Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy_masik_ut

Egy másik út

Az autizmus nemzetközi világnapjához kapcsolódó budapesti programsorozat részeként az „Egy Másik Út” Tanácsadó és Terápiás Központ áprilisban emlékfát avatott a Pethényi úti játszótér melletti zöldterületen. A Hegyvidéken működő szervezet elsősorban autista gyerekeknek nyújt segítséget.
„Tizenkettedik kerületiek vagyunk, ezért természetes volt számunkra, hogy itt avatjuk fel az autizmus emlékfáját. Azért a játszótér közelében, mert elsősorban gyerekekkel foglalkozunk, rájuk gondoltunk e gesztussal” – beszélt a helyszínválasztásról Merckle Andrea.
A terápiás központ munkatársa elmondta, hogy állami szinten megoldatlan az autista fiatalok fejlesztése. Elsősorban az ő társadalmi beilleszkedésüket igyekszik elősegíteni a 2008-ban szülők és szakemberek együttműködésével létrejövő intézmény.
„Az autizmus egyebek közt a társas kapcsolatok zavarában nyilvánul meg, ami rendkívüli módon megnehezíti a gyermek beilleszkedését az óvodába, iskolába, sőt akár a saját családjába is – folytatta Merckle Andrea. – Ennek mértéke egyénenként változó, valakinél alig észrevehető, míg másoknál szembeötlő. Közkeletű vélekedés, hogy az autizmussal együtt jár valamilyen kiemelkedő képesség. Ez nincs feltétlenül így, az viszont megfigyelhető, hogy a matematikában, illetve egyéb szabályszerűséget megkívánó tevékenységekben kimagasló eredményeket érhetnek el az autista gyerekek.”
Az autizmus a népesség egy százalékát érintő, veleszületett genetikai rendellenesség. Bár sokan azt hiszik, hogy az MMR-oltás, vagy éppen nevelés következménye, ez egyáltalán nem igaz.
Az „Egy Másik Út” terápiás tapasztalatai okot adhatnak a bizakodásra, hiszen az időben elkezdett fejlesztéssel elérhető, hogy a jó képességű gyerekek normál óvodába és iskolába járjanak, felnőve pedig családjuk, munkájuk legyen. Ehhez járulnak hozzá a szülői tréningek is, amelyek a családok részéről felmerülő fokozott igényre kívánnak választ adni.
A tréningek során tematikus problémamegoldási technikák elsajátítására, a felmerülő kérdések megválaszolására nyílik lehetőség. Ezek a programok egymástól többnyire függetlenül működnek, és egy-egy jól körvonalazott nehézség (dühroham, szelektív evés) kezelésére, vagy módszer (jutalmazási rendszer, napirend, felkészítés) ismertetésére szolgálnak. Egy-egy tréning nyolcvanperces, a szakemberek rövid prezentációjával kezdődik, majd a szülők kérdéseire keresnek közös válaszokat a résztvevők. Legközelebb június 11-én 18 órától Molnár Júlia pszichológus és Mészáros Lőrinc gyógypedagógus tart előadást a szelektív evésről a terápiás központ Diós árok 6/a alatti épületében.
Az „Egy Másik Út” nonprofit jellegű szervezet, nem részesül állami támogatásban, céljait kizárólag civil alapon próbálja megvalósítani, amihez támogatók segítségét várja. Bankszámlaszám: 11600006-00000000-31138383.

További információk: www.egymasikut.hu

(sm)