Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hatar-esetek

Határ-esetek

Az önkormányzat és a Hegyvidék Galéria jóvoltából gyakran mutatkoznak be erdélyi művészek a XII. kerületben. Emlékezetesen sikeres volt az aradiak tárlata a polgármesteri hivatal folyosógalériáján – ezúttal Erdély távolabbi pontjáról érkező alkotásokat láthat a közönség a Városmajorban.
A Maszülető Művek (MAMŰ) társasága tagjainak Határ-esetek című kiállítását megnyitó Sikota Krisztina köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a MAMŰ hangsúlyozottan nem érdekszövetség, az a szerep, amit betölt a művészeti életben, legalább ennyire fontos, ha nem még inkább az.
„Meggyőződésem, hogy manapság a társadalomnak és a művészeknek is ilyen közösségekre van igazán szükségük, amelyekben a közös gondolkodás, teremtés folyamata, öröme előbbre való, mint egy-egy felfogásbeli különbség. Ilyenekből ugyanis jóval kevesebb van, mint a különböző érdekszövetségekből – fogalmazott az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke. – Büszkék vagyunk arra, hogy a kerületben is működik a MAMŰ-éhoz hasonló, igaz, kicsit fiatalabb csoport, a Galéria 12 Egyesület, amelynek tagjai hegyvidéki művészek, festők, szobrászok, textilesek, üvegesek. Reméljük, ez az egyesület is olyan hosszú életű lesz, mint a harmincöt éves MAMŰ.”
A Marosvásárhelyen létrehozott művésztársaság tagjai már több közös tárlattal jártak a Hegyvidék Galériában, ám a MAMŰ, így együtt, most először mutatkozik be itt. A csoport tagjai Koreától Hollandián át Angliáig sok helyütt élnek és vendégeskednek, így tisztában vannak a legaktuálisabb művészeti áramlatokkal, ugyanakkor hűek az erdélyi, a magyar hagyományokhoz – emelte ki Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria igazgatója.
Bartus Ferenc, Basa Anikó, Dobó Krisztina, Kacsó Fugeçu, Katona Zoltán, Nagy Zopán, Nagy István, Ocskay László, Palkó Tibor, Pető Barna, Pető Hunor, Sebestyén Zoltán és Szigeti G. Csongor munkái október 11-ig láthatók a Városmajor utca 16. alatti Hegyvidék Galériában.

(li)