Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyermekvasut

Gyermekvasút: mozgalmas hónapok előtt

A tavalyihoz hasonló programsorozattal várja az érdeklődőket a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja tavasztól az év végéig. A nyitány a szokásos március 15-i teljesítménytúra lesz, amelynek nyomvonala húsz kilométer hosszú, és a vasút összes állomását érinti.
A gyermekvasút napját április 13-án tartják, ez egyben a kezdete a Kisvasutak napjai Magyarországon című rendezvénysorozatnak. Ebben valamennyi hazai (és néhány külhoni) keskenyvágányú vonalat megismerheti a nagyközönség, és az üzemi területek megnyílnak a látogatók előtt.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy komoly az érdeklődés a vasút műszaki háttere iránt, még a legifjabb generáció képviselői is szívesen elmélyednek a mozdonyok, kocsik és gépek világában. Számukra lehet érdekes program az április 27-i és 28-i gépészeti nyílt nap.
Május 18-án a civilszervezetek által rendezett Széchenyi-emléknaphoz csatlakozik a kisvasút, míg május 26-án gyermeknapi programokkal várják a legkisebbeket, a teljes forgalom fenntartása mellett több helyen különböző játékokkal. Az augusztus 19-i éjszakai teljesítménytúra szintén a vasút vonala mentén kijelölt húsz kilométeres távot érinti. Augusztus 20-án ismét elindul a tűzijátéknéző vonat, amely a Kis-Hárs-hegy oldalában lévő kilátóhelyre viszi utasait.
Szeptember második szombatján nosztalgianapra hívják az érdeklődőket, a szolgálatot a gyerekek mellett egykori kisvasutasok látják el. E hónap végén az autómentes nap rendezvényén vesz részt a gyermekvasút. Idén sem késnek a decemberi Mikulás-vonatok, amelyeken a kis utasok szokás szerint ajándékokat kapnak majd.
A gyermekvasúton új menetrendet vezetnek be. A tapasztalatok szerint télen minimális a forgalom, tavasszal és ősszel hétvégenként az átlagosnál jóval többen utaznak, míg a legutóbbi nyári időszak tanulsága, hogy kezd kiegyenlítődni a hétköznapok és a hétvégék forgalma. Mivel most már három felújított mozdony is rendelkezésre áll, ezért egész éven át ezek a környezetbarát, nagy teljesítményű gépek vezetik a szerelvényeket. Természetesen továbbra is lehetőség nyílik különvonatok biztosítására, amennyiben ez szükséges.
A gőz és dízel nosztalgiavonatok a nyári iskolai szünetben nem közlekednek. A gőzvontatású szerelvény a többi hétvégi napon (a téli időszakban is) jár. A dízel motorvonat – más néven a lillafüredi szerelvény – március 15-től június 21-ig, valamint augusztus 17-től november 8-ig, szombaton, vasár- és ünnepnapon közlekedik. Még egy érdekesség: március 15-én, május 1-jén, május 19-én és augusztus 20-án este eggyel több vonatpár zakatol majd a jól ismert és kedvelt útvonalon.

Kertész István