Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Svabhegyi_Bucsu1

Svábhegyi Búcsú

Szórakoztató programok, vidám beszélgetések a sörpadon, színes kirakodóvásár és ínycsiklandó finomságok várták azokat, akik pünkösdkor ellátogattak a Svábhegyi Búcsúra a Diana parkba. Az idei évtől a Hegyvidéki Önkormányzat ápolja tovább a nagy hagyományú rendezvényt.

„Negyven éve ismerem a feleségem, de még sosem láttam olyan kislánynak, mint most, amikor gyermeki izgalommal bontogatta a zsákbamacskákat” – mondta széles mosollyal az arcán Lajos bácsi, akinek a felesége rákontrázott a bókra: „Ahogy a bajor kolbászt etted, nekem is eszembe jutott, amikor még fiatal voltál. Mondjuk, akkor még nem tiltotta az orvos a zsíros ételeket... Ugye, Lajoskám?”
Az idei Svábhegyi Búcsú ismét szép emlékekkel gazdagította azokat, akik ellátogattak a Diana parkba. A kürtőskalács és a gofri édes illata, a vidám beszélgetések a sörpadon, az árusok portékái, a színes és szórakoztató programok igazán otthonossá és érdekessé tették a vásári forgatagot.
„Különlegesen jó hangulat van itt, a gyerekek örömmel válogattak a játékokból. A rövid ideig tartó esőt leszámítva nagyon jól éreztem magam!” – értékelte a két napot Brigitta, aki játékokat árult a rendezvényen.Svabhegyi_Bucsu3
Mivel tavaly megszűnt a helyi német kisebbségi önkormányzat, ettől az évtől új szervezője van a programnak. „A pünkösdi búcsú itt, a Svábhegyen most már sok-sok éves hagyomány, amit a német kisebbségi önkormányzatnak köszönhetünk. Annak érdekében, hogy ne szakadjon meg a tradíció, a Hegyvidéki Önkormányzat vette kezébe a rendezvény lebonyolítását” – emelte ki Kovács Lajos alpolgármester, majd külön köszönetet mondott a Jókai iskola segítségéért, illetve Kövesdi Nórának, aki szintén nagy részt vállalt a szervezésben.
A búcsú második napján, a hagyományokhoz hűen, az Istenhegyi Szent László Plébánián tartott pünkösdi misét követően megemlékezéssel egybekötött koszorúzással tisztelegtek a jelenlévők a Hősök emlékművénél. „Sváb, magyar és más, különböző nemzetiséghez tartozó áldozatok neve jut eszünkbe, akik elsősorban élni akaró, boldogságra vágyó emberek voltak. Emlékük ma is kötelez – tisztességre, helytállásra és becsületre. Ezért fontos, hogy évről évre megemlékezzünk róluk, és gondoskodjunk arról, hogy a jövő nemzedékei is tudják majd, kik voltak ők, s mi volt a sorsuk” – mondta beszédében Fonti Krisztina alpolgármester, aki az önkormányzat nevében Kovács Lajos alpolgármesterrel és Sikota Krisztinával, az oktatási és kulturális bizottság elnökével közösen helyezett el koszorút az emlékműnél.Svabhegyi_Bucsu2
"Nagyobb szeretete senkinek nincs, mint aki életét adja felebarátjaiért. Ezek a hősök életüket áldozták a szabadságért, népükért. Hálával és tisztelettel tartozunk ezért!" – fogalmazott Kocsis István atya, az Istenhegyi Szent László Plébánia lelkipásztora, aki végül megáldotta az emlékművet.

Boussebaa Mimi