Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyerekek_es_kutyak

Gyerekek és kutyák

A Hegyvidéki Önkormányzat a Cerberos Állatvédő Egyesülettel együttműködve új programot indított a kerületi óvodákban. A foglalkozásokon a gyerekek játékos formában szerezhetnek ismereteket arról, hogyan kell gondosan bánni a kutyákkal.

Fontos, hogy az óvodások minél jobban megismerjék a körülöttük lévő világot. Ezt az intézmények saját programjain kívül önkormányzati kezdeményezések is segítik, nemrégiben például Bionap az óvodában címmel az egészséges élelmiszereket mutatták be a gyerekeknek. A közeljövőben pedig (egy tizenhárom alkalomból álló sorozat keretében) valamennyi hegyvidéki óvodában megismerkedhetnek a kicsik a felelős állattartás szabályaival.
„Minden család életében eljön az a pillanat, amikor a gyerek elkezdi nyaggatni szüleit, hogy tartsanak valamilyen állatot" – beszélt személyes tapasztalatairól Fonti Krisztina alpolgármester, aki szerint ha úgy döntenek, háziállatot fogadnak be, akkor minden családtagnak vállalnia kell, hogy gondos gazda lesz. A gyerekek kutyatartásra való felkészítésére kiváló alkalmat nyújtanak a Cerberos Állatvédő Egyesülettel közösen szervezett foglalkozások.
Ilyen széles körű programra eddig még nem volt példa. Bár a civilszervezet egy-egy intézmény meghívására városszerte rendszeresen tart előadásokat, ezúttal első ízben fordul elő, hogy önkormányzati felkérésre egy kerület összes óvodáját végiglátogatják az önkéntesek.
Az Orbánhegyi Óvodában, a programsorozat első állomásán Dorogi Zita, a Cerberos munkatársa a Cora névre hallgató terápiás kutya, egy amerikai pitbull terrier közreműködésével tartott előadást. Egyebek közt arról beszélgetett az óvodásokkal, hogy mivel szabad etetni a kutyákat, milyen gyakran van szükség a sétáltatásra, mikor kell pórázt használni, továbbá hogyan kell összeszedni a kutyapiszkot. Arról is szó esett, miként viselkedjenek a gyerekek, ha kóbor ebbel találkoznak, mit tegyenek, mielőtt megsimogatnák egy ismerős kutyáját, és melyek azok a helyzetek, amikor nem szabad megzavarni az állatokat.

z.