Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lakásfenntartás: segít az önkormányzat

Továbbra is az önkormányzattól igényelhető a lakásfenntartási támogatás, a juttatást azok a háztartások vehetik igénybe, ahol az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem kevesebb a nyugdíjminimum 250 százalékánál (jelenleg 71 250 forintnál). További feltétel, hogy az igénylőknek nem lehet vagyona.

Ötkarikás éremről álmodik

Elsősként a Virányos Általános Iskola tornatermének ajtaján át leste a karatésokat, és arról álmodozott, hogy egyszer ő is a nagyokkal „kiájézhat”. Az álom valóra vált: az idei törökországi kadett karate Európa-bajnokságon, kumite kategóriában a dobogó legfelső fokára léphetett. Boussebaa Aichával beszélgettünk, akinek a bakancslistáján olimpiai éremszerzés is szerepel.

Helyes táplálkozással a betegségek ellen

Az időskori helyes táplálkozás betegségmegelőző szerepéről esett szó az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásán. Mint elhangzott, az öregedésből adódó fizikai hanyatlás életmódváltással sikeresen ellensúlyozható.

Soha nem látott színészrelikviák

Múzeumba illő, ám ott még sosem látott emléktárgyakat csodálhatnak meg a látogatók a polgármesteri hivatal második emeleti vitrinjeiben: színészlegendák mindennapi használati eszközeit, vagy épp levelezéseik egyes darabjait. A rivaldán túl című kiállítással a hatvanéves Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet mutatkozik be a közönségnek.

Fókuszban a természet

Impulzív, lüktető színek, statikusságukban is eleven képek – ez a látvány fogadja azokat, akik megnézik az aradi Siska-Szabó Hajnalka műveiből rendezett kiállítást az önkormányzat első emeleti folyosógalériáján.

Hegyvidéki városrészek - Könyves barangolás a kerületben

Jubileumot megillető keretek között mutatták be a Hegyvidéki Históriák című sorozat nemrég megjelent tizedik kötetét, a Hegyvidéki városrészeket. A filmhíradó-összeállítás rövid időre egy kis nosztalgikus hangulatot is becsempészett a MOM Kulturális Központ kupolatermébe.

Százéves lenne az egykori teniszcsillag

A Hegyvidéken élte élete legnagyobb részét a harmincas évek magyar teniszcsillaga, Somogyi Klára. Az 1996-ban elhunyt sportolóról lányával, Hensch Judittal abból az alkalomból beszélgettünk, hogy többszörös országos bajnok édesanyja az idén lenne százesztendős.

Világmegváltás negyvenöt percben

A pedagógusok Kossuth-díjának nevezett Genius Apáczai Diploma Díjat vehette át Vértesaljai Mária, a Városmajori Gimnázium rajz- és művészettörténet-tanára. Az Apáczai Kiadó évek óta azokat a kiváló pedagógusokat jutalmazza ily módon, akik nevelési elveik mottójául akár Móra Ferenc gyönyörű mondatát is választhatnák: „A szeretet az élet.”

Oviparádé – parádés hegyvidéki ovik

Közeleg az áprilisi óvodai beiratkozás időpontja, így nem meglepő, hogy az érintett szülők részletesen szeretnének tájékozódni arról, milyen és melyik intézmény lenne a legalkalmasabb csemetéjük számára. A hegyvidéki önkormányzati óvodák még a télen bemutatkoztak a Jókai Klubban, nemrég pedig a magánóvodák adtak ízelítőt kínálatukból az Oviparádén.

A városképet védi az új bejelentési eljárás

Egy hónappal ezelőtt a településképi véleményezési eljárásról, most pedig a településképi bejelentési eljárásról alkotott rendeletet a képviselő-testület. Az előbbi szabályok az építésiengedély-köteles tevékenységekre vonatkoznak, ez utóbbiakat pedig az építési engedélyhez nem kötött munkálatok meghatározott körében kell alkalmazni.

Elhunyt Regőczi atya

Élete 98. évében, súlyos betegség után elhunyt Regőczi István atya, a Hegyvidék díszpolgára. A Kútvölgyi Szűz Mária (Boldogasszony) engesztelő kápolna lelkésze hét templom felépítésében vállalt szerepet, és több száz árva életét mentette meg. Lelki üdvéért a Szent István-bazilikában mutattak be szentmisét, amelyen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is, a Hegyvidéki Önkormányzatot Fonti Krisztina alpolgármester képviselte. Regőczi atyát szeretett kápolnája kertjében helyezték örök nyugalomra.

Olimpikonokat nevelnének a küzdősport-akadémián

A diák- és tömegsportot, valamint a versenyzőképzést egyaránt kiszolgáló edzőtermet avatott az önkormányzat a Csaba utcában. Az iskolai mindennapos testnevelés programban is fontos szerephez jutó Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémiát Simicskó István sportért felelős államtitkár és Váczi János alpolgármester nyitotta meg.

Kevesebb feladat, kisebb büdzsé – elfogadták a költségvetést

Elfogadták az önkormányzat idei költségvetését, amely gyökeresen eltér az előző évitől: jelentősen csökkent a bevételi és a kiadási oldal is. A képviselők a településképi bejelentési eljárás bevezetéséről és egy új közterület-használati rendelet megalkotásáról is döntöttek február végi ülésükön.

Hegyvidéki hangulatképek az Instagramon

A hegyvidékiek körében is egyre népszerűbbek az okostelefonok, a fényképezésre és internetezésre egyaránt alkalmas készülékeket használók közül pedig mind többen rákattannak a világ egyik legkedveltebb fényképmegosztó alkalmazására, az Instagramra. Ezen mostantól érdemes lesz az önkormányzat által létrehozott, „hegyvidek” elnevezésű csatornát is követni, ahol a kerület utcáin, terein, parkjaiban, erdeiben megörökített, friss, izgalmas hangulat- és pillanatképekkel találkozhatunk. A fotókat mi, azaz a Hegyvidéken élők készítjük – az instagram@hegyvidek.hu címre beküldött érdekes fényképekkel frissül napról napra a virtuális album.

Ünnepi megemlékezés március 15-én

A Hegyvidéki Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt és családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezendő ünnepi megemlékezésre 2013. március 15-én 10 órakor a MOM Kulturális Központ színháztermébe.