Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyerekek_tamasztottak_fol_papirsirjaikbol_a_verseket

Gyerekek „támasztották föl papírsírjából” a verseket

„Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából” – írja Kosztolányi Dezső A versről című művében. A Jókai Klubban rendezett költészet napi szavalóversenyen huszonegy tehetséges hegyvidéki kisiskolás vállalkozott a poémák életre keltésére.

„A versmondás életre szóló öröm, a pillanat művészete. Minden kisgyerek győztes, aki megmutatkozik a költészet napja alkalmából” – mondta Rák Kati színművésznő, aki a gyerekek körében csak „Győző bácsiként” ismert Lukácsházi Győző tubaművésszel, zenei ismeretterjesztővel, műsorvezetővel, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójával vállalkozott a lehetetlennek tűnő feladatra: a nyertes győztesek kiválasztására költészet napi, első és második osztályosok részére rendezett szavalóversenyen a Jókai Klubban.
A szakmai zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen minden résztvevőnek sikerült „feltámasztania a verset papírsírjából”. A többi között József Attila, Juhász Magda, Kányádi Sándor, Varró Dániel és Lackfi János költeményei is felcsendültek, mindenki a saját korosztályának megfelelő művel állt pódiumra. A kicsik több-kevesebb sikerrel leplezték izgalmukat: a fiúk a nadrágjukat morzsolták, a lányok a szoknyájuk szélébe kapaszkodtak… A megilletődöttség azonban még bájosabbá tette szereplésüket.
„A gyerekek hangja a legszebb, ezt zenészként már egész korán felfedeztem. A saját gondolkodásom és ízlésem szerint igyekeztem meghallgatni az előadásokat, hiszen a vers is zene. Mindenben megtalálom a muzsikát: sokszor zenének látom az épületeket, a festményeket, sőt a focimeccset is – árulta el Lukácsházi Győző, aki a szereplők szüleinek elmondta, fontos, hogy a gyerekek művészetközelben legyenek. – Ha gyönyörködni tudsz egy dallamban, szeretsz egy hangszert, sokkal teljesebb az életed.”
Ahogy azt mondani szokták, a zsűri sosem lehet igazságos, főleg akkor nem, ha huszonegy tehetséges versenyző közül kell kiválasztania a legjobbakat. Emiatt egyesítették a mezőnyt, s nem tettek különbséget az első és második osztályosok között. Ennek eredményeképpen voltak szeretet-, csokoládé-, könyv- és helyezett díjasok.
A huszonegy induló közül a hat legjobb tanuló nyert helyezés díjat. Müller Márton második, Török Noel harmadik, Vadas Kinga negyedik, Peszlen Dóra ötödik, Medgyesy Dóra (mind a Virányos iskola diákja) hatodik lett. A legjobbnak a Tamási Áron iskola tanulója, Martin Klaudia Kitti bizonyult, aki Juhász Magda Hová lett az ellenőrző? című versét szavalta el. „Én is csináltam már hasonlót, de nem az ellenőrzőt, hanem a testvérem plüssét rejtettem el” – vallotta be huncut mosollyal az arcán a győztesek nyertese, aki azt is elárulta: számára mindegy milyen nap van, mindig szívesen szaval.

Boussebaa Mimi