Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Önkormányzati segítség kismamáknak

Az országban egyedülálló módon minden várandós és legfeljebb egyéves gyermeket nevelő édesanya az önkormányzat jóvoltából ingyenesen megkapja védőnőjétől a helyes szoptatásról szóló szakirodalmat. Legalább ekkora segítséget jelent a Szoptatásért Magyar Egyesület együttműködésével az Egészséges Hegyvidék program keretében zajló „Szoptass könnyedén!” előadás-sorozat, amelyen az elméleti tudnivalók mellett gyakorlati tanácsokat is kapnak az érdeklődők. A programot életre hívó Steklovits Adriennel beszélgettünk.

Miért gondolta úgy, hogy érdemes lenne a Hegyvidéken egy sokállomásos előadás-sorozatot szentelni a szoptatásnak?

– Feltűnően sok kismamával találkozom, akik nem szoptatnak, vagy szoptatási problémáik vannak, ahogyan gyakorta hallom azt is, mások milyen erőfeszítéseket tesznek a sikeres szoptatás érdekében. Azt szeretném, ha a kerületi anyák örömmel számolnának be arról, hogy könnyedén indult, zökkenőmentesen zajlott a szoptatás. Ennek záloga a sokrétű, biztosan helyes információ. Ezzel a tudással a várandósok és a többedik gyermekkel várandós kismamák is megingathatatlan állásfoglalásra lesznek képesek, ami a mindennapos dilemmák megoldásában segíti majd őket. Erre vállalkozik a „Szoptass könnyedén!” sorozat, amelyet az önkormányzat befogadott az Egészséges Hegyvidék programjai közé, ráadásul ingyenesen biztosítja a szakirodalmat minden várandós és egyéves kor alatti gyermeket nevelő szülő számára. Ez a fajta segítség egyedülálló az országban!

Ötletgazdaként hogyan tud segíteni a program sikerre vitelében?

– Négygyermekes édesanya vagyok, jelenleg a két- és a féléves fiaimat szoptatom. A Szoptatásért Magyar Egyesület önkéntes segítőjeként azért dolgozom, hogy minél több babából legyen kizárólag anyatejes csecsemő, miközben édesanyjuk örömmel és könnyen szoptatja őket. A szakmai hátteret a nemzetközi vizsgát tett laktációs szaktanácsadók érdekvédelmi szervezeteként is működő egyesület biztosítja, amely a leghosszabb ideje végez tudományos alapon történő oktatást egészségügyi dolgozóknak és édesanyáknak. Érdemes ellátogatni a www.szoptatasert.hu internetes oldalra, ahol egyebek mellett ingyenesen letölthető szakmai anyagok várják az érdeklődőket.

Miért fontos, hogy a kismamák, csecsemőt gondozó anyukák beszéljenek ezekről a kérdésekről?

– Amióta nem élnek együtt a generációk, sajnos, a szoptatással kapcsolatos tudás, gyakorlati tapasztalat sem jut el a fiatalabb lányokhoz. Nekik szól elsősorban a Kulturális Szalonban otthonra találó előadás-sorozat, ami kiegészül a személyes tanácsadással, valamint a szoptatást segítő baba-mama csoportban elhangzó tapasztalatokkal. Fontos megérteni, hogy a szoptatott babák az értelmi fejlődés, a hosszú távú egészségi állapot, a fog- és a szájfejlődés tekintetében előnyben vannak tápszerrel táplált társaikkal szemben. Nyugodtan kijelenthetem, hogy minden a szoptatással kezdődik, így a hegyvidéki program a helyi társadalom számára az egyik legjobb befektetés.

Hogyan zajlanak a találkozók, kiket várnak a programokra?

– Bár volt már filmvetítés is, a legtöbb előadás beszélgetés formájában zajlik. Miközben az édesanyák felteszik kérdéseiket, illetve megosztják tapasztalataikat a többiekkel, a gyerekek örömmel kúsznak-másznak közöttünk. Mivel a megelőzést tartom a legfontosabbnak, szeretettel várjuk a várandósokat, kisgyermekeseket, nagyszülőket, örökbe fogadni készülőket és persze a fiatalabb lányokat, egyszóval mindenkit, akit érdekel, vagy valamennyire érint a téma.

Az elmélet mellett a gyakorlati „fogások” elsajátítására is módot adnak?

– Természetesen igen. Múlt alkalommal megszólított egy édesanya, hogy mutassam meg neki, hogyan szoptathatja a babáját éjjel, félálomban, a hátán fekve. A szoptatási problémákra gyakran jó megoldás egy-egy szoptatási póz, amit szintén megmutatunk.

Miről lesz szó a következő találkozókon?

– A program keretében a szoptatás idején felmerülő tipikus kérdésekre kapnak választ az érdeklődők. Eddig szó esett a babák fejlődéséről, a napirendről, a babaalvásról, a hozzátáplálásról, az első fél évben előforduló nehézségekről. December másodikán a testvérféltékenység és a szoptatás kerül terítékre, a következő hónapokban a többi között beszélgetünk az önmegvalósítás és szoptatás, a párkapcsolat és szoptatás, a termékenység és szoptatás kérdéséről. A szoptatást segítő baba-mama csoport tagjai egyébként minden hónap második szerdáján találkoznak, legközelebb december tizenegyedikén a Királyhágó téri Fidesz-irodában. A programokról naprakész információk olvashatók a Facebookon, a „12. kerületi Baba-mama csoport” és a „Szoptass Könnyedén 12. kerület” oldalakon.

em.