Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Primavera_kollekcio_a_kikelet_kepei

Primavera Kollekció: a kikelet képei

Igényesen tartalmas művészeti élményt kínált látogatóinak a Kulturális Szalon május közepéig látható kiállításának megnyitója. Polcz Anikó Primavera Kollekcióját irodalmi, filozófiai és zenei csemegék ízlelgetése után vehette szemügyre a szokatlanul nagy tömeg.

Polcz Anikó két gyermeke felnevelése után, polgári foglalkozása mellett fordult ismét a rajzolás, a festészet felé. Az utóbbi két évben készült temperafestményeiből nemrég nyílt kiállítás a Kulturális Szalonban. Képei többnyire csak közvetve idézik a címben szereplő tavaszt, ám üdeségük, szépségük ezt az évszakot jeleníti meg.
„Nem véletlen a cím: Primavera – azaz tavasz – Kollekció. Egyrészt e képekből az újjászületés hangulata árad, másrészt nagyon hosszan vártuk a tavaszt, és végre részünk van benne – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester a megnyitón. – Polcz Anikó alkotásaiból szépség és harmónia árad, bármi legyen is a téma. Varázslatos világba röpítenek minket, egy olyan világba, amely kellemes, vidám hangulatot kelt. Egyesek a reneszánsz kódexek miniatúráira emlékeztetnek, másokról japán akvarellek jutnak eszünkbe, megint mások szecessziós motívumokat rejtenek.”
Madarassy András festőművész azt emelte ki, hogy a hívő ember számára – amilyen Polcz Anikó is – a szépség Istent, a szépség keresése Isten keresését jelenti. Az alkotás folyamatában a művész egyfajta tengelyt képez, amelynek mentén – jöhet bár égszakadás, földindulás – úgy érzi, a helyén van.
„Mindenkit más ragad meg – mondta Madarassy András –, de ég és föld horizontján, a bent és a kint határán, a kopárság és a feldíszítettség ellentétein elevenen élnek a képek figurái. Bensőséges figyelemmel kell közelíteni hozzájuk, s ha így teszünk, láthatjuk, hogy ezek a képek valóban szépek.”
A megnyitót Esztó Zsuzsanna zongora- és Mezei Erzsébet gordonkajátéka tette igazi kulturális csemegévé. Közösen adták elő Bach Adagióját és Mendelssohn Dal szöveg nélkül című darabját.

JE

A Primavera Kollekció május 18-ig látható a Kulturális Szalonban (XII., Böszörményi út 34/a).