Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jatszva_kozlekedni

Játszva közlekedni

Bicikli, roller, láthatósági mellény, közlekedési táblák és "igazi" rendőr – a Süni Óvodák nagycsoportosai a közbiztonsági napon remélhetőleg tökéletesen megtanulták a helyes közlekedés szabályait, így már ők is azokhoz a hegyvidéki óvodásokhoz tartoznak, akik jól ismerik a KRESZ-t.

A Süni Óvodák nagycsoportosai szeretik a közlekedős játékokat. Olyankor az udvar aszfaltjára úttestet, járdát és zebrát rajzolnak krétával, sőt, a szereposztás szerint vannak rendőrök és autósok is. Utóbbiak, ha nem tartják a menetirányt, és szabálytalankodnak, bizony, nem úszhatják meg bírság nélkül. Az óvodások számára, mint kiderült, az önkormányzati kezdeményezésre kapott láthatósági mellény a valóság és a képzelet világának elengedhetetlen ruhadarabja lett.
„Már tudják, ha sétálni, vagy kirándulni megyünk, felvesszük a mellényt, hogy biztonságosan közlekedhessünk. Tisztában vannak azzal, mekkora haszna van!” – árulta el Kovács Zsuzsa, a Süni Óvodák vezetője. A közlekedési program a többi között azért is hasznos, mert így a gyerekek élményeik útján sajátítják el azt az ismeretet, ami a kellemes benyomásoknak köszönhetően rögzül bennük – fűzte hozzá.
A Süni Óvodákban rendezett közbiztonsági napon rendőrnő tartott elméleti és gyakorlati oktatást a kicsiknek, akik arra a kérdésre is tudták a választ, mi történik, ha szabálytalanul közlekedünk. „Megbüntet a rendőr. Vagy nem!” – hangzott az őszinte felelet, amit mindenki nagyon viccesnek talált.
A gyerekek az udvaron felállított KRESZ-pályán tesztelhették megszerzett tudásukat, ami hatalmas sikert aratott. „Izgi, hogy itt a rendőr, és ez a láthatósági mellény is az. Jó, hogy most megtanuljuk, mit jelentenek a táblák. Ha látunk egy elsőbbségadás táblát, akkor addig várunk, amíg nincs autó” – értékelte a programot Marci, aki társaival együtt már úgy játszhat „rendőrösdit”, hogy tökéletesen tisztában van a szabályokkal. De felmerül a kérdés: akkor kit lehet majd megbüntetni?

BM