Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csaladi_sportnap_Mackos-modra

Családi sportnap Mackós-módra

Szakemberek szerint nem lehet elég korán elkezdeni a környezet- és egészségtudatos nevelést, hiszen a kisgyermekkorban játék közben elsajátított tudás gyorsan természetes igénnyé válik.
A Mackós Óvodában nem csupán a mindennapos nevelőmunka során helyeznek hangsúlyt a természet tiszteletére, a sport, valamint a helyes táplálkozás népszerűsítésére, hanem a különböző közösségi programokon is ezekre az értékekre hívják fel a figyelmet. A madarak és fák napja alkalmából "Zöld családi sportnapot" tartottak, amelyen a gyerekek megtapasztalhatták, hogyan kapcsolódik össze saját egészségünk és környezetünk védelme.
„Egymást erősítő értékekről van szó, hiszen csak úgy érezhetjük jól magunkat a bőrünkben, akkor lehetünk testileg és szellemileg is egészségesek, ha eközben harmóniában vagyunk a természettel. Arra törekszünk, hogy óvodásaink is így éljenek” – hangsúlyozta Pósch Mária intézményvezető.
A sportnapon az óvodai foglalkozásokon tanultakra rákérdező feladatokat kellett megoldaniuk a kicsiknek, akik segítségképpen szüleiket is „magukkal vihették” az öt állomásból álló akadályversenyre. Volt ugróiskola, térbeli pókháló, fiókahordás és magasugrás, míg a szellemi feladványok között madár- és növénypárosítás, memóriajáték és a szelektív hulladékgyűjtést segítő anyagfelismerés szerepelt.
Az utolsó állomás bizonyult a legizgalmasabbnak, ezen az ügyességi pálya teljesítését követően az óvoda udvarán élő növények virágait és terméseit kellett megnevezni. A jó válaszokért pecsét járt, a megtelt gyűjtőfüzetet pedig almára, körtére és limonádéra válthatták be a gyerekek.
A szülők pluszfeladatot is kaptak, az óvoda vezetése ugyanis arra kérte őket, töltsenek ki egy elégedettségi kérdőívet. A közvélemény-kutatás a tapasztalatok szerint rendkívül hasznos, hiszen ilyenkor számos javaslattal, ötlettel állnak elő a felnőttek.
Tavaly a felmérés alapján vezették be a balett- és focifoglalkozásokat, s a szülők további támogatásukról biztosították a kézműves-foglalkozásoknak otthont adó Fondóka műhelyt és a Macikonyhát, ahol havonta egyszer, hozott anyagból, szezonális és egészséges reformételeket készítenek a gyerekek számára. Az elmúlt években például nagy sikert aratott a tökpüré és a lisztmentes muffin.

em.