Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lesből támadó vérszívók

A tavaszi felmelegedés hatására kezdetét vette a kullancsok inváziója. A betegségeket is terjesztő vérszívók nemcsak a kirándulókat, hanem – a parkokban és kertekben megbújva – a városban élő embereket is fenyegetik.

Az idén különösen nagy számban megjelenő kullancsok nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a meleget, ezért az aljnövényzetben rejtőzködnek, a bokrok és a fák levelein megkapaszkodva várnak áldozataikra. Bár természetes élőhelyük az erdő, a szeleket kihasználva a kertekben, illetve parkokban, játszótereken is előfordulnak.

A hazai kullancsok által terjesztett betegségek közül a legismertebb a Lyme-kór, amely szívizomgyulladást, agyhártyagyulladást, arcidegbénulást, továbbá ideg- és ízületi gyulladást is okozhat. A kórral megfertőzötteknél szinte sohasem jelentkezik láz, jellemző tünet viszont a bőrön, a csípés helyén megjelenő, kokárdaszerű, úgynevezett Lyme-folt, valamint az erős égető érzés az ízületekben. Gyakori még a feltűnő fáradékonyság, az étvágycsökkenés, illetve a különféle görcsök. Sajnos, a Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, ám az időben felismert betegség antibiotikumokkal jól gyógyítható.
A másik jellemző, kullancs által továbbadott betegség a vírusos agyvelőgyulladás, amely azonban védőoltással megelőzhető. A csecsemőkortól alkalmazható, három oltásból álló sorozat beadása után 3-5 évente van szükség egy emlékeztető injekcióra.
A szakértők azt ajánlják, hogy kiránduláskor használjunk kullancsriasztó sprayt, vagy kenőcsöt, kerüljük a sűrű bozótot, aljnövényzetet, és viseljünk hosszú nadrágot, amelynek szárát gyűrjük be a zokni alá. Hordjunk testhez tapadó felső ruházatot, a hosszú hajat fonjuk be, tűzzük fel, és viseljünk vászonsapkát.
Hazatérve vizsgáljuk át testünket, különös tekintettel a hajlatokra és a hajas fejbőrre. A bőr alá fúródott kullancsot, a fejrésznél a gyógyszertárakban kapható csipesszel megfogva, határozott mozdulattal távolítsuk el. Ne nyomkodjuk a potrohát, és ne kenjük be az állatot krémmel, olajjal, mert ezek hatására bélrendszere tartalmával együtt kórokozókat öklendezhet testünkbe!

(m)