Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egeszseges_Hegyvidek_program1

Egészséges Hegyvidék

A kerületi egészségügyi szolgáltatásokat felölelő, elsősorban a betegségmegelőzést népszerűsítő ingyenes lakossági programot indított az önkormányzat Egészséges Hegyvidék címmel. A részletekről Pokorni Zoltán polgármester tájékoztatta a kerületi háziorvosokat a kezdeményezésben aktív szerepet vállaló Országos Gerincgyógyászati Központban.

A XII. kerületben élők általános egészségi állapota a statisztikák szerint a legjobbak között van az országban. Ebben a kedvező környezeti viszonyok, a zöldterületek kiugróan magas aránya, a jó levegő és a természet közelsége mellett a kerület lakosságára jellemző egészségtudatos gondolkodásnak is komoly szerepe van. Ezt erősítik az önkormányzat egészségmegőrző rendezvényei, az ingyenes ismeretterjesztő előadások, szűrések és a valamennyi korosztályt megszólító sportolási lehetőségek, amelyeket mostantól az Egészséges Hegyvidék program fog össze.
Minderről a kezdeményezésben fontos szerephez jutó Országos Gerincgyógyászati Központban, a kerületi háziorvosok jelenlétében megtartott programnyitó konferencián esett szó. Dr. Varga Péter Pál, az intézmény vezetője arra emlékeztetett, hogy a központ évek óta kiváló kapcsolatot ápol az önkormányzat egészségügyi szolgáltatóival, és reményei szerint ez az együttműködés, valamint a páciensekkel folytatott kétirányú kommunikáció is tovább erősödik az új programnak köszönhetően.
Pokorni Zoltán polgármester a már működő önkormányzati betegségmegelőző programokról szólva elsőként az Egészséges Hegyvidék című kiadványra hívta fel a figyelmet, amelyben a kerületben elérhető valamennyi egészségügyi szolgáltatás helyet kapott. A mintegy háromszáz oldalas kötet is mutatja, mennyire szerteágazó a Hegyvidék egészségügyi rendszere, amely kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.Egeszseges_Hegyvidek_program2
A prevenciót szolgálják az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem ismeretterjesztő előadásai és az ezekhez kapcsolódó szűrőszombatok, a lapunkban és a helyi elektronikus médiumokban megjelenő cikksorozatok, a Budai Lisztérzékenyek Klubjával megvalósuló együttműködés, a tavaszi és őszi egészségnapokon megtartott ingyenes szűrések, a hegyvidéki „SZÍV SN a stroke ellen” elnevezésű mozgalom, az iskolákban szervezett elsősegély- és újraélesztő-tanfolyamok, a nemrégiben elindított kismama- és szülésfelkészítő prevenciós program, valamint a Kulturális Szalon rendezvényei: a Magyar Rákellenes Liga előadásai és az Idősek egészségiskolája. Idetartozik még a sportolás és a rendszeres mozgás népszerűsítése is, elsősorban a Sportos, edzett Hegyvidék ingyenes programsorozata. Az Országos Gerincgyógyászati Központ és Budai Egészségközpont oktatófilmekkel, nyílt napok szervezésével, valamint az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem keretében megtartott előadás-sorozattal csatlakozik a kezdeményezéshez.
A polgármester további újdonsággal is szolgált. Első lépésben ezer asztmában és COPD-ben szenvedő kerületi lakos veheti igénybe a Day-Med Kft. szakmai felügyeletével elindított betegkövető rendszert. A résztvevők a rendelkezésre álló egy év során szakmai segítséget kapnak, megismerhetik betegségük tüneteit, lefolyását és a gyógyulás lehetséges irányait, ami hozzájárul állapotuk javulásához, illetve a további egészségromlás megelőzéséhez. A betegkövető szolgáltatás bevezetése Pokorni Zoltán szerint nagyszerűen beleillik az Egészséges Hegyvidék programba, amelynek egyik fő feladata az ismeretek átadásának közvetlenné tétele és felgyorsítása, hiszen ezek nélkül nem lehet hatékony a prevenció.Egeszseges_Hegyvidek_program3
Dr. Varga Péter Pál mindezt azzal egészítette ki, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ kiemelten foglalkozik az időskori betegségmegelőzéssel és a hosszú távú gondoskodással, ami azért fontos, mert az Európai Unió a következő hat évben célzottan támogatja az ilyen kezdeményezéseket. Mindez egybevág az önkormányzat törekvéseivel, így komoly esély mutatkozik arra, hogy az Egészséges Hegyvidék számíthat Brüsszel anyagi és erkölcsi támogatására. A programról folyamatosan friss információkkal szolgál a www.egeszsegeshegyvidek.hu honlap.

em.