Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_megerkezes_tarlata

A megérkezés tárlata

Árnyéktérben címmel nyílt meg Ezüst Gy. Zoltán kiállítása a Galéria 12 kávézóban. Az Ezüst család szoros hegyvidéki, több mint négy évtizedes kötődéséről beszélt köszöntőjében Fonti Krisztina. Az alpolgármester elmondta: az alkotó édesapja, Ezüst György festőművész alapítója, egyben nyolc évig vezetője volt a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepnek, amelynek szervezésében fia is tevékenyen részt vett. Ezüst Gy. Zoltán alkotásaival 1998-ban a MOM Kulturális Központban, illetve a Galéria 12 Egyesület tagjaként több csoportos kiállításon is találkozhattak már a hegyvidékiek, most pedig az elmúlt két évben született művei láthatók – fűzte hozzá Fonti Krisztina.
Szilágyi Gábor művészettörténész szerint „Ezüst Gy. Zoltán munkái többnyire az utazásról, a távollétről szólnak, kemény, klasszikus, kiművelt technikákat alkalmazva. A fehér hátterű, hosszú árnyékú, kontrasztos képek azonban már metafizikus témákat sejtetnek, az emberek kivágott sziluettjei az árnyékokkal a lét bizonyosságát jelentik, s egyfajta megérkezést sugallnak, a távollét utáni megérkezést.” Szilágyi Gábor ezt fontos fordulatnak érzi a művésznél.
Ezüst Gy. Zoltán Békéscsabán született 1963-ban. A Képzőművészeti Főiskolán többek között Raszler Károly, Kocsis Imre és Nagy Gábor tanítványa volt. Szőnyi István-ösztöndíjat nyert el három évre 1987-ben, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és 1999 óta a Magyar Grafikusművészek Szövetségének. „Ember- és állatábrázolása anatómiai pontosságú, gyakran visszatérő képi elemei különböző repülő szerkezetek, romos épületek, házfalak, illetve öntött gipszformák, maszkok – olvashatjuk életrajzában. – A reális és az álomszerű határán mozog, melyet esetenként tér- és időbeli átfedésekkel, párhuzamokkal szürreális élménnyé fokoz.”
A most bemutatott alkotások ebben a válogatásban még nem szerepeltek tárlaton. A kiállítás képei június 1-jéig láthatók a kávézóban.

JE