Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aki örömmel tanul, örömmel is tanít

Kiemelkedően végzett tanszékvezetői, szakmai könyv- és folyóirat-kiadó munkájáért, valamint a magyar anglisták országos konferenciájának magas színvonalú megrendezéséért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésre terjesztette fel a Hegyvidéken élő Friedrich Judit egyetemi docenst, az ELTE BTK Angol–Amerikai Intézet Anglisztika Tanszék vezetőjét felettese, az intézményt irányító Frank Tibor egyetemi tanár. A díjazott családját is ismerhetik lapunk olvasói – kürtművész édesapját, Friedrich Ádámot és édesanyját, Friedrich Ádámné csellótanárt is bemutattuk már –, lányuk pedig sakk- és rajzversenyek győzteseként szerepelt hasábjainkon.

Az ősi motívumok és a paradicsomkaró

A megszokottól eltérő, némileg könnyedebb témája volt a Barabás Villa legutóbbi pódiumbeszélgetésének. Kondor Katalin és vendége, Takács M. Zsuzsa diskurzusán a divat mellett azért szóba került az is, hogy ősi jelképeink mennyi nemzeti sajátosságot tükröznek.

Pompeji, a kozmikus erő, a kor és a szellem

Kutyája megelőzi, de hamar követi ő is a kapuban. Két lépés, és érezni, művész otthonában vagyunk. Sorakozó alkotásai élettel töltik meg a falakat. Köztük, velük él Schrammel Imre, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Kossuth-díjas, Érdemes művész. Itt mindennek szerepe van. Mint a faltól falig érő ablak előtt álló fenyőnek, amelyben együtt lélegzik a bent és a kint. A polcon jól látható helyen áll az ismert kerámiaparipa, Kincsem portréja, a Prima Primissima-díj – amelyet nem mellesleg ugyancsak ő maga mintázott meg annak idején, majd vehetett át hat évvel ezelőtt. Augusztus 20-án pedig Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott.

„Ahogy nő a tudásunk, úgy lesz egyre több kérdésünk”

Nemzetközi hírű gerincgyógyítói munkássága, tudományos eredményei, sikeres újításai és a sportegészségügyért végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át augusztus 20-án dr. Varga Péter Pál gerincsebész, ortopéd szakorvos. A Hegyvidéken működő Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatójával beszélgettünk pályájáról, szakmájában elért eredményeiről.

A mozgásszervi elváltozás nem gyerekjáték!

A szeptember végi egészségnapon a gyerekek számára is szerveznek gyógyászati szűréseket, a többi között mozgásszervi vizsgálatok igénybevételére is lehetőség nyílik. Így fény derülhet olyan deformitásokra, amelyek tünetmentesek, szabad szemmel nem láthatók, ellenben veszélyesek lehetnek. Dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa, orvos-igazgató arról beszélt, mekkora kockázattal járhat egy fel nem fedezett elváltozás.

Diákolimpia: start!

Ismét elrajtol a kerület legnagyobb sportrendezvénye, a több ezer versenyzőt megmozgató diákolimpia. Szeptembertől mintegy nyolcvan versenynapon tizennégy sportágban mérhetik össze ügyességüket a sportpályákon a hegyvidéki általános és középiskolák tanulói.

Százéves a hazai síszövetség

A Gesztenyés kertben megrendezett nagyszabású, a sportágat népszerűsítő családi programmal ünnepelte centenáriumát a Magyar Sí Szövetség. A századik születésnap a bajnokok köszöntésére is alkalmat adott.

Muffin tízóraira

Kis étkezésre – tízóraira, uzsonnára – általában gyümölcsöt, időnként gyümölccsel, túróval, olajos magvakkal készített tésztafélét ajánlanak a dietetikusok és a táplálkozási szakértők. Jó ötlet lehet azonban egy édes és egy sós muffin is.

Afrikai Arany-kaland – szemléletformálással

Egy kontinenseken átívelő, különleges programban vehetnek részt az Arany János iskola diákjai a következő tanévben. Az Artemisszió Alapítvány pályázatának keretében a hegyvidéki oktatási intézmény egy Sierra Leone-i iskolával építhet ki partnerségi kapcsolatot.

Forgalmi változás az Árnyas úton

A támfal-helyreállítási munkák végeztével megszűnt az Árnyas út ideiglenes lezárása, korrekciók végrehajtásával visszaállt a korábbi forgalmi rend. Az Árnyas út 40/a és 40/b számú ingatlanok közötti szakaszra munkanapokon reggel 7 és 9 óra között továbbra sem szabad behajtani egyik irányból sem, ugyanakkor az ősz folyamán lehetővé teszik, hogy ezen a részen engedély birtokában korlátozás nélkül közlekedhessenek az Árnyas út és a Remete út lakói.

Hatvanévesen is finom!

Fergeteges bulival ünnepelték a Sport szelet hatvanadik születésnapját a fogaskerekűnél. A zöld színekbe öltözött különjáraton Puskás Peti adott koncertet, Qka MC és RicsiPí a humorról gondoskodott, Pindroch Csaba pedig a jegyeket ellenőrizte. Volt móka, kacagás, spinning és falatozás, valamint jókívánság egy távoli országból.

FUTÁR szállítja a közlekedési híreket

A kerület forgalmas megállóiban is megjelentek már a Budapesti Közlekedési Központ új forgalomirányító és utastájékoztató rendszerének kijelzői, amelyek egyelőre tesztüzemben működnek. Az utasok számára valós idejű információkat szolgáltató rendszert ősszel adják át.

Nyáron sem pihent a közterület-felügyelet

A nyár folyamán a burkolatbontással járó közterületen végzett munkálatok, valamint a tűzgyújtási tilalom betartásának ellenőrzése adta a legtöbb munkát a Hegyvidéki Közterület-felügyeletnek. A jogszabályi változásoknak köszönhetően szeptembertől a közterületen italozókkal szemben is felléphetnek a magukat már új, egységes igazolvánnyal és jelvénnyel igazoló felügyelők.

Oktatásüggyel bővült az online ügyfélszolgálat

A szeptemberi óvoda- és iskolakezdéskor számos olyan kérdés felmerülhet a szülők részéről, amelynek megválaszolásához az önkormányzat szakirodájának segítségére lehet szükség. Az oktatási és közművelődési iroda munkatársai ezentúl az ETL (End of The Line) elnevezésű internetes ügyfélszolgálaton is elérhetők péntek délelőttönként.

Szépülő és pusztuló építészeti értékek

A kerület, a főváros, illetve az állam a védetté nyilvánítás eszközével értékes hegyvidéki épületek százait igyekszik megőrizni az utókornak, ám nyilvánvaló, hogy a jogi védelem csak akkor lehet eredményes, ha az értékmegőrzést a tulajdonosok is fontosnak tartják. Dr. Somogyi Botond főépítész segítségével a példaértékű felújítások mellett az elrettentő eseteket is szemügyre vettük.

A fogaskerekű az ellenfél

Eljött a visszavágás ideje! A vállalkozó kedvűek szeptember 21-én ismét lehetőséget kapnak arra, hogy futva, vagy éppen kerékpárra pattanva megelőzzék a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűt.

Első osztályú hegyvidéki vízilabdacsapat

Szerencsésnek bizonyult a tizenhármas szám az előző szezonban a vízilabda OB I/B-ben bronzérmet szerző Hegyvidék–YBL WPC számára: az EKF-Eger visszalépésének köszönhetően ennyi év után jutott vissza a gárda az élvonalba. Mindez azt jelenti, hogy szeptembertől a legjobb magyar pólócsapatokat – elsőként mindjárt a Honvédot – láthatja a XII. kerületi közönség a hazai meccseknek otthont adó MOM Sportban. Köllő Attila edzőt arról kérdeztük, milyen tervekkel vágnak neki a különleges szezonnak.

MOM Sport: bővülő szolgáltatások, magas minőség

Már az első szeptemberi napokon óriási a nyüzsgés a MOM Sportban. Zajlanak a sportági szintfelmérők az úszás, a vízilabda és a szinkronúszás sportágakban. Az eseménynaptár szerint szabadidős és sportrendezvények, családi napok, konferenciák, valamint könnyűzenei koncertek is tarkítják az őszi programpalettát, és több kerületi iskola is itt tartja majd a szalagavatóját.

Megújítandó parkolási engedélyek

Az új iskolai tanév kezdetén szeptember 15-ig meg kell újítani a gyerekek bölcsődébe, óvodába és iskolába szállítását megkönnyítő engedélyeket. Ennek szükségességéről és kiváltásának módjáról Fonti Krisztina alpolgármestert és Gilicze Zoltánt, az önkormányzat oktatási irodájának vezetőjét kérdeztük.

Nyílt napok a CERN „második szívében”

Nyílt napokat tart az Európai Nukleáris Kutató Szervezet, a CERN szeptember 28-án és 29-én Genfben. Ezzel párhuzamosan a nemzetközi tudományos központ kutatási adatainak feldolgozására Csillebércen létrehozott, hatalmas kapacitású Wigner Adatközpont is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A szabadidő- és versenysportot is segíti a Normafa fejlesztése

Központi téma volt a 100 éves születésnapját ünneplő Magyar Sí Szövetség szakmai konferenciáján a normafai fejlesztés terve, amelynek részleteiről az önkormányzat városrendezési és főépítészi irodájának vezetője tartott előadást. A bemutatott elképzelésekről a sísport jelen lévő képviselői kivétel nélkül támogatóan nyilatkoztak.

Agavé és jukka: a forróság szerelmesei

Növényeink a nyári melegben csak kókadoznak, és az öntözést várják, különösen a legforróbb napokat viselik látványosan nehezen. Vannak azonban a hegyvidéki kerteknek olyan lakói is, amelyek ilyenkor érzik elemükben magukat, meg sem látszik rajtuk a tikkasztó hőség és a vízhiány.