Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ovatosan_az_erdoben

Óvatosan az erdőben!

Bár a városban már kezdjük elfelejteni a telet, a magasabban fekvő budai területeken, így a népszerű kirándulóhelynek számító Normafánál és környékén, illetve a János-hegy térségében még bőven akadnak havas, lefagyott útvonalak. A február végén, március elején rendszeresen előforduló hirtelen lehűlés szintén gondot okozhat, épp ezért a Buda környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott óvatosságra inti a túrázókat – tájékoztatta lapunkat Lomniczi Gergely.
A szóvivő elmondta, hogy a legfontosabb a megfelelő öltözék kiválasztása, hiszen hiába van jó idő és szikrázó napsütés a Széll Kálmán téren, a Normafánál legalább 5-6 fokkal hidegebbre és télies körülményekre kell számítani. Ráadásul az ilyenkor még meglehetősen rapszodikus időjárás további meglepetésekkel is szolgálhat.
„Könnyen előfordulhat, hogy a reggeli, enyhe idő délutánra elromlik, hirtelen esni kezd a hó, ami az erdőben gyorsan megfagy. Ezért kell rétegesen öltözködni, és vízhatlan cipőben túrára indulni. Arról se feledkezzünk meg, hogy még mindig korán sötétedik, ezért legyen nálunk elemlámpa és persze működő telefon, hogy szükség esetén segítséget tudjunk hívni!” – sorolta a legfontosabbakat Lomniczi Gergely, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a leggyakrabban használt sétautakon – így a Normafánál is – a kirándulók alaposan letaposták a havat az elmúlt hetekben. Az így kialakult jégpáncél nagyon nehezen olvad fel, hetekig tartó állandó pluszfokoknak kell lenni ahhoz, hogy megszűnjön a síkosságveszély.
A lassan mögöttünk hagyott télen leesett nagy mennyiségű csapadék jót tett az erdőnek, a talaj kellően megtelt nedvességgel, ezért remény van arra, hogy különösen szép tavaszi lombfakadásban gyönyörködhessünk. Erre utal, hogy már megjelentek a hóvirágok, ezeket azonban – a Budai-hegység területén előforduló valamennyi vadvirághoz hasonlóan – tilos leszedni. A növény ugyanis védett, egyetlen szál letépéséért tízezer forintos bírság jár.

(ály)