Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Forum_a_Hegyvidek_kozbiztonsagarol

Fórum a Hegyvidék közbiztonságáról

Az aktuális közbiztonsági problémák megvitatására közbiztonsági fórumot szervezett Hoffmann Kornél kerületi rendőrkapitány. A tanácskozáson az önkormányzatot Váczi János alpolgármester képviselte, aki beszámolt a Normafa tervezett rehabilitációjának céljairól, a Városmajorban kiépülő kamerarendszerről, valamint a hajléktanokkal kapcsolatos új fővárosi szabályozás hegyvidéki vonatkozásairól.

Hoffmann Kornél kerületi rendőrkapitány a MOM Kulturális Központban rendezett közbiztonsági fórumon tájékoztatást adott arról, milyen intézkedések történtek az előző, fél évvel ezelőtti megbeszélésen felmerült problémák kapcsán. A kapitányságvezető elmondta, hogy a Kiss János altábornagy utcában lakossági kérésre több alkalommal is sebességméréseket végeztek, gyorshajtást azonban nem tapasztaltak. Mivel a maximálisan megengedett 50 km/h-s sebesség itt soknak tűnik, javasolták, hogy 40, vagy 30 km/h-s korlátozást vezessenek be az utcában – erről azonban még nem született döntés.
Az Eötvös úti gyorshajtók figyelmeztetésére az önkormányzat sebességmérőt helyezett ki, de a rendőrség is időről időre ellenőrzi az arra közlekedőket. A rendőrkapitány szerint leginkább a száguldozó motorosokkal, kerékpárosokkal van probléma, a rendszeres rendőri jelenlét azonban őket is biztonságos közlekedésre ösztönzi.
Ritter Ildikó, a kerületben működő Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa a fórumon elmondta, hogy a rendőrkapitányság felkérésére felmérést készítenek a hegyvidéki iskolások körében arról, mi a véleményük a rendőrségről, mit gondolnak a bűnözésről és a bűnmegelőzésről. Összesen ötszáz 12–13. évfolyamos fiatallal töltetnének ki anonim kérdőívet. A széles körű felmérés eredménye alapján elemzés készül, majd a kerületi kapitányság ifjúságvédelmi stratégiát dolgozna ki.
A Hegyvidéki Polgárőr Egyesület tagja, Kántor Zsolt a Márvány és a Maros utcában szabálytalanul, a forgalmat akadályozó módon parkoló autósokra hívta fel a figyelmet. Hasonló a gond a Csörsz utcában: Tóth Sándor, a MOM Park Bevásárlóközpont biztonsági szolgálatának vezetője szerint a 212-es busz közlekedését is gyakran akadályozzák a tilosban várakozó járművek. Woynárovich András, a Természetvédelmi Polgárőrség vezetője a normafai közbiztonsági problémák kapcsán kiemelte: a járőrözéseik során szerzett tapasztalataikat szívesen megosztják az önkormányzattal annak érdekében, hogy felszámolhassák a havas, téli napokra jellemző kaotikus állapotokat.
A szabálytalan parkolás miatti gondokat ismerik a rendőrségen, rendszeresen fellépnek a közlekedési szabályokat megsértő autósokkal szemben – hangsúlyozta Hoffmann Kornél. Hozzátette: a legzsúfoltabb területeken ez állandó probléma, amikor épp nincsenek járőrök a közelben, a járművezetők azonnal „elfelejtik” a KRESZ előírásait.
A Természetvédelmi Polgárőrség ajánlatát örömmel fogadta Váczi János hegyvidéki alpolgármester. Mint elmondta, jelenleg is zajlanak az egyeztetések a civilszervezetekkel, természetvédőkkel, sportszervezetekkel a Normafa tervezett rehabilitációjáról. A rend megteremtése a cél, szeretnék megoldani a jelenlegi parkolási és közbiztonsági problémákat, továbbá a körülmények rendezésével megszüntetnék a síelők és a szánkósok, valamint a kerékpárosok és a kirándulók közti gyakori konfliktusokat. Az alpolgármester kitért arra is, hogy december elejére befejeződnek a városmajori fejlesztések, amelyek révén jelentősen javulhat a közbiztonság a parkban.
Váczi János a hajléktalanokkal kapcsolatban megemlítette, hogy a főváros az új rendeletében a város számos részén megtiltotta a közterületeken való életvitelszerű tartózkodást. A Hegyvidéki Önkormányzat az előzetes hatásvizsgálatok alapján egyelőre nem szigorította tovább az egyébként is szigorú fővárosi szabályozást, az alpolgármester ugyanakkor kiemelte: amennyiben aggasztó jelenségeket tapasztalnak a kerületben, a szabályok felülvizsgálatát kezdeményezik.

z.

Térfigyelő rendszer épül a Városmajorban

Javában zajlik a Városmajor fejlesztése. A helyszíni bejáráson Váczi János alpolgármester elmondta: korszerű, 15 megapixeles, nagy felbontású képeket rögzíteni képes térfigyelő kamerákat helyeznek ki a parkban, összesen tizenhármat. A képeket a Hegyvidéki Közterület-felügyelet, valamint a kerületi rendőrkapitányság munkatársai figyelik. A kapitányság Maros utcai épületéből a rendőrök szükség esetén nagyjából két perc alatt kiérnek a kamerák által megfigyelt helyekre. A terület biztonságosabbá tétele érdekében bővítik a városmajori park közvilágítási hálózatát is.Forum_a_Hegyvidek_kozbiztonsagarol2