Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fembe_munkalt_emlekek1

Fémbe munkált emlékek

Aki gyakran jár kiállításra – és erre itt, a Hegyvidéken bőven kínálkozik alkalom –, jól ismeri az „ezt otthon is szívesen látnám” érzést. Ez akkor keríti hatalmába az embert, amikor szinte lenyűgözi egy-egy tárgy, kép vagy szobor látványa, mondanivalója.
A Barabás Villa Galériájában március 16-ig nyitva tartó bemutatón szinte kizárólag ilyen művek várják a látogatókat, akár a sok különböző lámpát, akár az egyéb használati tárgyakat, akár a koronát vagy például a mexikói fémkaktuszt nézik. Az ötvös, iparművész Antal László tárlatának kétségkívül leglátványosabb része a bejárattal szemben, fő helyen álló „ruhaköltemény”, amely a párizsi Odeon Színház Thereze Philozophie című darabjának kosztümje volt – és rozsdamentes acélból készült!
A művész 1995-től bútorokat, berendezési tárgyakat készít rozsdamentes acél és üveg felhasználásával. Emléktáblái, cégtáblái, cégérei láthatók a budai Várnegyedben, bankok, múzeumok, templomok világítását, belsőépítészeti munkáit tervezte és kivitelezte. Lámpáinak lágy vonalvezetése, precíz csomópontjai a Bauhaus hangulatát idézik.
„Egyvalaki van a szakmában, akit a belsőépítészek szinte ki sem kerülhetnek, s ez a valaki Antal László – mondta a tárlatmegnyitón Barabás Márton képzőművész. – Olyan lámpákat, iparművészeti alkotásokat készít, amelyek aztán otthonukra találva kiegészítő tárgyból főszereplőkké válnak. Ahogy az egyik lapban írták, ő nem kiállító, hanem beállító művész, azaz nem kiállítási tárgyakat alkot, hanem olyanokat, amik azonnal megtalálják a helyüket.”
A műszaki főiskolát végző, ötvös-iparművésszé autodidakta módon váló Antal László hosszú ideig műtárgyak, szobrok, festmények röntgenvizsgálatával foglalkozott, így például az ő nevéhez fűződik a Szépművészeti Múzeum féltett darabjának, Leonardo da Vinci lovas szobrának eredetiségvizsgálata is. Rendszeresen 1972 óta állít ki, munkáit a párizsi és a budapesti mellett megismerhette a szegedi, a frankfurti, a pécsi, a szentendrei és a ráckevei közönség. Alkotásai több fővárosi galériában, múzeumban és közintézményben is láthatók.Fembe_munkalt_emlekek2

JE