Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Parkolas_mozgasserult-engedellyel

Parkolás mozgássérült-engedéllyel

Több lakossági bejelentés érkezett a Hegyvidéki Közterület-felügyelethez a mozgáskorlátozott parkolási engedélyekkel kapcsolatban. A panaszosok legtöbbször azt kifogásolták, hogy az engedély szabályos használata ellenére tilosban parkolás miatt kaptak bírságot.

A mozgáskorlátozott-kártyát kizárólag az engedély tulajdonosa vagy a jogosultat szállító személy használhatja. Amennyiben utóbbi szállításra hivatkozik, de a jogosult nincs a közelben, vagy éppen az ország másik felében tartózkodik, a kártyát jogszerűtlenül használó személy közokirat-hamisítás bűntettét követi el – hívta fel a figyelmet a komoly következményre Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője.
Az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet 51/A paragrafusa rendelkezik azokról az esetekről, amikor a mozgáskorlátozott-kártyát jogszerűen lehet használni – azaz a szélvédő mögött jól látható helyen kitenni az autóban. E szerint még mozgáskorlátozott-igazolvánnyal sem szabad parkolni a megállni tilos tábla hatálya alatt, kapukijáróban, útkereszteződésben, illetve az annak metszéspontjától számított öt méteren belül, a járdán, amennyiben abból nem marad szabadon másfél méter, forgalomtól elzárt területen, gyalogátkelőhelyen, illetve öt méterrel az átkelőhely előtt.
Ugyanakkor mozgássérült-engedéllyel meg lehet állni a várakozni tilos tábla hatálya alá eső útszakaszon, illetve a járdán akkor is, ha azt tábla és útburkolati jel nem engedné. Utóbbi esetben a gyalogosközlekedés zavartalansága érdekében legalább másfél métert szabadon kell hagyni.
A megállni tilos tábla figyelmen kívül hagyása miatt a helyszínen fix 10 ezer forintos bírságra számíthat a szabálytalankodó, amennyiben feljelentésre kerül sor, a büntetési tétel 20 ezer forint. Mérlegelésre nincs lehetőség! Ennél is többet kell fizetni a kijelölt gyalogátkelőhely elfoglalása miatt, ez ugyanis helyszíni bírság esetén 25 ezer, szabálysértési eljárásban pedig már 50 ezer forinttal terheli meg a szabálytalankodó pénztárcáját – hangsúlyozta Dávid Gábor.
A XII. kerületben a legtöbb gondot a Kék Golyó és a Ráth György utca sarkán kijelölt időkorlátos rakodóhely használata okozza. A szemközti onkológiai intézetbe érkezők közül sokan itt parkolnak le, azonban hiába teszik ki a mozgássérült-engedélyüket, a közterület-felügyelők kénytelenek intézkedni, az áruszállító teherautók ugyanis nem tudnak máshol megállni. A teherautó-sofőrök ilyenkor jogosan tesznek panaszt a felügyeleten.

(-os)