Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Villamosokrol_maskep

Villamosokról másképp

Kertész István újságíró, helytörténész legújabb könyve, a Hegyvidéki villamosok – amint a címéből is kitűnik – elsősorban a XII. kerületet átszelő farkasréti, hűvösvölgyi és a sajnálatosan megszüntetett zugligeti villamosokról szól. Ám e járatok útjai összefonódnak a főváros budai oldalának többi vonalával, így ha kevésbé részletesen, de körzetekre bontva ezek is megtalálhatók a kötetben.
A szerző elsősorban a nagyközönségnek szánja az anyagot, de az idevonatkozó legújabb kutatásainak eredményeit ismertetve a szakemberek érdeklődését is szeretné kiváltani. Nemcsak a földrajzi sorrendben ismertetett villamosjáratok leírásai töltik meg az oldalakat, hanem az azokat működtető emberekről, a korabeli forgalmi viszonyokról, a többi közlekedési eszköz hatásáról, a megállóáthelyezésekről, a menetsebességekről és az üzemidőkről is olvashatunk.
Külön fejezet szól a budai villamosokat megörökítő filmekről, regényekről, versekről, persze csak néhányat felemlítve, mindegyiket más-más érdekes okból. Az ízléses kiállítású könyvet döntő többségében soha nem publikált színes és fekete-fehér fotók, valamint térképek díszítik. Ám nemcsak a múlttal, hanem a jelennel és a jövővel is foglalkozik a szerző, élesen rávilágítva arra, hogy egyes terveken milyen gyorsan túllépett az idő.
És ha már a hegyvidéki villamosokról részletesen mesél nekünk a könyv, megtudhatjuk azt is, hogy a zugligeti, a hűvösvölgyi és a farkasréti kocsiknak voltak "testvérei" is, hiszen hasonló járművek szállították a kirándulókat, valamint a környék lakóit más budai dombok közé, csak a színűk volt eltérő: sárga helyett zöld. Ezek kicsit messzebbre is merészkedtek, mert a Gellért tértől, majd később a Móricz Zsigmond körtértől Nagytétényig, sőt a Kamaraerdőn és Budaörsön túl egészen Törökbálintig kalandoztak. Hosszabb útjukra való tekintettel az utastér egyik oldalán dupla ülésekkel és hálós csomagtartókkal rendelkeztek, hogy jobban megfeleljenek az utazók igényeinek.

(b.)

A Kornétás kiadó gondozásában megjelent könyv megvásárolható egyebek közt a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában is.