Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sztárok ellen győztek a vakfocisok

Hírverő mérkőzésen mutatkozott be a kerületi nagyözönségnek a Látássérültek Szabadidős Sportegyesület vakfocicsapata. A MOM Sport csarnokában lejátszott találkozón a hegyvidékiek látványos játékkal múlták felül a többek között Hajdu Attilát és Vincze Ottót is felvonultató ellenfelet.

Betegség is okozhat szédülést

Az egyensúlyzavarról és a szédülésről esett szó az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásán. A betegségek kialakulásáról, a tünetekről, valamint a kezelés lehetséges módjairól dr. Folyovich András, a Szent János Kórház neurológiai osztályának vezetője tájékoztatta az érdeklődőket.

Virágültetés és adománygyűjtés

Növényeket ültettek, sziklakertet készítettek, takarítottak a hegyvidéki óvodások a Föld napja alkalmából. Jutott idő a kikapcsolódásra is, a különféle akadályversenyeken játék közben tanultak a gyerekek a környezetvédelemről.

Gyerekek és kutyák

A Hegyvidéki Önkormányzat a Cerberos Állatvédő Egyesülettel együttműködve új programot indított a kerületi óvodákban. A foglalkozásokon a gyerekek játékos formában szerezhetnek ismereteket arról, hogyan kell gondosan bánni a kutyákkal.

Arany-diáknap kertészkedéssel

Koncertek, látványos bemutatók, focikupa és pódiumbeszélgetések tarkították a hagyományos diáknapi programot az Arany János iskolában. A diákönkormányzat által szervezett vidám rendezvényen az intézmény kertjében szülői segítséggel kialakított ágyásokat haszonnövényekkel ültették tele a gyerekek a Föld napja alkalmából.

„Mindenkit el tudtunk helyezni”

Az általános iskolai beiratkozás kapcsán minden évben ugyanazok a kérdések foglalkoztatják a családokat: lesz-e elegendő hely, bejut-e a gyerek a kívánt intézménybe, mekkora osztályokkal indulnak az első évfolyamok? Fodor Gábort, a tankerületben működő köznevelési intézményekért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatóját kérdeztük az idei hegyvidéki tapasztalatokról.

Újrahangolták a Zugligeti Estet

A tantestület westernszerelésben ropta a Gangnam style-t, a Zugligeti Gyermekkórus pedig a „Hangold újra!” tagjaival közösen adott ízelítőt a május 11-i, nagyszabású lemezbemutató koncertből. Minden eddiginél nagyobb sikert aratott az idei Zugligeti Est.

Primavera Kollekció: a kikelet képei

Igényesen tartalmas művészeti élményt kínált látogatóinak a Kulturális Szalon május közepéig látható kiállításának megnyitója. Polcz Anikó Primavera Kollekcióját irodalmi, filozófiai és zenei csemegék ízlelgetése után vehette szemügyre a szokatlanul nagy tömeg.

Három dimenzióban alkotó festőművész

Már csak szépet akar festeni a Hegyvidéken is tanító Makovecz Anna, akivel nemrég Finnországban megnyílt kiállítása apropóján beszélgettünk. Művészete nem ismeretlen az északi közönség számára, s itthoni rangos kiállítótermek is rendre bemutatják legújabb munkáit.

Papír-, elektronikai hulladék és akkumulátor gyűjtése

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Feparec Kft. által szervezett gyűjtés során, 2013. május 11-én, szombaton 8 és 12 óra között a Böszörményi út 23–25. alatt, a polgármesteri hivatal melletti parkolóban, a Fodor utca–Pagony utca kereszteződésében, az élelmiszerüzlet parkolójánál leadhatja a fenti hulladékfajtákat. A papírhulladékot típusától függetlenül 5 Ft/kg-os áron veszi át a Feparec Kft.

Kortárs segítő képzés az Ifjúsági Közösségi Térben

Lassan két éve már, hogy megnyílt a társaságra vágyó tizenévesek előtt a Hajnóczy József utcai Ifjúsági Közösségi Tér, amely a fiatalok aktív közreműködésével folyamatosan alakítja programkínálatát. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően nemrég Kismaroson táboroztak a gyerekek, továbbá elindult a kortárs segítők képzése.

Jót, frisset olcsón – megnyílt a hegyvidéki kistermelői piac

A ceglédi kistérség termelői, azaz albertirsai, dánszentmiklósi, tápiószőlősi, ceglédberceli és nagykőrösi gazdák mostantól maguk szállítják és kínálják eladásra a hegyvidéki vevőknek friss, minőségi terményeiket, vagy az azokból feldolgozott élelmiszereket: a hét minden munkanapján azonos helyszíneken várja a vásárlókat a hegyvidéki kistermelői piac. Az április végi ünnepélyes megnyitón Pokorni Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő mellett részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.

Muskátliosztás könyvgyűjtéssel

Minden előzetes várakozást felülmúlt a Hegyvidéken immár harmadik alkalommal meghirdetett, muskátliosztással egybekötött könyvgyűjtő akció sikere. Az önkormányzat felhívására több ezer jó állapotú kötet gyűlt össze a kerület hat pontján felállított átvevőpontokon. Bár a rendelkezésre álló huszonnégyezer tő muskátli gyorsan elfogyott, senki sem maradt virág nélkül, azok ugyanis, akik megadták a nevüket, egy héttel később átvehették az önkormányzat tavaszi ajándékát, egy tálca tiroli futómuskátlit.

Új reklámrendelet készült

Teljessé vált a polgármester településképet érintő intézkedési jogköre azzal, hogy Váczi János alpolgármester javaslatára új reklámrendeletet fogadott el a képviselő-testület. Ennek előírásai jobban igazodnak a vállalkozások valós igényeihez, ugyanakkor a városképvédelmi szempontok is jobban érvényesülnek azáltal, hogy mostantól számos a reklámberendezések elhelyezésével kapcsolatos ügyben településképi bejelentési eljárást kell indítani.

Kiírták a társasházi pályázatokat

Összesen huszonötmillió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak idén a lakóközösségek. Az önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében az elnyert pénzösszeg egyebek között homlokzatfelújításra, kémények rekonstrukciójára, vis maior helyzetek sürgős megoldására, illetve – ebben az évben először – a vadak által okozott károk helyreállítására fordítható.

Villamospálya-felújítások a kerületben

A következő hónapokban a XII. kerületet is érintő átfogó villamospálya-rekonstrukció kezdődik a fővárosban. Megújul az 59-es vonala a Kiss János altábornagy utca és az Apor Vilmos tér, valamint a 18-as, az 59-es és a 61-es villamosoké a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar között.

Svábhegyi Búcsú május 19-20-án a Diana parkban

Családi programok, kézműves foglalkozás és vásár, koncertek, bábszínház, tánc és finomságok várják az érdeklődőket a Svábhegyi Búcsún május 19-én és május 20-án a Diana parkban.

Testületi támogatás a normafai fejlesztésnek

„Budapest legnagyobb sportparkja” címmel az önkormányzat és az állam nagyszabású, komplex fejlesztést hajtana végre a Normafánál – a fő célokról április végi ülésükön döntöttek a hegyvidéki képviselők. A virányosi tisztviselőtelep tizenhárom épülete helyi védelmet kapott, a reklámok, cégérek kihelyezésének szabályairól pedig új rendeletet alkotott a testület.

Járda- és lépcsőjavítások

Megkezdte a gyalogosútvonalak szokásos tavaszi hibajavítását az önkormányzat. A június végéig tartó munkálatok során elsősorban a lépcsők balesetmentesítését végzik el, míg a Hajnóczy József utcában több mint négyszáz négyzetméteres szakaszon újrarakják a térkő burkolatot.

„A realitásérzék fontos politikusi erény”

A polgármesterek 2014-ben már nem indulhatnak képviselőjelöltként az országgyűlési választásokon, ezért Pokorni Zoltánnak is döntenie kellett, hogy a parlamenti vagy az önkormányzati munkát kívánja tovább folytatni. A politikus ez utóbbit választotta, mert úgy érzi: a Hegyvidéken nagyobb szükség van rá. Számos régóta dédelgetett terv megvalósítása vár még a polgármesterre, aki részletesen beszámolt lapunknak a normafai fejlesztési elképzelésekről, valamint a Böszörményi út rekonstrukciójáról, ami élő kapcsolatot teremtene a kerület régi és új központja között.