Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Oltozz_fel

(K)öltözz fel!

Kevés ember nem akar legalább egyszer életében más bőrébe bújni. Sokakat már gyermekkorban, van, akit csak később, álmában, titkos vágyaiban foglalkoztat a „mi lenne, ha ez vagy az lennék…” gondolata. Van, aki aztán meg is mutatja országnak-világnak, kivé-mivé válhat boszorkánytól tündérkirálynőig, János vitéztől a Pókemberig – ez a vágy (is) a színészet kulcsa.
Február közepén farsangi jelmeztárlat nyílt a Bajor Gizi Színészmúzeumban: Balla Ildikó jelmeztervező híres színpadi ruháiból, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) jelmez- és kelléktárából válogat a bemutató. A mintegy huszonöt jelmez három szobát tölt meg, próbababán, fogason és fotón a leghíresebb, több százszor eljátszott színdarabok fő- és egyéb szereplőinek ruháit láthatjuk. A kiállítás kurátora Turnai Tímea, az OSZMI főmuzeológusa.
Mindjárt belépéskor a Várszínházban – a tárlat megnyitóünnepségén részt vevő Vidnyánszy Attila rendezésében – évekig játszott Veszedelmes viszonyok Moór Marianna által viselt borvörös reneszánsz ruhája fogadja a látogatót. Közelről szemügyre vehetjük a korábbi Új Színház előadásaiban játszó Pokorny Lia, Eperjes Károly és mások öltözeteit, kellékekkel, fejdísszel, tollakkal, cipőkkel együtt. Bubik István születésnapja és halála emlékére külön sarkot kapott egy összeállítás az ő jelmezeiből és életnagyságú fotóiból.
A szórólapon szerepel egy „bűvös” szó: a jelmezpróba. A kiállított öltözékek egy része ugyanis (kizárólag előzetes bejelentkezés után) nemcsak megtekinthető, hanem fel is próbálható! A múzeum legnagyobb szobájának benyílójában áll egy paraván, e mögött zajlik az öltözködés. Simándi Katalin, az OSZMI múzeumpedagógusa segédletével vehetik fel az érdeklődők a sziporkázó tüll-, a mókás bohóc-, avagy éppen a daliás huszárjelmezt, csizmástól, kacagányostól.
Ott jártunkkor épp egy nagypapa érkezett az unokáival, a paraván körül már vagy harminc gyerek nyüzsgött. Amíg ők egymással versengve bújtak a fogasokon sorakozó öltözékekbe, a kísérő sem volt rest, egy bárójelmezt húzott fel, amelyben aztán annyira jól érezte magát, hogy nem is akart megválni tőle, abban járkált a huszárruhában rohangáló apróságok között.
Március közepéig bárki részesülhet hasonló élményben, és kipróbálhatja, milyen érzés jelmezt próbálni a Bajor Gizi Színészmúzeum patinás épületében. Emellett a rendhagyó tárlatvezetéstől a busóálarcok készítéséig több ötletes program is várja a családokat.

-járay-