Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megszunik_a_hulladekgyujto_szigetek_egy_resze

Megszűnik a hulladékgyűjtő szigetek egy része

Fokozatosan vezeti be Budapesten a házhoz járó szelektív hulladékgyűjtést az FKF Zrt. A szolgáltatás a PET palackra, a papírra, valamint az alumínium- és a Tetra Pak-dobozokra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy az italos- és befőttesüvegektől továbbra is a közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigeteken lehet környezetbarát módon megszabadulni.

Ami a Hegyvidéket illeti, egyelőre a kerület alig egynegyedében működik a szolgáltatás, az FKF Zrt. szerint a teljes lefedettség 2014 őszére valósul meg – derült ki az önkormányzat és a közszolgáltató egyeztetésén. Mint Kovács Lajos alpolgármester elmondta, jelenleg közel ötszáz lakóházból az ASCO szállítja el a szelektíven gyűjtött hulladékot.
„A párhuzamosság várhatóan a jövő nyárig megmarad. Amennyiben addig sikeresen működik ebben a formában a rendszer, akkor az év közepén rövid időn belül megtörténhetne a szolgáltatócsere, azaz az FKF Zrt. átvenné ezeket a házakat is. Szeretnénk, ha a váltás zökkenőmentes lenne, amit úgy lehet megoldani, hogy miután az ASCO elviszi a meglévő gyűjtőedényeket, szinte másnap az FKF Zrt. telepíti is a sajátjait – hangsúlyozta Kovács Lajos, aki a fővárosi begyűjtés eddigi tapasztalataira is kitért. – A nagyobb lakásszámú társasházakban rendszeresen előfordul, hogy jóval a havi egyszeri elszállítás előtt megtelnek a szelektív kukák. Az FKF Zrt. jelenleg az egységes fővárosi rendszer kiépítésén dolgozik, tájékoztatása szerint igyekszik emelni a szolgáltatás színvonalát, és a valós igényeknek megfelelő ürítési periódusokra átállni.”
A jövő év közepéig teljesen átalakul a közterületi szelektív hulladékgyűjtés. A kerületi szigetek harmada a jelenlegi formájában üzemel tovább, harminc százalékuknál kizárólag az üveggyűjtőket tartják meg – az önkormányzat kifejezett elvárása a borogatást megakadályozó fémkeretek kiépítése –, a fennmaradókat pedig, a lakossági kéréseket figyelembe véve, megszüntetik. Fontos tudni ugyanakkor, hogy mindez az FKF Zrt. hatásköre, az önkormányzat csupán javaslatot tehet a szigetek sorsával kapcsolatban.

(k.)