Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jelkepes_teravato_Wigner_tiszteletere

Jelképes téravató Wigner tiszteletére

Wigner Jenő születésének 111. és Nobel-díja átvételének 50. évfordulója alkalmából nemzetközi szimpóziumot szervezett az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont. A rendezvény záróeseményeként Lévai Péter főigazgató és Kovács Lajos alpolgármester jelképesen felavatta a fizikusról elnevezett teret a kutatóközpont főbejárata előtt.

A szimbolikus téravatáson Kovács Lajos arról beszélt, hogy a kerület rendkívül büszke a Csillebércen létrejött, Közép-Európában egyedülálló fizikai kutatóközpontra, amelynek munkatársai a zseniális magyar fizikus, Wigner Jenő örökségét viszik tovább. Az önkormányzat örömmel támogatja az intézet kezdeményezését, hogy a főbejárat előtti közterület Wigner Jenő nevét viselje – átnevezésre azonban a közelgő választások miatt, a főváros döntése értelmében, most nincs mód. A tervek szerint másfél-két év múlva hivatalosan is átadnák a Wigner teret, akkor viszont már nemcsak egy új utcanévtábla fogadná a járókelőket, hanem felújítanák a területet, ezzel együtt pedig, amennyiben támogatót találnak hozzá, Wigner Jenő szobrát is felavatnák.
„Tízévente rendezünk konferenciát Wigner Jenő munkásságának tiszteletére, a szimpóziumok előadásai elsősorban arról szólnak, hogyan jelennek meg, kik közvetítik korunkban Wigner egykori ötleteit, eredményeit” – mondta az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója. Lévai Péter megjegyezte: a „Wigner 100”-as konferencia után a 110-esnek kellett volna következnie, de tavaly, a szervezeti átalakulás okozta nehézségek közepette nem tudták vállalni a szervezést. A 111 azonban „egy szép szimmetrikus szám”, így az idei évforduló is kiváló alkalmat adott az emlékezésre, hiszen Wigner a szimmetriák nagy mestere volt.

sz.