Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy_het_ket_gyozelem1

Egy hét, két győzelem

Az „Előzd meg a fogaskerekűt!” után ismét rangos és színvonalas sporteseménynek adott otthont a Hegyvidék. A Gesztenyés kertben megrendezett Elimina Tour T-System Budapest Nagydíjon a legjobb magyar hegyikerékpárosok mellett a szakág világbajnoki ezüstérmese is elindult. A várhatóan a riói olimpián is helyet kapó látványos sprintversenyt Juhász Zsolt nyerte, aki egy héttel korábban a fogaskerekűt is legyőzte.

Az Eliminator Pro Sprint egy rövidpályás, városi környezetben megrendezett mountain bike-verseny. Különlegessége, hogy a nézők szinte karnyújtásnyira vannak a versenyzőktől, és így olyan technikai megoldásokat leshetnek el, amiket egyébként a nehezen megközelíthető természeti környezetben alkalmaznak a hegyikerékpárosok.
Izgalmas a lebonyolítás is, hiszen az időmérő futam alapján állítják össze a négyfős csoportokat, amelyekből mindig az első két helyezett jut tovább a következő körbe. Végül a négy leggyorsabb a döntőben küzd meg a dobogós helyezésekért – magyarázta az Elimina Tour T-System Budapest Nagydíj hegyvidéki bemutatkozásában elévülhetetlen érdemeket szerző Simonyi Csaba.Egy_het_ket_gyozelem2
Az esemény főszervezője elmondta, a szakágat három évvel ezelőtt hozta létre a nemzetközi szövetség azzal a céllal, hogy a sportrajongók városi körülmények között is megismerhessék a hegyikerékpározás szépségeit. A kezdeményezés sikere minden előzetes várakozást felülmúlt, rövid időn belül annyira népszerű lett, hogy a sprintverseny várhatóan szerepet kap a következő olimpián. Magyarországon elsőként tavaly szerveztek Eliminator Pro Sprint sorozatot, akkor a budapesti fordulót a Szabadság téren rendezték meg.
„Bár jól sikerült a belvárosi viadal, az idén szerettünk volna olyan helyszínt találni, ahol egyszerre van jelen az épített és a természeti környezet. Mindemellett az is szempont volt, hogy a gyalogos- és autós forgalmat a lehető legkisebb mértékben zavarjuk, a pálya kialakítása pedig ne bolygassa meg a zöldterületeket. Így találtunk rá a Gesztenyés kertre, valamint az elképzeléseinket a kezdetektől kedvezően fogadó tizenkettedik kerületi önkormányzatra és a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-re. Nekik köszönhetjük, hogy világszínvonalú versenyt tudtunk összehozni” – hangsúlyozta a főszervező, külön is kiemelve a Gesztenyés kert adottságait.
A Larus étterem melletti lépcsősor, a Csörsz utcához vezető rézsű, a kavicsos és füves térségek váltakozása már önmagában garanciát jelent arra, hogy a nézők jól szórakoznak. Természetesen a szervezők igyekeztek biztosra menni, így a látvány fokozása, illetve a pálya nehezítése érdekében két mesterséges akadályt is felépítettek. Nem véletlenül gondol tehát már most a jövőre Simonyi Csaba, aki úgy érzi, ha rajta múlik, mostantól minden évben a MOM Kulturális Központ előtti terület ad otthont a budapesti Eliminator-bajnokságoknak.
Ennek valószínűleg Juhász Zsolt örülne a legjobban, hiszen a Waberer’s Areus Cube MTB Team kerekese az „Előzd meg a fogaskerekűt!” verseny megnyerése után a Gesztenyés kertben is diadalmaskodott. „Egy héten belül kétszer győztem a Hegyvidéken, úgyhogy mától kitüntetett helyen szerepel a kerület a versenynaptáramban” – mondta nevetve az egyik legtehetségesebb magyar hegyikerékpáros. Juhász Zsolt a mostani győzelmét pályafutása egyik legszebb eredményének tartja, hiszen azt a Miha Halzert utasította maga mögé, aki tavaly második helyet szerzett a világbajnokságon.
„Kevesen gondolták volna két évvel ezelőtt, amikor a MOM Kulturális Központ átépítésekor a Gesztenyés kertet is felújítottuk, hogy egyszer rangos hegyikerékpáros nagydíjat rendeznek a parkban. Ez újabb megerősítése annak, hogy helyes volt az önkormányzat elképzelése” – emelte ki a díjátadón Váczi János alpolgármester. Kijelentését az Elimina Tour történetében először megszervezett gyermekbajnokság sikere is alátámasztotta, az ügyességi és gyorsasági futamokon ugyanis a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. felhívására közel ötven XII. kerületi iskolás indult el. Jutalmul mindnyájan apró ajándékokat, míg a legjobbak különdíjakat kaptak.

(-ály)