Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Támfalomlás a múzeumnál

Feltehetően a heves esőzés is közrejátszott abban, hogy február 24-én egy közel húszméteres szakaszon minden látható előzmény nélkül leomlott a Bajor Gizi Színészmúzeum támfala. Mivel a nagy mennyiségű kő és törmelék a járdára zúdult, a kiérkező tűzoltók a helyszínre hívták a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság keresőkutyás szolgálatát is, amely szerencsére nem talált sérülteket.
Az előzetes szakértői vélemények szerint a több mint három méter magas, kerítésként is szolgáló, kőből készült támfal kötőanyagát az évek során kimosta a szivárgó víz, így már nem volt képes megtartani a többtonnányi földtömeget. A kárelhárítás lapzártánkkor is zajlott, a törmelék elszállításáig, illetve a közvetlen veszélyhelyzet megszüntetéséig a Levendula utca és a múzeum bejárata közötti járdaszakaszt lezárták a gyalogosforgalom elől.
Bár az intézmény és a hozzá tartozó kert nem önkormányzati tulajdon, a kerület közreműködik a helyreállításban – nyilatkozta lapunknak Váczi János. A hegyvidéki alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat szakértője, valamint a városgazdálkodási iroda munkatársai már másnap kora reggel megtették a szükséges intézkedéseket.
„A Hegyvidéki Önkormányzat három kötelezést adott ki a múzeum részére – fűzte hozzá –, ezekben az ideiglenes támfal kialakítása, az omlással érintett terület biztosítása, valamint a kert felőli rész vízelvezetésének megoldása szerepel.” Az alpolgármester kiemelte, hogy a helyzet gyors és megnyugtató rendezése érdekében minden segítséget megadnak a múzeumnak.

(m.)