Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Muskatliosztas_konyvgyujtessel

Muskátliosztás könyvgyűjtéssel

Minden előzetes várakozást felülmúlt a Hegyvidéken immár harmadik alkalommal meghirdetett, muskátliosztással egybekötött könyvgyűjtő akció sikere. Az önkormányzat felhívására több ezer jó állapotú kötet gyűlt össze a kerület hat pontján felállított átvevőpontokon. Bár a rendelkezésre álló huszonnégyezer tő muskátli gyorsan elfogyott, senki sem maradt virág nélkül, azok ugyanis, akik megadták a nevüket, egy héttel később átvehették az önkormányzat tavaszi ajándékát, egy tálca tiroli futómuskátlit.

Hagyomány a Hegyvidéken, hogy az önkormányzat ingyenes muskátliosztással járul hozzá a magántulajdonú lakóépületek virágosításához. A kezdeményezés fogadtatása igen kedvező, az ajándékba adott palánták az akciót követőn hamarosan megjelennek a kerületi házak ablakaiban és az erkélyeken, szebbé, otthonosabbá téve az utcaképet. A program három évvel ezelőtt könyvgyűjtéssel egészült ki, a leadott kötetek határon túli magyar könyvtárakba, illetve oktatási intézményekbe kerülnek.
Az idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés, a Természetvédelmi Polgárőrség közreműködésével megrendezett virágosztás helyszínein már reggel hosszú sorok kígyóztak, különösen a polgármesteri hivatal előtti téren, illetve a városmajori plébániánál álltak nagyon sokan. A többség nem üres kézzel jött, így aztán a kiosztott palánták helyét – mindenkinek tíz tő járt a tiroli futómuskátliból – szép lassan a könyvek vették át.
Nyolctáskányi adományt, közel kétszáz könyvet hozott magával a polgármesteri hivatalhoz feleségével és gyermekeivel érkező Koren Balázs. A Budai Középiskola számítástechnika-tanára elmondta, jobbára olyan szépirodalmi műveket, lexikonokat és versesköteteket ajánlottak fel, amelyekből két példánnyal rendelkeztek, vagy már az egész család kiolvasta azokat.
„Abban bízunk, hogy a könyvek másoknak is örömet okoznak majd, ez számunkra sokkal fontosabb, mint a virág, amit kapunk” – jelentette ki a pedagógus. Hasonló véleményen volt a többféle ifjúsági regényt, szabadidős olvasmányt átadó Farkas Renáta, aki nem a muskátlik miatt hozta el feleslegessé váló könyveit, hanem azért, mert az önkormányzat akciója nemes ügyet szolgál.
Erre hívta fel a figyelmet a kötetek átvételében segédkező Pokorni Zoltán polgármester is, aki szerint örömteli, hogy ilyen sokan fontosnak érzik az anyanyelv ügyét és a határon túli magyarság támogatását. „Minden felajánlásért köszönet jár, ugyanakkor csak azokat a jó állapotú példányokat juttatjuk el a felvidéki, illetve kárpátaljai könyvtárakba, amelyeket azok valóban használni tudnak. A többi sem vész azonban kárba, ezeknek is megtaláljuk a helyét” – ígérte Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy a muskátliosztás is elérte a célját, hiszen az összes virág gazdára talált. A polgármester szerint a siker akkor lesz teljes, ha ezek a virágok megjelennek az ablakokban, az utcai, vagy akár az udvari homlokzatokon és az erkélyek virágládáiban.
A Hegyvidéken élők segítőkészségét emelte ki Fonti Krisztina alpolgármester. Mint mondta, „jó volt látni, hogy a hívó szóra ismét összefogtak a kerületiek, és felajánlásaikkal hozzájárultak a határon túli magyar könyvtárak működéséhez”. Kovács Lajos alpolgármester azt emelte ki, hogy ekkora érdeklődésre senki sem számított, ezért fordulhatott elő, hogy idő előtt elfogytak a muskátlik. Ám azok, akik megadták a nevüket, egy héttel később átvehették a virágokat, így senki nem maradt ki a jótékonysági akcióból.

(sm)