Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fekete_es_feher

Fekete és fehér

Szlávics László sajátos hangulatú kiállítása látható a Barabás Villa galériájában: a fehér falakon a fekete alapú alkotások látványukkal és mozdulatlanságukban is lüktető dinamikájukkal bizonyára sokak fantáziáját megmozgatják. Zalavári József egyetemi docens, formatervező iparművész a megnyitón örömmel konstatálta, hogy több generáció érkezett, ahogy fogalmazott, az idős mesterektől a legifjabb, leendő alkotókig. Szerinte ez azért fontos, mert a formák a kezdetektől végigkísérik életünket, s jó, ha már a legkisebbek is látják, hogy a művész által megalkotottak mások, többek, mint hétköznapi életünk formái.
„Ezek a tárgyak gondolati tartalmat hordoznak. A művész teszi számunkra érzékelhetővé, láthatóvá a magasabb szinten értelmezett formákat, mert a művészi idea áthatja az anyagot, ettől válnak élő formává a rideg tárgyak – hangsúlyozta Zalavári József, hozzátéve, hogy a galériában látható munkákat alkotójuk síkplasztikának nevezi. – Épp olyan, síkban lévő, mégis térbe kilépő plasztikák ezek, mint a firenzei Paradicsom-kapu, vagy a pécsi bazilika díszkapuja. Ghibertihez és Rétfalvi Sándorhoz hasonlóan Szlávics László is a forma finom mozgását érzékelteti.”
Ifj. Szlávics László 1959-ben született Budapesten. Szobrász, bár elsősorban éremművészettel foglalkozik, annak szinte minden ágát műveli. Egyaránt készít iparművészeti szemléletű, az ötvösség tárgykörébe tartozó és a képzőművészet, szobrászat eszközrendszerét használó műveket. Az alkalmazott művészet és az autonóm alkotás iránti elkötelezettség kettőssége végigvonul munkásságán.
A budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett 1977-ben. Művészeti tanulmányait magánúton folytatta tovább, édesapja, Szlávics László ötvös-szobrász és Makrisz Agamemnon szobrász irányításával. Napjainkig huszonegy egyéni kiállítása nyílt idehaza és külföldön, kétszáznál is több csoportos tárlaton láthatta munkáit a közönség. Számos díjat nyert, például 1993-ban a Hatvanban megrendezett Arcok és sorsok országos portré-biennále fődíját és aranydiplomáját, később a Fej vagy írás című éremkiállítás fődíját, s többször megkapta Sopron város önkormányzatának díját is.
Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, valamint az Éremtervezők Nemzetközi Szövetségének (a FIDEM-nek). Számos hazai miniszteri és miniszterelnöki rendelettel alapított díj és több Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékpénz tervezője. Új kiállítása május 25-ig tart nyitva a Barabás Villában (XII., Városmajor utca 44.).

-ai-