Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Cseh László a Buborékok ellen

Cseh László volt a Buborék Úszóiskola tanév végi úszóversenyének vendége. A világbajnok, olimpiai ezüstérmes sportoló, túl azon, hogy átadta a két legfiatalabb versenyzőnek járó különdíjat, kemény csatát vívott a medencében az iskola oktatóival és növendékeivel.

Süssünk a szabadban!

Az idén (is) „kimaradt” a tavasz, a hirtelen jött meleg arra csábít, hogy sütögessünk, grillezzünk egy pompás uzsonnát, kiadós vacsorát a szabadban, legyen az hegy- vagy partoldal, hívogatóan zöld rét, netán az otthoni kert. Ehhez a kitűnő elfoglaltsághoz adunk két ötletet.

Lesből támadó vérszívók

A tavaszi felmelegedés hatására kezdetét vette a kullancsok inváziója. A betegségeket is terjesztő vérszívók nemcsak a kirándulókat, hanem – a parkokban és kertekben megbújva – a városban élő embereket is fenyegetik.

Már nyílnak a Hegyvidéken is a színpompás bazsarózsák

Május második felének kertészeti szempontból egyik leglátványosabb része a bazsarózsák nyílásának ideje. A hegyvidéki kertekben sok helyen látni ilyenkor a lágyszárú változatot, de néhol a ritkább fás szárúval is lehet találkozni.

Cseh napok Kisvakonddal

Legendásan híres kristálypoharak finom metszéssel, kristálykő berakással, kényeztető sör- és boralapú kozmetikumok, parfümök, különleges receptek szerint készült sajtok, sokak kedvencét jelentő italok – no és, persze, Kisvakond. A május közepén a Hegyvidéki Központban rendezett Cseh Napokra a legkiválóbb minőségű termékeiket hozták el a cseh kereskedők.

„Magától jött a vonzalom”

Évtizedek óta először nyerte meg hegyvidéki diák a Fizika Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt. Takátsy János, a Városmajori Gimnázium 11. évfolyamosa, Ábrám László tanítványa több kitűnő eredmény után érte el ezt a nagy sikert, és már a jövőre is gondol: legszívesebben a Budapesti Műszaki Egyetemen tanulna tovább.

Ismét remekeltek a Solti zeneiskola növendékei

Újabb nemzetközi és hazai sikereket ért el a Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola: vonószenekara egy rangos belgiumi fesztiválon, hegedűsei pedig egy veszprémi versenyen taroltak. A kitűnő eredményekről Kocsisné Dióssy Krisztinával, az iskola igazgatójával beszélgettünk.

Meggyőzően érveltek

Meghallgatni a másik felet, vitába szállni vele és meggyőzően érvelni – ezekkel a képességekkel rendelkeznek azok a diákok, akik ott lehettek a Goethe Intézet német nyelvű vitaversenyének országos fináléjában. A vetélkedőn kiválóan szerepeltek a Tamási Áron iskola tanulói: Csontos Bence a harmadik helyet szerezte meg, Iványuk Áron pedig a legjobb nyolc között végzett.

Új játszókert a Csermelyóvodában

„Anya, nézd, itt az új játszóterünk!” – mutatta büszkén édesanyjának a Csermely óvoda legújabb kincsét egy négyévesforma kislány, aki társaival együtt most már nem csak a régi hintán és a mászókán játszhat királylányosat, vagy tűzoltósat. Az óvónők és a szülők összefogásának, illetve az önkormányzat segítségének köszönhetően egy új, több mint egymillió forint értékű játszókerttel gazdagodott az intézmény.

Svábhegyi Búcsú

Szórakoztató programok, vidám beszélgetések a sörpadon, színes kirakodóvásár és ínycsiklandó finomságok várták azokat, akik pünkösdkor ellátogattak a Svábhegyi Búcsúra a Diana parkba. Az idei évtől a Hegyvidéki Önkormányzat ápolja tovább a nagy hagyományú rendezvényt.

Közös görög húsvét

A hagyományoknak megfelelően a fővárosi görög közösség ezúttal is a Fülemile úti táborban ünnepelte meg az ortodox húsvétot május első vasárnapján. A XII. kerületi görög kisebbségi önkormányzat családi rendezvényén közel félezer ember elevenítette fel a Görögországban ilyenkor két napon át tartó mulatságok hangulatát.

Suspended Coffee: névtelen jótékonykodás

A hegyvidéki Budai Kuckó és az Istenhegyi Patika is csatlakozott a Suspended Coffee akcióhoz. Az önkéntes mozgalomnak köszönhetően névtelen jótékonykodók hívhatnak meg rászorulókat egy csésze kávéra, pizzára vagy akár vény nélkül kapható gyógyszerre.

„Soha többé diktatúrát!”

Áder János államfő és Pokorni Zoltán polgármester közösen avatta fel gróf Esterházy János, a felvidéki magyar kisebbség mártír politikusának emlékművét a Gesztenyés kertben. Az ünnepséget követően emlékkiállítás nyílt a MOM Kulturális Központban, ahol a köztársasági elnök állami kitüntetést adott át Esterházy János lányának, Esterházy-Malfatti Alice Máriának.

Demokráciajáték a Parlamentben

Tizenkettedik alkalommal mérték össze vitakészségüket az Országgyűlés szervezésében megrendezett Demokráciajáték résztvevői, köztük ezúttal a hegyvidéki Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai is. Az iskolai öltözködésről szóló törvénytervezet vitájában kormánypárti és ellenzéki szerepet kaptak a fiatalok, s a legügyesebbek érvényre juttatták módosító indítványukat a parlamenti döntési folyamatban.

Kerékpáros tanpálya az iskoláknak

Hoffmann Kornél rendőrkapitányság-vezető a hegyvidéki iskolák által igényelhető kerékpáros tanpályáról, valamint a fiatalok körében elvégzendő anonim felmérésről beszélt, míg Váczi János alpolgármester a hamarosan elkészülő városmajori térfigyelő kamerarendszerről adott hírt a MOM Kulturális Központban megtartott közbiztonsági fórumon.

Magyar bank támogatja a Hegyvidéki Napokat

A 100%-ban magyar tulajdonú Széchenyi Kereskedelmi Bank állt támogatóként a kerület legnagyobb rendezvénye, a Hegyvidéki Napok mögé. A kerületi központú társaság ezzel a lépéssel szeretné még szorosabbra fűzni kapcsolatát az itt lakókkal, akik már jelenleg is nagy számban élnek a bankcsoport által kínált kedvező pénzügyi lehetőségekkel.

A kisebb szabálysértésekre is odafigyelnek

Napi rendszeres járőrözéssel biztosítja a rendet a Hegyvidéki Közterület-felügyelet. A lakosság érdekében végzett munkájuk során a felügyelők a kisebb súlyú, ugyanakkor a polgárokat zavaró szabálytalanságok – például a parkolással, a közterület-használattal vagy a kutyasétáltatással kapcsolatos problémák – megelőzésére, illetve szükség esetén szankcionálására is figyelmet fordítanak.

Muskátlik díszítik a kerületi főutakat

Megkezdte a kerületi tulajdonú közterületek virágosítását, illetve a növényzet megújítását az önkormányzat. A parkokba a városfejlesztési iroda közel tízezer, míg az utcai ágyásokba a Hágó Kft. további hatezer egynyári palántát ültet el. A városközpont villanyoszlopait a nyár végéig összesen hatszáz cserép tiroli futómuskátli díszíti.

Fuss a csúcsra 2013-ban is!

Idén május 25-én, szombaton 10.30 és 14.00 között rendezik a hagyományos Fuss a csúcsra! elnevezésű versenyt a János-hegyi Erzsébet-kilátónál. A verseny távja 134 lépcsőfok. A verseny mellett színpadi programok, kézműves foglalkozások, logikai játékok és evezős ergométer várja a látogatókat.

Rövidesen kezdődik a Városmajor felújítása

A korábbi elképzelésekkel szemben nem épül kerítés a Városmajor körül, ugyanakkor a környékbeliek igényei szerint számos fejlesztést hajtanak végre a parkban. Az elkövetkező hónapokban megújulnak a sportpályák, megszépül a szabadtéri színpad előtti fogadótér, elkerített kutyafuttató épül, továbbá bővítik a közvilágítást, és térfigyelő kamerákat is kihelyeznek a közbiztonság javítása érdekében.

Egészséges Hegyvidék

A kerületi egészségügyi szolgáltatásokat felölelő, elsősorban a betegségmegelőzést népszerűsítő ingyenes lakossági programot indított az önkormányzat Egészséges Hegyvidék címmel. A részletekről Pokorni Zoltán polgármester tájékoztatta a kerületi háziorvosokat a kezdeményezésben aktív szerepet vállaló Országos Gerincgyógyászati Központban.

Hegyvidéki Napok 2013. május 31. - június 2.

Idén is Hopp-Parádéval, koncertekkel, közrendvédelmi bemutatókkal, egészségügyi szűrésekkel, sport és kulturális programokkal, gyermekprogramokkal, kutyás bemutatóval, borkóstolással, gasztronómiai ínyencségekkel és főzőversennyel várnak mindekit a Hegyvidéki Napok május 31. és június 2. között a Sirály sétányon, a Gesztenyés kertben és a MOM Sportközpontban. A részletes programfüzet megtekinthető: itt.