fejét. Mindössze 14 éves volt, amikor megalapította első cégét, egy webdesignnal foglalkozó vállalkozást. Elsőéves egyetemista kora óta – 2001-ben a Princeton Egyetem pszichológia és közgazdaságtan szakán kezdte meg tanulmányait – foglalkozik a hulladék-újrahasznosításban rejlő üzleti lehetőségekkel.
Ökovállalkozásának alapötletét az adta, hogy találkozott egy ismerősével, aki otthon a növényeit gilisztaürülékkel táplálta, a gilisztákat pedig konyhai hulladékkal etette. Tom rájött, hogy a komposztálható hulladéknak ezt a fajta újrahasznosítási módját széles körben is lehetne alkalmazni, ezért spórolt pénzéből és kölcsönökből vett egy gilisztaürülék feldolgozására alkalmas gépet, az állatok etetéséhez pedig éttermek hátsó udvaráról lapátolta össze az ételmaradékot. A terméket, azaz a folyékony gilisztatrágyát használt italos palackokba töltötték, a szórófejeket kiürült dezodorokból szerelték be, a csomagolás pedig más cégek által kidobott hibás kartonokból készült.
A fiatal vállalkozó az ötletével 2003-ban megnyert egy egymillió dolláros díjazású üzleti versenyt, otthagyta a Princetont, és megalapította a TerraCycle nevű céget. Rövidesen megrendeléseket kapott a legnagyobb amerikai áruházláncoktól, így nagyüzemben beindulhatott a TerraCycle-növénytáp gyártása. 2006-ban már több mint egymillió dollárnyi, újrafelhasznált üdítős palackba csomagolt folyékony gilisztaürüléket sikerült értékesíteni.
Egy évvel később, 2007-ben szponzorok segítségével újabb újrahasznosítható hulladékok gyűjtését indította el a TerraCycle. A Kraft Foods-zal együttműködve elsőként ivólétasakok visszagyűjtését szervezték meg, s a program olyannyira sikeres lett, hogy 2010-re már 50 millió tasakot dolgoztak fel.
A szponzorált gyűjtés és újrafelhasználás különféle programok keretében már a világ több mint húsz országában, húszmillió ember részvételével működik. Magyarországon tavaly jelent meg a TerraCycle, amely elsőként a műanyag alapú édességcsomagolások begyűjtésére indított akciót.
„A Milka, illetve annak forgalmazója, a Kraft Foods támogatásával zajló akcióban bármilyen típusú csokoládécsomagolás gyűjthető” – tudtuk meg a TerraCycle magyarországi programvezetőjétől. German Dániel elmondta, jelenleg az ország közel 340 pontján gyűjtik nagyobb csoportok, köztük számos óvoda és iskola a csomagolóanyagokat – a Hegyvidéken is több csapat bekapcsolódott már a programba.
Eddig 130 ezernél is több édességcsomagolást küldtek be a résztvevők, akik így már közel 300 ezer forint felett rendelkezhetnek: ezt a pénzt a csapatok egy általuk kiválasztott civilszervezetnek, például állatvédő egyesületeknek, vagy óvodai, iskolai alapítványoknak ajánlhatják fel. Egyszerre jótékonykodhatnak tehát, és kímélhetik környezetüket, az összegyűjtött hulladék ugyanis nem a szeméttelepre, vagy az égetőműbe, hanem egy feldolgozóhelyre kerül, hogy később újabb hasznos műanyag termékek készülhessenek belőle.
„A csokipapír csak a kezdet” – jelentette ki a programigazgató, aki elmondta, hogy márciustól sóssnack-hulladékakciót szerveznek, illetve a dohánygyárak szponzorálásával még az idén szeretnének elindítani egy cigarettacsikk-gyűjtő programot. Bármennyire is furcsának tűnik, a csikkeket is újra lehet hasznosítani: sterilizálás után a cigarettavéget gondosan feldarabolják, amiből a dohány komposztba kerül, a filterben lévő cellulóz-acetátot pedig megolvasztás után új termékek, például hamutartó előállítására használják fel. A csikkgyűjtés az Egyesült Államokban, Kanadában és Spanyolországban már beindult, és hamarosan több európai ország is csatlakozik a kezdeményezéshez.

sz.

A hulladékgyűjtő-akcióról további részletek a www.terracycle.hu oldalon olvashatók.