Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jotekonysagi_honap_magyar_kezdemenyezesre

Jótékonysági hónap magyar kezdeményezésre

Az ENSZ tavaly a jótékonyság világnapjává emelte szeptember ötödikét, Teréz anya halálának évfordulóját. Ehhez kapcsolódva jótékonysági hónap kezdődött – erről kérdeztük a karitatív időszak egyik fő szervezőjét, Mira Hoxhát, Albánia magyarországi nagykövetét, valamint Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármestert.

– Egy évre tekint vissza az együttműködésünk a tizenkettedik kerülettel – kezdte a nagykövet –, amit a Boldog Teréz anya tér felavatása indított el. Már akkor úgy érzékeltük, hogy itt nyitott szívvel fogadnak bennünket. Népem büszkesége, Teréz anya egyébként maga is járt egykor ezen a területen, és létrehozott egy kolostort, amely Teréz Anya Nővérei néven ma is működik.

– Bízunk benne, hogy a jó kapcsolat tovább mélyül, és kulturális együttműködéssel is bővül – tette hozzá Fonti Krisztina. – Büszkék vagyunk arra, hogy a Hegyvidéken van ez a tér, amelyen reményeink szerint belátható időn belül Teréz anya szobra is helyet kap majd. Nagyon örülünk, hogy éppen magyar kezdeményezésre lett jótékonysági nap szeptember ötödike, s hogy Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Tarlós István főpolgármester a jótékonysági hónap fővédnökei.

– Valóban, a magyarok dicséretére válik a kezdeményezés, amelyhez végül negyvennégy ország csatlakozott világszerte! – vette vissza a szót a nagykövet. – Eddig bárhová mentem, mindig több támogatást kaptam, mint amire számítottam. Az akció eredményével két intézményt szeretnénk támogatni: a hegyvidéki Teréz Anya Nővérei kolostort és a Budapesti Módszertani Szociális Központot.

A jótékonysági hónap a Szent István-bazilikában megtartott szentmisével és a Teréz anya élete című fotókiállítással kezdődött. Az egy hónap alatt a HU74 1030 0002 50100192 4902 0029 számú forint alapú bankszámlára lehet támogatást fizetni. Az adományozók igazoló csekket kapnak a befizetésről.

(ai)