Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Angolai fociünnep a békekötés emlékére

Tizenkét évvel ezelőtt zárult le a kisebb megszakításokkal évtizedekig tartó polgárháború Angolában. A békekötés aláírására emlékezve azóta minden évben ünnepségsorozatot szerveznek az afrikai országban. Az emléknap alkalmából a Budapesten élő angolaiak kispályás labdarúgótornát rendeztek a MOM Sportban.


Aerobikosok versenye

Színvonalas versenyekre számíthatnak mindazok, aki megnézik az Aerobik Egyetemi és Főiskolai Bajnokság és Diákolimpia Döntőt április 26-án. A rangos eseményhez kapcsolódva a Semmelweis Egyetem TSK – Testnevelési Egyetem nagycsarnokában Fitneszaerobik Napot rendeznek, amelyen közös sportolás és látványos bemutatók várják az érdeklődőket.

Már lehet jelentkezni a Buborék táboraiba

Amint vége a tanításnak, azonnal megkezdődnek a Buborék Úszóiskola nyári táborai. Az önkormányzat Városmajor utcai uszodájában június közepétől ötféle tematikus sporttáborba, valamint intenzív úszásoktatásra várják a gyerekeket.

A MOM Sportba jön a nemzetközi kempoelit

Újabb nemzetközi sportesemény házigazdája lesz a MOM Sport Uszoda és Sportközpont: a Magyar Kempo Szövetség itt rendezi meg a XI. IKF Kempo Világbajnokságot és Világkupát április 24–25-én.

Az érelmeszesedés okai és megelőzése

A szív- és érrendszeri megbetegedések a modern világban mindenhol vezetik a halálozási statisztikákat. Gyakori az érelmeszesedés, ami infarktushoz és agyvérzéshez is vezethet – derült ki az Idősek Egészség Iskolája áprilisi előadásán, amelyen dr. Fehér Anna, a Budai Egészségközpont belgyógyász-kardiológusa a betegség megelőzésének lehetőségeiről is beszélt.

Új fák a Gesztenyés kertben

Gerstl József kezdeményezésére tizenkét piros virágú gesztenyefa-csemetét ültettek el önkéntesek a Gesztenyés kertben. A Novotel főkertészének természetvédelmi akciójában az állandó vendégnek számító Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium diákjai mellett sok kerületi polgár is részt vett, aki tenni akar a környezetért.

Húsvét után, anyák napja előtt

Húsvét után először mi mással rukkolhatnánk elő, mint egy kitűnő ötlettel a maradék sonka felhasználására. A „menüben” szerepel egy kiváló torta is, amit anyák napjára lehet elkészíteni meglepetésként, és nem feledkeztünk el a tavasz legédesebb csemegéjéről, az eperről sem.

A pólóbajnok és az óceánjáró zongorista

Ismét nagy sikert aratott „Az én filmem” kulturális programsorozat, amelynek harmadik estéjén Horváth Gergely házigazda vendége Benedek Tibor volt. A háromszoros olimpiai, Európa- és világbajnok vízilabdázó, edző, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedvenc filmjét, Az óceánjáró zongorista legendáját hozta el a MOM Kulturális Központba.

Rejtélyes üzenetek William Shakespeare-től

Katona Szabó Erzsébet a matériát életre keltő varázsló, Kodolányi Gyula a poétika, a műfordítás zsenije. A Barabás Villa Galériában nyílt közös kiállításukon alkotásaikon keresztül, egymást kiegészítve vállalkoztak arra, hogy kézbesítsék William Shakespeare és saját, rejtélyekkel átszőtt üzeneteiket.

Szenvedés és újjászületés

Nemcsak a magunkkal való szembenézés lehetőségét, hanem a megtisztuló lélek, a lehetséges újrakezdés, az újjászületés örömét is felkínálja számunkra a húsvéti időszak – mondta Dvorszky Hedvig a Galéria 12 ünnepi tárlatának megnyitóján. A művészettörténész egyebek közt arról is beszélt, hogy bár más kultúrákban is körvonalazódott, a keresztény hitben szublimálódott a leginkább egy láthatatlan, mégis hatalmas erővel rendelkező szellem emberszeretete és igazsága.

A néptánc is anyanyelv

Nemcsak ismeri, de szereti is mindenki a kerületben a Csillagszemű Táncegyüttest, amelynek alapítójával, Timár Sándorral abból az alkalomból beszélgettünk, hogy az idei nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal ismerték el mindazt, amit a magyar néptáncért tett. Koreográfusként, táncpedagógusként Timár Sándor olyan módszert dolgozott ki, amellyel követői világszerte tanítják nemzetük néptáncát a fiataloknak.

Értékvédelmi pályázatot írt ki az önkormányzat

Húszmillió forint keretösszeggel értékvédelmi pályázatot hirdetett meg az önkormányzat. A program célja, hogy segítsék a védett épületek, különösen a védelemre okot adó különleges épületrészletek megóvását, helyreállítását.

Papír-, elektronikai hulladék és akkumulátor gyűjtése

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Feparec Kft. által szervezett gyűjtés során, 2014. május 10-én, szombaton 8 és 12 óra között a Böszörményi út 23–25. alatt, a polgármesteri hivatal melletti parkolóban, a Fodor utca–Pagony utca kereszteződésében, az élelmiszerüzlet parkolójánál leadhatja a fenti hulladékfajtákat. A papírhulladékot típusától függetlenül 5 Ft/kg-os áron veszi át a Feparec Kft.

Csatornaépítés: felmérik a bekötési igényeket

Európai uniós támogatással nagyszabású csatornafejlesztést indított el a fővárosi önkormányzat. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése program keretében a még ellátatlan hegyvidéki utcák többségében is kiépítik a csatornahálózatot. Az új vezetékhez történő csatlakozás pontos helyét a kivitelező és az ingatlantulajdonosok közösen határozhatják meg. Új csatorna csak azokban az utcákban épül, ahol jelenleg megoldatlan a zárt rendszerű szennyvízelvezetés.

Meghosszabbított felhívás! Tiszta udvar, rendes ház Társasházi pályázat

A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat a Hegyvidéki Napok rendezvénysorozat keretében immár hatodik alkalommal hirdet pályázatot „Tiszta udvar, rendes ház” címmel. A pályázat új kategóriákkal bővül: nemcsak a szép kertekkel, hanem a virágos balkonokkal, erkélyekkel is lehet jelentkezni.

Mesehősök a hivatalban

A három kismalac, A három nyúl, A három pillangó és a Kiskakas gyémánt félkrajcárja mesék szereplői is megelevenednek azokban a kerületi óvodások által készített, fantáziadús alkotásokban, amelyek a polgármesteri hivatal első és második emeleti folyosógalériáját díszítik.

Gyerekek „támasztották föl papírsírjából” a verseket

„Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából” – írja Kosztolányi Dezső A versről című művében. A Jókai Klubban rendezett költészet napi szavalóversenyen huszonegy tehetséges hegyvidéki kisiskolás vállalkozott a poémák életre keltésére.

Jól számoltak a virányosi matekosok

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is kiválóan szerepelnek a Virányos Általános Iskola diákjai a fővárosi és országos tanulmányi versenyeken. A több ezer fiatal részvételével rendezett Zrínyi Ilona, valamint Varga Tamás matematikaverseny országos döntőiben öt virányosi tanuló képviseli a Hegyvidéket.

Természetközpontú arculat a Normafa Parknak

Az önkormányzat, miután a Normafa környéki parkerdő vagyonkezelőjévé vált, szeretne a területen rendet teremteni: ennek egyik elemeként – a sokféle gyakorlati teendő mellett – egységesítené a különféle útjelzők és információs táblák megjelenését. Az egységes jelrendszer kialakításához a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény arculati pályázatára beérkezett győztes terv adhat kiindulópontot.

Fuss a csúcsra!

Fuss a csúcsra április 26-án, szombaton 10-14 óra között a János-hegyi Erzsébet-kilátónál. A verseny távja 134 lépcsőfok. A nevezés ingyenes. A verseny ideje alatt kézműves foglalkozások, arcfestés, gólyalábas bohócok, színpadi programok várják a látogatókat.

Új parkolási funkció a Hegyvidék alkalmazásban

Intézze parkolását mobiltelefonja segítségével gyorsan és egyszerűen! A Hegyvidék applikáció új, parkolási funkciójában adja meg gépjárműve rendszámát, amelyet a rendszer eltárol a későbbi parkolásokhoz. A parkolási zónát az alkalmazás a telefon GPS pozíciója segítségével automatikusan beállítja, de a zónainformációt manuálisan vagy térkép segítségével is módosíthatja.

Folytatódnak a közterületi felújítások

Az utóbbi hetekben számos kisebb, azonban a környéken élők számára bosszantó járda- és úthibát javíttatott ki az önkormányzat, valamint pótolták a megsérült, illetve eltulajdonított parkolásgátló oszlopokat is. Megújult a Mátyás király út, a Gébics és a Fürj utca járdájának egy-egy szakasza, míg a KIMBI Óvoda és a Krisztinavárosi Bölcsőde előtt parkolókat alakítottak ki mozgássérülteknek.

Virágosztás előtt nagytakarítás

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megszervezi az önkormányzat a hegyvidéki nagytakarítást és a muskátliosztást, valamint kiírja azt a pályázatot, amelyen a kerttulajdonosok kérhetik vadgesztenyefáik ingyenes aknázómoly-mentesítését.

Hegyvidéki Nagytakarítás

Ismét tavaszi nagytakarítás a Hegyvidéken! Varázsoljuk tisztává lakókörnyezetünket együtt! Találkozó április 26-án 10 órakor a Normafa parkolónál. Csatlakozzon Ön is! Tisztán szebb a kerület!