Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujabb_okmanyirodak_nyilhatnak

Újabb okmányirodák nyílhatnak

Amióta a Széll Kálmán térnél működik az állami fenntartásba kerülő hegyvidéki okmányiroda, jelentősen megnőtt az ügyfélforgalma, a központi elhelyezkedése miatt ugyanis még az agglomerációból is sok ügyfél érkezik.
„Büszkék voltunk rá, jól működő rendszert sikerült kialakítanunk – mondta az okmányirodáról Pokorni Zoltán polgármester. – Úgy látjuk, a kormányhivatal által átvett iroda megőrizte színvonalát az új helyen, a Krisztina körúton is.” A polgármester hozzátette, a megnövekedett forgalom miatt tárgyalásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy a kormányhivatal újabb helyszíneken teremtse meg az okmányügyintézés lehetőségét.
A tervek szerint az egyik ilyen hely a Déli pályaudvarnál lenne, ahol „két legyet üthetnének egy csapásra”, hiszen az iroda kialakításával egyidejűleg a metrómegálló bejárata környékén tapasztalható balkáni állapotokat is megszüntethetnék. Az önkormányzat emellett azt javasolja, hogy a XII. kerület belsejében is nyíljon még egy okmányiroda a hegyvidékiek jobb kiszolgálása érdekében.
Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár a Krisztina körúti irodában tett látogatásakor hangsúlyozta: a közigazgatási rendszer átalakításának legfőbb célja, hogy az ügyfelek minél hatékonyabb, gyorsabb, kényelmesebb kiszolgálásban részesüljenek. A rendszer átalakítása még nem ért véget, a tervek szerint az év végére valósulhat meg az „egyablakos ügyintézés” az egész országban. Az okmányirodákban jelenleg nagyjából egy tucat hatósági üggyel foglalkoznak, ám a fejlesztésük révén létrejövő új kormányablakoknál várhatóan több mint kétezer, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet lehet majd elintézni.
A kormányablakok az ügyfelek igényeihez igazodva minden hétköznap reggel 8-tól 20 óráig tartanak nyitva – jelezte Pesti Imre kormánymegbízott. A fővárosi kormányhivatal vezetője elmondta: addig is, amíg a Krisztina körúti okmányiroda nem alakul át kormányablakká, meghosszabbítanák a nyitva tartását. Szeretnék, hogy már márciustól vagy áprilistól a hét több napján is napi tizenkét órában fogadhassák az ügyfeleket.

sz.