Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Cseh_napok_a_Kisvakonddal2

Cseh napok Kisvakonddal

Legendásan híres kristálypoharak finom metszéssel, kristálykő berakással, kényeztető sör- és boralapú kozmetikumok, parfümök, különleges receptek szerint készült sajtok, sokak kedvencét jelentő italok – no és, persze, Kisvakond. A május közepén a Hegyvidéki Központban rendezett Cseh Napokra a legkiválóbb minőségű termékeiket hozták el a cseh kereskedők.

Sokszínű Európa – ez a címe a hazánk európai uniós csatlakozásának kilencedik évfordulóját köszöntő rendezvénynek, amelyet hagyományteremtő céllal rendezett meg a Hegyvidék Központ, ezúttal Csehországra fókuszálva. Köszöntőjében Pokorni Zoltán polgármester hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja, hogy hazánk jó kapcsolatot ápoljon a csehekkel.
„Lenyűgöző, amit a Hegyvidék Központ csinál – tette hozzá a polgármester –, gyakorlatilag egy művelődési házat tisztelhetünk benne, hiszen nemrég gyerekek rajzkiállítását nyitottuk meg itt, most pedig a Cseh Napokat... Aki Prágában járt, biztosan vásárolt kisvakondos pólót, kulcstartót vagy hasonlót. Nagyon reméljük, hogy nemcsak a magyar emberek látogatnak el oda, sétálni a Károly-hídon és irigykedve nézni a középkori tornyokat, hanem a cseheket is köszönthetjük Budapesten.”
Helena Bambasova, Csehország magyarországi nagykövete a megnyitón kiemelte: „Minden lehetőségnek örülünk, amikor megmutathatjuk egyedi értékeinket, erősíthetjük az amúgy is jó kapcsolatunkat Magyarországgal, a magyar néppel. Erre a rendezvényre is boldogan jöttünk, nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk.” Kitért arra is, hogy nagykövetként könnyen képviseli hazáját, mert szinte minden magyar, akivel eddig beszélt, járt már odakint, ismeri a cseh "hírességeket", mint például Kisvakondot.Cseh_napok_a_Kisvakonddal1
Ékes Ilona országgyűlési képviselő a vendégeket köszöntve elmondta: „Fontos, hogy az Európai Bizottság, az Európai Unió partnerirodái – az Európa Pont, az Europe Direct, az EURES, az Enterprise Europe Network – is kitelepültek a rendezvényre. Így a magyar lakosság naprakész tájékoztatást kaphat az unió által kínált lehetőségekről, megtudhatja, kihez és hová kell fordulnia, ha például vállalkozásfejlesztéssel, munkavállalással, szakmai programmal kapcsolatos kérdése van.”
Balassa László, a Hegyvidék Központ igazgatója arról beszélt, hogy a rendezvény előkészítésekor kitűnő partnerre találtak a cseh kereskedelmi és ipari minisztérium kereskedelmi kirendeltségében. Ők lelkesen mozgósították azokat a vállalkozásokat, amelyek prémiumminőségű, jellegzetesen cseh termékeket forgalmaznak Magyarországon.Cseh_napok_a_Kisvakonddal3
Hazánk kilenc évvel ezelőtt kilenc másik állammal – köztük Csehországgal – együtt csatlakozott az Európai Unióhoz, ez az évforduló adta a rendezvény ötletét. A kétnapos programon a kristályok, kozmetikumok, sajtok, italok forgalmazói mellett a bevásárlóközpont bérlői is csatlakoztak a kezdeményezéshez, ezért – a kilences szám jegyében – a boltok speciális akciókkal és különleges kínálattal várták a látogatókat. S amíg a felnőttek nézelődtek, vásároltak, addig a kicsiket a Piréz Gyerekműhely szórakoztatta különféle programokkal, például a Gastro Juniorral, kölyöktánccal vagy capoeirával.

J. E.