Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Utcabál és tűzgyújtás Szent Mihály ünnepén

Fergeteges buli, táncház, koncertek, meghitt beszélgetések várták a Sirály sétányon azokat, akik szeptember utolsó hétvégéjén részt vettek az "Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!" elnevezésű országos programsorozat hegyvidéki rendezvényén.

Hegyvidéki egészségnap: középpontban a gyermekek védelme

Az egészséges életmód és a betegségmegelőzés nem csupán felnőttként, hanem gyermekkorban is rendkívül fontos. Ebben nyújtott segítséget a tizenhetedik alkalommal megrendezett őszi egészségnap, amelyen a csecsemőktől az idősekig valamennyi korosztály egészségügyi szűrésére, illetve állapotfelmérésére lehetőség nyílt. A sikert jelzi, hogy alig néhány óra alatt közel ezerötszáz vizsgálatot végeztek el a programban közreműködő orvosok.

Kormányablak nyílt a Hegyvidék Központban

Megnyílt az ország első okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablaka a Hegyvidék Központban. Az új ügyfélszolgálati irodában a személyi és gépjárműokmányok igénylésétől a családi pótlék, az anyasági támogatás vagy épp az öregségi nyugdíj kérelmezéséig több mint kétszáz ügytípust lehet intézni komfortos körülmények között.

Nyílt nap a csillebérci adatközpontban

Szeptember utolsó hétvégéjén, a Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva, megnyílt az érdeklődők előtt a Wigner Adatközpont, amely a CERN svájci részecskegyorsítójában keletkező hatalmas mennyiségű adat feldolgozását végzi néhány hónappal ezelőtti átadása óta. A Nagy Hadronütköztetőben zajló munkákról az ott dolgozó magyar fizikusok, mérnökök meséltek a látogatóknak.

Döntött a képviselő-testület: lesz népszavazás a Normafáról

Egyhangúlag támogatták a képviselők Pokorni Zoltán polgármester javaslatát, hogy a természetvédelmi hatásvizsgálat és a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, illetve a tervek bemutatását követően a Hegyvidéken élők helyi népszavazáson döntsenek a Normafa környékén tervezett fejlesztések sorsáról. A parkolási pótdíjazás szabályainak enyhítéséről, valamint a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat kiírásáról ugyancsak határozott a képviselő-testület.

„Itt a lakóhelyed!”

Bereményi Géza sok helyen élt gyerekkora óta, de igazából Budán, a XII. kerületben talált otthonra, ahol még mindig "fákra lehet látni". A Kossuth- és József Attila-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező mostantól a Hegyvidék díszpolgára.

Templomot építettek a svábhegyi reformátusok

„Nézz nyitott szemmel erre a házra éjjel és nappal, arra a helyre, amelyről azt mondtad, hogy ott lesz a te neved” – ez a bibliai idézet fogadta az első svábhegyi református templom felszentelésére érkezőket. A jeles eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mellett részt vett a templomépítést támogató Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester is.

A hegyvidéki időseket ünnepelték

Az idősek világnapja alkalmából színes műsorral és ajándékokkal kedveskedett az önkormányzat a Hegyvidéken élő nyugdíjasoknak. A MOM-ban rendezett ünnepségen Pokorni Zoltán bejelentette: az önkormányzat önkéntes programmal akarja segíteni a kerületi időseket.

Környezetvédelmi nap madárgyűrűzéssel

A Normafa Óvodában rendezték meg az önkormányzati óvodák hagyományos környezetvédelmi napját. A gyerekek által kedvelt versenyt ezúttal madárgyűrűzés egészítette ki, sőt, a csoportok a végén egy-egy halat kaptak ajándékba, amelyet az óvodájukban gondozhatnak majd.

Játszva közlekedni

Bicikli, roller, láthatósági mellény, közlekedési táblák és "igazi" rendőr – a Süni Óvodák nagycsoportosai a közbiztonsági napon remélhetőleg tökéletesen megtanulták a helyes közlekedés szabályait, így már ők is azokhoz a hegyvidéki óvodásokhoz tartoznak, akik jól ismerik a KRESZ-t.

Mehemed és az elsüllyesztett irodalom

Gazdagon faragott, hatalmas szekrény uralja a Pagony utcai nappalit. Németh Ágnes szeretettel simítja meg a család régi "tagját", miközben elmeséli, nagyapja még az első világégés idején vásárolta a másolatot egy hazatérő francia politikustól, a szekrény eredetije egy francia múzeum ékessége. „Apám szerint nagyon hivalkodó, utálta is, mégis mindig ez előtt fotózták” – meséli Németh László író lánya, aki csaknem minden idejét édesapja szellemi hagyatéka rendezésének szenteli.

Erőműnek kell lenni!

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója volt a vendége Kondor Katalinnak a Barabás Villa pódiumbeszélgetésén. Az új direktort elkísérte a társulat két színművésze, Blaskó Péter és Tóth Auguszta, akik igényes irodalmi összeállítással viszonozták a meghívást.

A titokzatos fülzúgás

Egyebek mellett a sokakat érintő, rendkívül kellemetlen fülzúgásról is szó esett az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem első őszi előadásán. Az Egészséges Hegyvidék program keretében a MOM Kulturális Központban megtartott rendezvényen dr. Csáthy Anna, a Szent János Kórház fül-orr-gégészeti és szájsebészeti osztályának főorvosa a fül megbetegedéseiről tartott előadást.

Keringési szűrőprogram indul

A felvilágosító kampányok ellenére Magyarországon továbbra is vezető haláloknak számítanak a különböző keringési betegségek. Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött, hogy a SzívSN Országos Betegegyesülettel közösen folytatja a tavaly megkezdett szív- és érrendszeri prevenciós programot. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján szervezett szűrésekre kétszáznegyven hegyvidéki lakost várnak.

Zámia és zamiokulkasz

A két növény neve a megjelenésük hasonlóságára utal, de hibát követ el a szobakertész, ha a gondozás során ebből a felületes azonosságból indul ki. Az ápolás során ugyanis markánsan megjelennek a különbségek.

Az életerős cserszömörce

A cserszömörce bokrai valószínűleg már a Hegyvidék benépesülése előtt is itt pompáztak a sziklás domboldalakon. Életerejét jelzi, hogy kitűnően viseli a száraz, aszályos időszakokat és a forró nyarat is. Mindezek mellett a mai napig használt gyógyszeralapanyagokat is ad.

Passzívházak, egyre aktívabban

Egyre divatosabb kifejezés manapság a passzívház. A kiállítások, építészeti konferenciák szinte másról sem szólnak, a sajtó is mind többet foglalkozik a kérdéssel, és végre itt, a Hegyvidéken is felépült az első ilyen épület.

Egy hét, két győzelem

Az „Előzd meg a fogaskerekűt!” után ismét rangos és színvonalas sporteseménynek adott otthont a Hegyvidék. A Gesztenyés kertben megrendezett Elimina Tour T-System Budapest Nagydíjon a legjobb magyar hegyikerékpárosok mellett a szakág világbajnoki ezüstérmese is elindult. A várhatóan a riói olimpián is helyet kapó látványos sprintversenyt Juhász Zsolt nyerte, aki egy héttel korábban a fogaskerekűt is legyőzte.

Sokszínű Fitparádé

Minden eddiginél gazdagabb programkínálattal és több helyszínen rendezik meg a hatodik hegyvidéki Fitparádét október harmadik hétvégéjén a MOM Sportban. A multisportfesztivál háziasszonya napjaink egyik legismertebb fitneszmodellje, a világbajnok Timea Majorova lesz.

Folytatódnak az útépítések

November végéig folytatódik a nyár végén megkezdett út-, járda- és lépcsőfejlesztési program, a következő időszakban újabb tizenegy helyszínen kezdődnek munkálatok – minderről Váczi János beszélt, amikor megtekintette az Erzsébet-kilátóhoz vezető gumiburkolatú futósáv felújítását.

Megszűnik a hulladékgyűjtő szigetek egy része

Fokozatosan vezeti be Budapesten a házhoz járó szelektív hulladékgyűjtést az FKF Zrt. A szolgáltatás a PET palackra, a papírra, valamint az alumínium- és a Tetra Pak-dobozokra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy az italos- és befőttesüvegektől továbbra is a közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigeteken lehet környezetbarát módon megszabadulni.